söndag 8 april 2012

Basilikalax med morotsmos

Hej!
Hoppas ni alla har en riktigt härlig påsk! Komiskt att det är mer snö på påskafton än julafton.
Har ni ätit mycket god påskmat och påskgodis nu? :) Det har jag, minst sagt! Detta blir mitt sista inlägg för den här gången, kanske får jag chansen att gästblogga någon mer gång? :) Jag bjuder återigen på en enkel men sååå god maträtt nämligen lax med morotsmos. Ni som inte testat morotsmos ännu bara måste göra det. Det är helt fantastiskt gott!

Ingredienser
4 portionsbitar lax
2 tomater
2 dl creme fraiche
basilika i kruka
salt
peppar

Morotsmos
8 morötter
1 purjolök
grönsaksbuljong

Gör såhär
Sätt ugnen på 200 grader.
Lägg laxbitarna i en ugnsfast smörad form.
Skålla och hacka tomaterna. Hacka basilikan (här kan man ta den mängd man själv vill). Blanda creme fraiche, basilika och tomat. Tillsätt salt och peppar och bred ut röran över laxbitarna.
Låt stå i ugnen ca 20 minuter.

Morotsmos
Hacka purjolöken i tunna skivor. Skala och skiva morötterna i 0,5 cm slantar. Lägg i en kastrull och häll på vatten så det täcker purjolöken och morötterna. Lägg i en grönsaksbuljong. Låt koka tills morötterna blir mjuka. Häll av buljongen (spara lite för eventuell spädning) och mosa morötterna och purjolöken. Jag använder mixer så det blir en slät konsistens. Krydda eventuellt. Tycker du konsistensen är för hård så är det bara att späda med buljongen.


Servera förslagsvis med sockerärtor.

Jag tycker själv att denna rätt är supergod :)

Ha det bäst allihopa!
Isabelle

fredag 6 april 2012

Kasslerlåda

Påskafton och då kommer mitt andra inlägg här på bloggen för den här veckan medans Susanne gottar sig i Turkiet. Fick ett meddelande av henne och hon har en toppenbra påsk där nere :-)
Jag tänkte visa ett recept på "Kasslerlåda" som jag kallar den för enkelhetens skull. Den passar både som en enkel lördagsrätt eller kanske till fest nu vid påsk. Jag har mixtrat lite med receptet och hur mycket man har i av de olika ingredienserna är en smaksak. Jag hade t.ex. i extra mycket persilja mot grundreceptet eftersom jag tycker det ger en god smak. Jag serverade detta med ris och en god sallad med ruccola, rödlök, gurka, fetaost och några skivade soltorkade tomater.

Ingredienser
1 Färdigkavlad smördeg
4 dl creme fraiche
1 stor burk philadelfiaost
1-2 knippen persilja
1 halv purjolök
2 vitlöksklyftor
Soltorkade tomater
1 bit kassler
Salt och peppar
Smör till form

Gör här
Blanda creme fraiche och philadelfiaost i en bunke. Hacka persilja, purjo och soltorkade tomater och lägg i. Riv eller pressa ner vitlök. Skär till sist kassler i stavar, lägg i och rör om alltihopa till en röra. Salta och peppra efter smak. Smöra en form och klicka ut röran i den . Lägg på locket med smördeg över formen. Skär eller klipp bort överflödig deg som blir runt formen. Picka hål i degen och sätt in i mitten av ugnen. Ca 25 minuter på 225°.


Jag hoppas ni alla får en riktigt trevlig påskafton :-)

GLAD PÅSK!

Förslag på Påskmat

Långfredag är kommen. När jag var liten så tyckte jag denna dagen var väldigt låååång. Fast det var nog mer att det just heter Långfredag.
Lite goa tips att sätta på Påskbordet finner du här nedan.


Minipajer fyllda med bl a kantareller.
Recept hittar du genom att klicka HÄR.


Ägghalvor.
Smakar alltid gott.


Skagentårta.
Klicka HÄR för att ta dig till receptet.


Salamirullar.
HÄR hittar du recept.


Laxrullar.
Det mumsiga receptet hittar du HÄR.

När ni läser detta så njuter jag med all förhoppning i Turkiet :-)

Vill önska er alla en trevlig Påskhelg.
Mitt tips är: Ät mycket godis och massa god mat :-)

torsdag 5 april 2012

Pastastubbar

Hej igen!!
Då var det min, Isabelles, tur igen! Tack för era kommentarer på mitt första inlägg, det var roligt att läsa! Idag tänkte jag bjuda på ett pastarecept som jag hittade i en tidning från ICA-butiken, men jag ändrade om receptet lite. Jag är student och gör nu min praktik på ett apotek här i Göteborg där jag bor. Jag har med mig matlådor i stort sett varje dag och tycker därför om att laga mat som ger flera matlådor :) Denna rätt är en sådan, dessutom var den jättegod.

Ingredienser till 4 portioner
1 zucchini
1 förp (300 g) färska lasagneplattor
240 g skivad rökt skinka
salt och peppar
1 förp pastasås
2 skivade tomater
riven ost

Gör såhär
Sätt ugnen på 225 grader.
Skiva zucchinin på längden med hjälp av en osthyvel. Lägg ut lasagneplattorna på exempelvis en skärbräda. Placera ut zucchinilängderna och skivad skinka på lasagneplattorna. Krydda med lite salt och lite peppar. Rulla ihop plattorna och skär rullarna i 3 cm breda bitar. Ställ dem med snittytan uppåt i en ugnsäker form. Häll på pastasåsen. Lägg därefter på tomatskivorna och till sist strö över riven ost. Gratinera mitt i ugnen i 20-25 minuter.

Så här fina stubbar blir det i ugnsformen :)


Jag använde denna pastasås från Kelda.


Jag serverade rätten tillsammans med en grönsallad, mycket gott :)

Idag börjar påsken och hoppas ni får vara lediga och hitta på något roligt. Det ryktas om att det ska bli snö, men hoppas att vi slipper undan det.

Ha det så bra och Glad Påsk!
Isabelle

onsdag 4 april 2012

En kaka till påskfikat

Hej alla mat- och baksugna där ute i landet!
Jag heter Liselotte och är Susannes svägerska. Medans hon ligger och gottar sig vid poolen i Turkiet har jag fått äran att göra ett par inlägg här på bloggen. När hon frågade mig började jag tänka på vad jag skulle kunna bidra med, för i ärlighetens namn är jag ingen matlagare. Men baka däremot tycker jag är kul för att inte tala om att äta.

Jag tänkte i detta inlägg bjuda på ett recept på en mjuk kaka som jag är uppväxt med och som min söta mormor alltid har bakat. Den heter Kolatårta, av någon anledning, och jag prövade att googla på kolatårta men fick inga träffar som stämde in på just min kaka.

Hursomhelst är det riktigt smaskigt med den goda kolasåsen både på och emellan som gör att den blir saftig och går att äta utan tillbehör. Skulle man ändå vilja ha något till så tror jag att vaniljglass skulle kunna vara en bra kombination. Värm gärna bitarna lite snabbt i micron innan servering och den blir ännu godare :-)

Ingredienser:

Kaka
2 ägg
3 dl socker
50 g smält smör
3 dl mjöl
2 tsk bakpulver
2 msk kakao
Ca 1½ dl kokande vatten, ev. mindre

Glasyr
50 g smält smör
1½ dl socker
1½ dl grädde
3 tsk vaniljsocker

Gör här:
Vispa ägg och socker poröst. Blanda i övriga ingredienser och rör till en smidig smet. Smöra och bröda en rund form, ca 20 cm. Häll i smeten och sätt in i mitten av ugnen i 40 minuter på 175°. Kolla så den inte bränner vid i slutet. Låt kakan svalna.

Nu kan du göra glasyren. Smält smöret och ta av från plattan. Blanda i övriga ingredienser och koka sakta i ca 15 minuter tills den tjocknar, rör om emellanåt. Den ska inte vara ”knäckhård” utan ganska mjuk men inte rinnande. Man får prova sig fram lite. Jag brukar ta en klick och lägga i lite kallt vatten för att kolla, som kultestet, men det ska inte vara så hårt att
det blir en kula.

Dela den svalnade kakan på mitten så det blir två delar. Bred på glasyren i mitten och lägg på locket och häll på resten så det rinner ner för kanterna lite.
Ät och njut :-)

Liselotte


tisdag 3 april 2012

Välkomstdrink i påsk

Hej!
Nu är moster påväg till Turkiet för att träna, äta god mat och bara ha det gott. Så idag får ni ett inlägg från hennes systerdotter. Jag blev jätteglad när jag blev tillfrågad om jag ville gästblogga några dagar under denna vecka, självklart vill jag det :)

I mitt första inlägg vill jag tipsa om en kanongod välkomstdrink. Kanske något för er att bjuda på i påsk? Jag blev tipsad om denna goda drink av en kompis och hade den själv på min 25-års fest.

Du blandar välkomstdrinken såhär:
37,5 cl Bacardi grand melon (en halv flaska)
1,5 liter äppeldryck med ciderkaraktär
lime
frysta hallon
is

Skär upp limen i klyftor och lägg i bålskålen och häll sedan över bacardin. Låt stå i ungefär en kvart. Detta gör att smaken av alkohol försvinner :) Tillsätt därefter cider, hallon och is.
Superenkel och så himla god! Räcker till ungefär 10-15 glas.



Mitt nästa inlägg blir på torsdag. Ha det gott tills dess.

Isabelle



måndag 2 april 2012

LCHF- wrap med räkröra

TACK så mycket för era kommentarer om lyckönskningar inför stundande resa. *Hopp och studs* :-)
Pirrigt är bara förnamnet vad jag är, nu är det bara en dag kvar till resan.
Ska bli oerhört spännande att se vad mat som kommer att serveras. Jag har hört att det ska vara väldigt gott. Bl a många goda ostar fick jag höra, oj oj oj vad gott det ska bli.

Den här rätten kommer nog inte att stå framdukat. Anna Hallén står för recept på denna wrap, man kan fylla den med vad man tycker är gott. Jag valde räkröra med massa gosaker,

Ingredienser till en person
Wrap
2 ägg
3 msk grädde
2 tsk fiberhusk

Räkröra
Räkor, grovhackade
Turkisk yoghurt
Delikatessost vitlök och örter
Avocado, mosad
Gräslök
Vitlök, pressad
Salt
Svartpeppar

Gör så här
Vispa samman ingredienserna till wrap.
Låt stå i fem minuter så husken sväller.
Stek på medelvärme i smör till fin färg.
Låt rulle kallna innan du lägger i räkröran.

Tips! Om möjlighet finns, blanda samman rullen ett par timmar innan den ska ätas så sätter sig fyllningen och blir än godare.


Wraprecept kommer från Anna Halléns bok LCHF-Husmanskost.


Den här röran blev riktigt god.

Idag ger jag mig själv en klapp på axeln... Det är sju år sedan jag slutade röka. Nu var jag självklart synnerligen korkad som en gång började. Men jag har slutat och det är huvudsaken :-)

Imorgon kommer min systerdotter Isabelle att bjuda er på recept. Jag är jättenyfiken för jag har ingen aning om vad Bella och Liselotte kommer att lägga ut i veckan. Men jag vet att det kommer bli mycket goda recept.

Ha det nu så bra och tack snälla ni för responsen.

söndag 1 april 2012

Resa

Har ni haft en bra fredag och lördag?
Här har det bara varit bra. Igår var jag hos en god vän tillsammans med ett gäng andra tjejer. Tillsammans med detta gäng och 35 st till ska jag på tisdag åka till Turkiet på träningsresa. Jag har fortfarande inte förstått att jag ska få göra den här drömresan. Träna, sätta sig vid dukat bord och äta god mat, och umgås med alla dessa likasinnade i en hel vecka, det känns fantastiskt lyxigt.
Om du klickar HÄR så kan du om du vill läsa om resan.
Mitt angenäma i-landsproblem just nu är hur jag ska få ner allt i väskan... (väskorna...)


Lykia World, Turkiet.

Här kan jag lova att det på något sätt inte kommer att bli tyst. Jag har två stycken gästbloggare som ska skriva inlägg om sin mat. Dels är det min fina systerdotter Isabelle som bor och studerar i Göteborg. Sedan ska min goa svägerska Liselotte också hjälpa till att göra inlägg om sin mat. Så håll utkik!

Dagens middagstips får bli denna goda kycklinggrytan som jag fått mycket positiv respons på. Klicka HÄR för att komma till receptet.

Nu ska jag fortsätta att klia mig i huvudet och titta på bordet där all min packning ligger ;-)

Ha så gott och njut av söndagen!

lördag 31 mars 2012

Ostflarn med krydda

Hejsan,
vad hände nu då???
Förra helgen 19 grader och strålande sol, idag snö och 1 minusgrad. Välkommen aprilväder ;-)

Små tilltugg är alltid gott äta. Oavsett man vill ha tillsammans med med andra smårätter eller som drinktilltugg.
Santa Maria har en god tapaskrydda som blev jättegod att ta på ostflarn, det var där jag hittade receptet.



Det stod att man skulle göra det i stekpannan, hmmm... nästa gång tar jag det i ugnen. Det var lite knivigt att vända flarnen i pannan för de får ju inte heller bli brända. Så min rekommendation är; använd ugnen.

Ingredienser
Ost, gärna parmesan eller västerbotten.
Santa Maria Tapaskrydda

Gör så här
Sätt ugnen på 225 grader.
Riv osten och ta ca 1 msk ost och lägg ut på bakplåtspapper.
Grädda osten i ett par minuter, tills det fått fin färg.
Strö över kryddan och låt dem svalna på plåten.


Gott att göra en dip och dippa flarnen i.

Det är dags för mig att börja packa, faktum är att jag tycker det är tråkigt... Kan bero på beslutsångest vad jag ska ha med. Men nu är det dags att öppna garderoben och försöka bestämma sig bara!

Önskar er en finfin lördag!

fredag 30 mars 2012

Laxgratäng med kräftost och räkor

Lyxiga lediga fredag har anlänt!
Men här ska inte liggas på latsidan, har massor som ska fixas och donas med idag :-)

Lax är både nyttigt och gott. Tipset idag blir en jättegod gratäng vi åt häromdagen.

Ingredienser
4 st portionsbitar lax
Salt
Citronpeppar

Sås
400 g kavli räkost
5 dl matlagningsgrädde
3 msk dill, hackad
2 tsk knorr fiskkrydda
2 msk citronsaft

Garnering
Räkor
Dill

Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader.
Lägg laxen i en ugnsform, salta och peppra.
Ställ in i ugnen ca 15 minuter.
Tag fram en kastrull och rör samman kräftost och grädde.
Låt det smälta samman på lagom värme.
Tag ut fisken och slå såsen över.
Ställ tillbaks in i ugnen i ca 10 minuter till.
Garnera med räkor och dill.


Servera förslagsvis med färsk pasta och sallad.

Nä, dags att ta tag i dagen direkt. Den kommer att avrundas tillsammans med goda vänner, god mat och något gott i glaset.

Önskar er alla en toppenhärlig fredag!

torsdag 29 mars 2012

Supergod glass

Torsdag redan här :-)
När Felicia åker med och handlar kan vara mycket säker att det åker ner både det ena och andra i vagnen som inte står på handlingslistan.
- Kan vi inte prova denna?
- Detta vill jag ha!
- Ser gott ut, det tar vi!
- Detta har jag provat hos Bella, den köper vi!

Häromdagen när hon var med och handlade fastnade hon i glassdisken och hem kom vi med denna glassburk.
Riktigt smaskigt god, den tog slut väldigt snabbt. Godast att äta bara som den är, fast till pannkakor smakade den också mycket gott.




Apelsin, banan och choklad, ljuvlig blandning.

Idag är det som fredag för mig, känns alldeles jättebehagligt att veta att man är ledig fredag :-) Dock så står MYCKET på fredagsschemat. Men först torsdag sedan fredag.

Ha en gottig dag och låt gärna denna glassbyttan trilla ner i korgen, den var bara SÅ god!

onsdag 28 mars 2012

Pastasås med kyckling och soltorkade tomater

Välkommen onsdag!
Har ni det bra där ute?
Vi som bor i nedre halvan av Sverige kan inte klaga på att det inte är varmt ute i alla fall. Kändes lite galet igår med 19 grader och 27 mars. Men visst är det härligt :-)

Kyckling kyckling kyckling, men ack så gott!

Ingredienser för 4 personer
500 g kycklingfilé
100 g champinjoner
1 purjolök
2 vitlöksklyftor
6-8 soltorkade tomater i olja, vitlökssmak
150 g färsk bladspenat
3 dl matlagningsgrädde
1 grönsaksbuljongtärning
Salt
Peppar
Maizena
Parmesanost
Cashewnötter

Gör så här
Skär kycklingen i strimlor.
Stek kycklingen och krydda med salt och peppar.
Lägg över på ett fat.
Strimla purjolöken och fräs den tillsammans med skivade champinjoner.
Låt inte purjon ta färg.
Lägg ner kycklingen och blanda runt.
Hacka vitlöken.
Strimla tomaterna och häll i dom tillsammans med spenaten och vitlöken.
Låt allt fräsa samman några minuter.
Slå i grädden och låt allting koka upp.
Smula ner buljongtärningen.
Smaka av med salt och peppar.
Red med lite maizena till önskad tjocklek.
När du serverar så riv över egen önskad mängd parmesanost och cashewnötter.


Servera tillsammans med pasta.

Börjar känna mig lite pirrig... Om en vecka befinner jag mig på andra breddgrader. Behöver jag säga att jag längtar. Ska berätta mer om min lilla resa om några dagar :-)

Njut av en härlig onsdag!

tisdag 27 mars 2012

Ridderheimsbrickor

Hej där!
Brukar ni plocka bland godsakerna som Ridderheims har?
Jag gillar bl a de soltorkade tomaterna som ligger i oljor med olika smak.
Nu i veckan lanserar Ridderheims tre brickor med diverse godsaker, Vardagsfest, Olivprovning och Fredagslyx.




Innehållet i Vardagsfest är bl a delikatesslök i balsamvinäger och honung, perinotomat i chilimarinad, mild chili tricolore.


Olivprovning innehåller bl a grillade oliver i neutral olja, queenoliver marinerade i parmesan, basilika och vitlök. I olivbrickan ingår även rolig och matnyttig information om varje oliv.


Fredagslyx innehåller bl a rostad söt minichili, lagrad cheddar med grönt äpple och chili, rostade vitlöksklyftor.

Nu blir det tips på en pastasås igen, men det är ju så gott :-)
Klicka HÄR, så kommer du till receptet.



Dags att packa ner matlådan och ta sig till jobbet om en stund.

Ha det så bra denna tisdag!


måndag 26 mars 2012

Het räk- och spenatpasta

Välkommen måndag och ni läsare
I min lunchlåda idag så hittar man denna goda pastasås.

Ingredienser 4 personer
2 st vitlöksklyftor
1 gul lök
400 g bladspenat, färsk
1 msk olja
1 tsk green curry
1 msk hummerfon eller 1 st fiskbuljongtärning
2 dl matlagninsgrädde
Salt
Vitpeppar
400 g skalade räkor

Gör så här
Hacka löken och fräs den i olja tillsammans med spenaten i en kastrull.
Pressa vitlöksklyftorna och låt dom fräsa med.
Löken ska bli lite genomskinlig.
Tillsätt grädde, green curry och hummerfond, alternativ till fond, fiskbuljongtärning.
Låt såsen koka ihop några minuter.
Red med maizena om du vill ha tjockare sås.
Smaka av med lite salt och vitpeppar.
Tillsätt räkorna och låt dem bara bli varma, de ska inte koka.


Servera tillsammans med pasta.

Önskar er alla en härlig måndag!

söndag 25 mars 2012

Våffeldagen



Gokväll,
man vill ju knappt gå in när det är så fint väder ute. Denna helgen har verkligen varit toppen.

Har ni ätit våfflor idag?
Vi tjuvstartade lite förra helgen, men vi har även ätit idag. Våfflor är inte dumt det :-)
Idag blev det tillsammans med glass.



Nu ska jag gå igenom mina bilder och skriva ner recept så jag förhoppningsvis kan bjuda på något gott imorgon.

Fortsatt go söndagkväll!

lördag 24 mars 2012

Pizzasallad

Godmorgon på er
Hemmagjord pizza till ikväll kanske?
Det här är nog den enklaste pizzasalladen man man göra. Ja, fast det är klart, du kan ju kila ner till pizzerian och köpa en burk också :-) Men om man vill göra själv är denna enkel och god.

Ingredienser
Vitkål
Italiensk dressingmix
Olja
Vatten

Gör så här
Hyvla vitkålen med en osthyvel eller skär den med kniv.
Blanda samman dressingen och slå över kålen.
Blanda väl.
Låt stå ett par timmar så det får dra till sig ordentligt.





Visst blir man gladare när man vaknar på morgonen och möts av blå himmel och sol.
Idag blir det en liten pysseldag, ja, precis som vanligt alltså ;-) Kvällen däremot ska vi avrunda med att fira bästa systerdotter som fyller 25 år. Förstår inte vart den lilla tjejen tog vägen???

Önskar er alla en jättehärlig lördag!

fredag 23 mars 2012

Mandelpotatisbakelse

Lovely Happy Friday!!!
Har ni fredagsfeeling? Det har jag, man blir ju bara på så bra humör av solen. Har haft en perfekt start på morgonen med träning, nu blir det energi både från träning och sol :-) Dessutom ledig, helt klart en superdag!

Potatis finns det en hel uppsjö med recept. Här blir det gärna i form av bl a klyftpotatis, potatismos, eller potatisgratäng. Det blir inte något sådant recept idag utan ett där man bakar in potatisen i smördeg, riktigt gott MEN framförallt mättande. Gör inte för stora bitar utan hellre flera små "stubbar".

Ingredienser för 4 personer
6-7 mandelpotatis (jag använde vanlig potatis)
30 g torkad svamp eller 200 g färsk
1 vitlöksklyfta
1 tsk salt
250 g riven västerbottenost
1 krm svartpeppar
2 smördegsplattor, frysta
1 uppvispat ägg till pensling

Gör så här
Skala och koka potatisen i saltat vatten.
Låt den ånga av.
Pressa och låt den kallna.
Hacka färsk svamp eller lägg torkad i blöt, i vatten så det täcker, ca 15 min.
Häll av vattnet.
Smält smöret och pressa vitlöken över.
Fräs svampen 2-3 min.
Salta.
Blanda potatis, det mesta av osten, (spara 3/4 dl till gratinering), svamp, salt och peppar.
Kavla ut smördegsplattorna till dubbel storlek.
Fördela potatisblandningen i en sträng mitt på.
Rulla ihop och pensla skarven med ägg.
Dela varje rulle i 4 bitar.
Ställ rullarna på bakplåtspapper i en ugnsform.
Lägg ost på toppen.
Hit går att förbereda.
Sätt ugnen på 250°.
Grädda potatisbakelserna, strax före servering, i nedre delen av ugnen 12-15 min tills de fått fin färg.




Otroligt mättande! Servera med t ex en köttbit och sallad.

Idag ska jag inte vara kocken här hemma, det får någon kock på en restaurang stå för :-)
Vad äter ni för gott idag?

Ha en superskön fredag!

torsdag 22 mars 2012

Lax med quinoasallad

Hej där,
hoppas ni bara har det bra.
Tittade just på nyheterna och vädret, här skulle det bli 16 grader och sol. Visst låter det härligt :-)

Gillar du lax så prova detta receptet, det var jättegott tillsammans med quinoasallad.

Ingredienser för 4 personer
4 portionsbitar lax
Citronsaft
Salt
Citronpeppar

Sallad
6 dl quinoa vit, kokt
1,5 dl dill, hackad
0,5 dl gräslök, hackad
1,5 avocado
1 bit gurka
1 morot
1,5 msk olivolja (frivilligt)
Salt
Svartpeppar

Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader.
Pressa över citronsaft över laxbitarna.
Salta och peppra.
Tillaga laxen ca 20-25 minuter i ugnen.
Gör under tiden salladen.
Koka quinoa.
Hacka grönsakerna.
Blanda därefter den kokta quinoan med grönsakerna.
Ringla över olja om så önskas, salta och peppra.
Servera laxen på en bädd av quinoasallad.


Kommer lätt att göras fler gånger. Smakfullt och behagligt mättande.

Ska strax iväg och "hämta" energi, efter det diverse göromål och sedan är det dags för veckans sista arbetsdagdag som avslutas 23.40. Känns alltid skönt att ta helg en torsdag.

Ha en njutningsfull och go dag!
Related Posts with Thumbnails