onsdag 4 april 2012

En kaka till påskfikat

Hej alla mat- och baksugna där ute i landet!
Jag heter Liselotte och är Susannes svägerska. Medans hon ligger och gottar sig vid poolen i Turkiet har jag fått äran att göra ett par inlägg här på bloggen. När hon frågade mig började jag tänka på vad jag skulle kunna bidra med, för i ärlighetens namn är jag ingen matlagare. Men baka däremot tycker jag är kul för att inte tala om att äta.

Jag tänkte i detta inlägg bjuda på ett recept på en mjuk kaka som jag är uppväxt med och som min söta mormor alltid har bakat. Den heter Kolatårta, av någon anledning, och jag prövade att googla på kolatårta men fick inga träffar som stämde in på just min kaka.

Hursomhelst är det riktigt smaskigt med den goda kolasåsen både på och emellan som gör att den blir saftig och går att äta utan tillbehör. Skulle man ändå vilja ha något till så tror jag att vaniljglass skulle kunna vara en bra kombination. Värm gärna bitarna lite snabbt i micron innan servering och den blir ännu godare :-)

Ingredienser:

Kaka
2 ägg
3 dl socker
50 g smält smör
3 dl mjöl
2 tsk bakpulver
2 msk kakao
Ca 1½ dl kokande vatten, ev. mindre

Glasyr
50 g smält smör
1½ dl socker
1½ dl grädde
3 tsk vaniljsocker

Gör här:
Vispa ägg och socker poröst. Blanda i övriga ingredienser och rör till en smidig smet. Smöra och bröda en rund form, ca 20 cm. Häll i smeten och sätt in i mitten av ugnen i 40 minuter på 175°. Kolla så den inte bränner vid i slutet. Låt kakan svalna.

Nu kan du göra glasyren. Smält smöret och ta av från plattan. Blanda i övriga ingredienser och koka sakta i ca 15 minuter tills den tjocknar, rör om emellanåt. Den ska inte vara ”knäckhård” utan ganska mjuk men inte rinnande. Man får prova sig fram lite. Jag brukar ta en klick och lägga i lite kallt vatten för att kolla, som kultestet, men det ska inte vara så hårt att
det blir en kula.

Dela den svalnade kakan på mitten så det blir två delar. Bred på glasyren i mitten och lägg på locket och häll på resten så det rinner ner för kanterna lite.
Ät och njut :-)

Liselotte


5 kommentarer:

  1. Hej Liselotte! Roligt att du gästbloggar hos Susanne. Denna kaka ser väldigt god ut!

    SvaraRadera
  2. Riktigt gott.Jag gjorde någon liknade kaka för några år sedan så god.

    SvaraRadera
  3. Bakade denna idag. Den var jättegod.

    SvaraRadera
  4. Vad roligt att du bakat den :-) Ja den är verkligen god.

    Glad Påsk på er och tack för kommentarerna!!

    Kram Liselotte

    SvaraRadera

Tack för ditt besök och din kommentar : )

Related Posts with Thumbnails