söndag 19 januari 2014

Hallon- och chokladmoussetårta

Receptet kommer från "Hela Sverige bakar" och deltagaren Ina. Jag har gjort om det lite för att anpassa smakerna lite. Man kan blanda hur man själv tycker om med chokladen :-) Originalet är med vit choklad.

Ingredienser
Tårtbotten
300 g mandelmassa
0,5 dl kakao
3 st ägg
50 g ljus choklad
50 g mörk choklad
1 dl naturella cashewnötter

Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader.
Lägg in mandelmassan i frysen en liten stund, typ 30 minuter, den går lättare att riva då.
Riv ner mandelmassan i en bunke.
Sikta i kakao.
Vispa samman så det blandar sig.
Vispa därefter i äggen till en slät smet.
Hacka chokladen och nötterna och rör ner i smeten.
Bred ut smeten i en springform.
Grädda i mitten av ugnen ca 17-20 minuter.
(Jag använde mig av en springform som är modell större.)
Låt botten svalna av helt innan du lägger på mousse.

Mousse
100 g Marabou Cocoa Raspberry
50 g mörk choklad
150 g ljus choklad
6 dl vispgrädde
2,5 st gelatinblad
Tips! Vill man ha en liten sötare smak så väljer man mindre mörk choklad.

Gör så här
Hacka chokladen och smält den över vattenbad.
När chokladen nästan smält så lägg de två gelatinbladen i kallt vatten.
Låt de ligga i minst 5 minuter.
Värm under tiden upp 1 dl av grädden.
Grädden får inte koka utan bara värmas, rör ner gelatinbladen i den värmda grädden så de smälter.
Slå samman med chokladen och rör så det blandar sig.
Vispa resterande grädde, inte för löst utan fluffig.
Vänd försiktigt ner chokladblandningen i den vispade grädden och rör försiktigt om så att allt blandas.
Bred ut smeten över den bakade kakan och ställ in i frysen i ca 2 timmar.

Hallongelé
250 g frysta hallon
2,5 dl vatten
2 msk socker
5 st gelatinblad

Gör så här
Lägg de fem gelatinbladen i en skål med kallt vatten, låt stå minst 5 minuter.
Blanda samman hallon, socker och vatten i en kastrull.
Låt det koka upp.
Sila bort hallonkärnorna.
Rör därefter ner gelatinbladen i såsen tills de smält.
Låt hallongelén svalna helt!
(hallongelén skall vara rinnande då den kommer att stelna när den läggs på den kalla moussen. Om den stelnar innan, värm kastrullen hastigt så löser gelén upp sig igen.
Ta ut tårtan från frysen och häll försiktigt hallongelén på tårtan, gärna med en matsked. 
"Skeda" ut ett jämnt lager och ställ tårtan i kylen. 
Ställer du tårtan i frysen försvinner glansen i gelén. 
(Jag ställde min i frysen för att det skulle stelna pga tidsbrist. Smaken blir exakt den samma, men det blanka blev inte det samma.)
Dekorera med hallon och önskad chokladdekoration.

Dekoration
Hallon
Choklad

Jag är verkligen inte bra på att göra chokladdekorationer. Men sök gärna på chokladdekoration så får ni upp många bra tips.
Här ser ni vad jag menar med hallongelén. 
Hade den fått stå i kylen hade den blivit blank och 
inte så "bubblig" och skiftande i färgerna som min.
Men den var god  ändå :-)







5 kommentarer:

  1. Låter riktigt gott, och vi föredrar absolut ljus och mörk choklad framför vit. Hallon smakar så gott till som lite syrlig brytning.
    Kramar

    SvaraRadera

Tack för ditt besök och din kommentar : )

Related Posts with Thumbnails