söndag 19 januari 2014

Hallon- och chokladmoussetårta

Receptet kommer från "Hela Sverige bakar" och deltagaren Ina. Jag har gjort om det lite för att anpassa smakerna lite. Man kan blanda hur man själv tycker om med chokladen :-) Originalet är med vit choklad.

Ingredienser
Tårtbotten
300 g mandelmassa
0,5 dl kakao
3 st ägg
50 g ljus choklad
50 g mörk choklad
1 dl naturella cashewnötter

Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader.
Lägg in mandelmassan i frysen en liten stund, typ 30 minuter, den går lättare att riva då.
Riv ner mandelmassan i en bunke.
Sikta i kakao.
Vispa samman så det blandar sig.
Vispa därefter i äggen till en slät smet.
Hacka chokladen och nötterna och rör ner i smeten.
Bred ut smeten i en springform.
Grädda i mitten av ugnen ca 17-20 minuter.
(Jag använde mig av en springform som är modell större.)
Låt botten svalna av helt innan du lägger på mousse.

Mousse
100 g Marabou Cocoa Raspberry
50 g mörk choklad
150 g ljus choklad
6 dl vispgrädde
2,5 st gelatinblad
Tips! Vill man ha en liten sötare smak så väljer man mindre mörk choklad.

Gör så här
Hacka chokladen och smält den över vattenbad.
När chokladen nästan smält så lägg de två gelatinbladen i kallt vatten.
Låt de ligga i minst 5 minuter.
Värm under tiden upp 1 dl av grädden.
Grädden får inte koka utan bara värmas, rör ner gelatinbladen i den värmda grädden så de smälter.
Slå samman med chokladen och rör så det blandar sig.
Vispa resterande grädde, inte för löst utan fluffig.
Vänd försiktigt ner chokladblandningen i den vispade grädden och rör försiktigt om så att allt blandas.
Bred ut smeten över den bakade kakan och ställ in i frysen i ca 2 timmar.

Hallongelé
250 g frysta hallon
2,5 dl vatten
2 msk socker
5 st gelatinblad

Gör så här
Lägg de fem gelatinbladen i en skål med kallt vatten, låt stå minst 5 minuter.
Blanda samman hallon, socker och vatten i en kastrull.
Låt det koka upp.
Sila bort hallonkärnorna.
Rör därefter ner gelatinbladen i såsen tills de smält.
Låt hallongelén svalna helt!
(hallongelén skall vara rinnande då den kommer att stelna när den läggs på den kalla moussen. Om den stelnar innan, värm kastrullen hastigt så löser gelén upp sig igen.
Ta ut tårtan från frysen och häll försiktigt hallongelén på tårtan, gärna med en matsked. 
"Skeda" ut ett jämnt lager och ställ tårtan i kylen. 
Ställer du tårtan i frysen försvinner glansen i gelén. 
(Jag ställde min i frysen för att det skulle stelna pga tidsbrist. Smaken blir exakt den samma, men det blanka blev inte det samma.)
Dekorera med hallon och önskad chokladdekoration.

Dekoration
Hallon
Choklad

Jag är verkligen inte bra på att göra chokladdekorationer. Men sök gärna på chokladdekoration så får ni upp många bra tips.
Här ser ni vad jag menar med hallongelén. 
Hade den fått stå i kylen hade den blivit blank och 
inte så "bubblig" och skiftande i färgerna som min.
Men den var god  ändå :-)







fredag 17 januari 2014

Het kryddig räkgryta

Minsann, en gryta till, fast denna gång med räkor.

Ingredienser för 4 personer
600 g oskalade räkor eller 300 g skalade
1 burk krossade tomater (400 g)
2 st paprikor, tärnade
3 msk neutral olja
1 msk curry
2 vitlöksklyftor, pressade
1 tsk paprikapulver
1/2 krm cayennepeppar
3 msk chilisås
3-4 dl grädde
1 tsk salt
1 krm vitpeppar

Gör så här
Hetta upp oljan.
Fräs curry, paprikapulver, cayennepeppar och de pressade vitlöksklyftorna i oljan.
Slå i de krossade tomaterna och chilisåsen.
Låt puttra i 20 minuter.
Tillsätt grädde och paprikan.
Låt puttra samman några minuter och smaka av med salt och vitpeppar.
Servera med ris och sallad.

Önskar er en trevlig fredag!





onsdag 15 januari 2014

Fläskfilé i grekisk marinad

Visst är det smidigt att marinera filén och sedan låta den sköta sig själv i ugnen. Perfekt :-)
Testade en ny marinad, grekiskt, gillar ju Grekland.

Du behöver
ca 7-10 hg fläskfilé

Marinad
1 st pressad citron
3 st vitlöksklyftor
1 tsk torkad rosmarin
0,5 dl olivolja
2 msk honung

Salt
Vitpeppar

Gör så här
Putsa filén.
Blanda samman ingredienserna till marinaden.
Slå marinaden i en påse och stoppa ner den putsade filén.
Lägg gärna en påse till runt.
Låt den ligga och gosa till sig i 1-2 timmar i kylen, eller över natten.
Sätt ugnen på 175 grader.
När den marinerat klart så torka av filén bryn den runt om i en stekpanna.
Salta och peppra.
Lägg på ett ugnssäkert fat och stoppa gärna i en stektermometer.
Ha den i ugnen tills termometerna visar 70 grader.
Låt den ligga och vila i folie innan du skär upp den.
Servera tillsammans med t ex klyftpotatis, tzatsiki och grönsallad.

måndag 13 januari 2014

Kycklinggryta i currysås

Mycket grytor blir det här nu… Men det är så snabblagat :-)
Curry är en krydda jag använder ofta i matlagning. Ihop med kyckling smakar det alltid gott enligt mitt tycke.

Ingredienser för 4 personer
600 g kycklingfilé
2 st röda paprikor
2 st lagom stora gula lökar
2-3 msk curry
1 msk paprikapulver
5 dl matlagninsgrädda
2 dl creme fraiche
3 msk koncentrerad apelsin/ananasjuice
Salt
Peppar

Gör så här
Skär kycklingen i lagom stora bitar.
Skölj och kärna ur paprikan och skär i bitar.
Hacka löken.
Bryn kycklingen i smör eller olja i en stor gryta.
Salta och peppra.
När kycklingen nästan är klar så tillsätt paprika, lök, curry och paprikapulver.
Låt det fräsa i ca 3 minuter.
Tillsätt grädden, crème fraîche och apelsinjuice.
Låt koka samman i ett par minuter.
Smaka ev. av med salt och peppar.
Servera tillsammans med pasta.

lördag 11 januari 2014

Bruschetta

Hej Lördag!
Idag blir här kalas för hela slanten, min käre make fyller jämna år :-) Hurra Hurra Hurra!!!

Ytterligare en god rätt vi blivit bjudna på, en ljuvlig bruschetta med riktigt god smak. Upphovsmannen till detta har blandat lite och skapat sin egen lilla bruschetta. Den fick 5 plus av 5 möjliga av oss.

Till 4 personer
4 st brödskivor av typen lantbröd (Lidl har bra bröd)
2-3 st vitlöksklyftor
2-3 msk olivolja
1 rödlök
4 st tomater
1 kruka basilika
2-3 tsk flingsalt
Svartpeppar
Grovmalen parmesanost

Gör så här
Sätt ugnen på 250 grader.
Skär ca 1,5 cm tjocka skivor av brödet.
Grilla skivorna på ett galler i övre delen av ugnen alternativt stek dom gyllenbruna i en stekpanna.
När de "grillats" klart så gnid in ena sidan av varje brödskiva med vitlök.
Droppa över lite olivolja.
Skär tomaterna i mindre bitar.
Hacka rödlöken fint.
Blanda tomaterna och rödlök med grovhackad basilika.
Smaksätt med salt och svartpeppar.
Fördela tomatblandningen över brödet.
Strö över den grovrivna parmesanosten.
Droppa över resterande olivolja och servera.

Fantastiskt gott!

torsdag 9 januari 2014

Italienska köttbullar i tomatsås

Ska ni ha gäster till helgen? Då kan jag varmt rekommendera dessa goda italienska köttbullar.
Den här rätten blev vi bjudna på av goda vänner. Det var verkligen bland det godaste jag ätit på länge.

Receptet är för 4 personer
Köttbullar
500 g kalv- eller nötkött
1,25 dl ströbröd
0,5 dl vatten
0,5 dl matlagnings- eller vispgrädde
1 st ägg
1 st vitlöksklyfta
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar
1,5 msk färsk timjan
1,5 msk färsk persilja
2 msk parmesanost
1 msk smör
1 msk rapsolja
250 g äkta italiensk mozzarella

Gör så här
Blanda ströbröd med vatten, grädde och ägg. Låt stå i fem minuter.
Tillsätt färsen, vitlök, kryddor och finstrimlad parmesanost.
Smaka av och forma till stora köttbullar, ca åtta stycken.
Lägg smöret och oljan i en stekpanna och bryn köttbullarna på hög värme runt om så de får färg.
Sänk sedan värmen så att de inte blir för mörka.
Sätt ugnen på 150 grader.
Gör därefter tomatsåsen.

Tomatsås
Olivolja
1 st gul lök
2 st vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
1 dl rödvin
1 dl vatten
1 burk krossade tomater (gärna Mutti)
1 msk oregano
1/2 dl färsk basilika
1 nypa socker
Salt
Peppar

Gör så här
Bryn löken och lägg i tomatpurén, fräs med någon minut.
Koka upp med allt innehåll utan basilikan som läggs i på slutet.
Låt det puttra en stund, smaka av rikligt med salt och peppar.
Lägg i basilikan och rör om.
Lägg över köttbullarna i en ugnssäker form.
Slå på såsen.
Skiva ca fem mm tunna skivor av mozzarellan och lägg ovanpå varje köttbulle.
Grädda i mitten av ugnen tills mozarellan börjar smälta, ca 10 minuter.

Servera tillsammans med pasta.

tisdag 7 januari 2014

Skärets rosenbröd

Detta recept hittade jag på sajten Matklubben. De kallas för Skärets rosenbröd då det är uppkallat efter "Flickorna från Skäret".

Ingredienser för 70 st rosenbröd
150 g smör
5 dl vatten
5 dl mjölk
100 g jäst
1 dl socker
3/4 msk salt
2 ägg
3 l mjöl

Att pensla med
1 ägg
Sesamfrö eller vallmofrö

Gör så här
Smält smöret.
Slå i vatten och mjölk och låt det bli fingervarmt.
Smula jästen i en bunke.
Slå på lite av mjölken så att jästen löser sig.
Arbeta in övriga ingredienser.
Mjölet lite i taget tills degen släpper bunken.
Täck bunken med en plastfilm och låt den jäsa i 30 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord.
Forma till frallor och lägg på plåt.
Låt jäsa i 30-40 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader.
Pensla frallorna med ägg och strö över vallmo- eller sesamfrö.
Grädda mitt i ugnen ca 10-11 minuter.

måndag 6 januari 2014

Kesoplättar

Mellanmål vill jag tro att fler än jag är lite slarvig med ;-)
För egen del blir det gärna en frukt, det är ju ändå väldigt smidigt.
De här plättarna snurrar runt mycket i "LCHF-världen", jag vet inte vem som är upphovsman till dessa, men jag vet att det är väldigt gott och äter det mer än gärna.

Ingredienser för 1-2 personer
2 ägg
125 g keso
1 msk fiberhusk
1 krm bakpulver
0,5 tsk vaniljpulver
nypa salt

Gör så här
Mixa samman allt i en matberedare eller med en stavmixer.
Klicka ut plättarna i en stekpanna där du får steka dom på väldigt svag värme.
Min platta går till tolv och jag steker dessa på 5:an.
Här åt jag tillsammans med apelsin, pinjenötter och matlagningsyoghurt smaksatt med lite vaniljpulver.
Ibland äter jag tillsammans med brieost och skinka och skippar då vaniljpulvret i smeten.

lördag 4 januari 2014

Hallonmousse toppat med lakrits

Ni som gillar lakrits vet att kombo hallon och lakrits bara är så gott. Gillar man inte lakrits så kan man strö över något annat man gillar.

Ingredienser för 4-6 personer
5 dl hallon (frysta går alldeles utmärkt)
1,5 st gelatinblad
3/4 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2,5 dl vispgrädde

Lite riven choklad
Lakritsströssel

Gör så här
Koka ihop hallon och socker till en tjock sås.
Sila såsen så att kärnorna försvinner.
Blötlägg gelatinet i kallt vatten i fem minuter.
Rör därefter ner det i den varma såsen.
Låt såsen svalna och rör ner vaniljsockret.
Vispa grädden.
Blanda försiktigt ner hallonsåsen i grädden.
Fördela i 4-6 portionsglas och låt stå i kylen i minst två timmar.
Vid servering så riv lite choklad över och strössla över lakritsströssel.

Strösslet har jag handlat på ÖB.


























torsdag 2 januari 2014

Pastasås på överbliven julskinka

God fortsättning!
Hoppas ni hade en lika trevig Nyårsafton som vi hade. Mycket god mat, dryck och en himla massa skratt :-)

Visst blir det gärna så att man tittar på den där lilla skinkbiten som ligger kvar i kylen efter jul, vad ska jag göra med den. Man har för längesedan tröttnat på att äta skinkmacka. Perfekt att göra pastasås av den.

Ingredienser för 4-6 personer
400 g julskinka
2 paket bacon
1 gul lök
1/2 krm cayennepeppar
5 dl matlagninsgrädde
2 dl creme fraiche
1 msk chilisås
1 st köttbuljong
1 krm svartpeppar
1 krm pastakrydda

Gör så här
Fräs upp bacon och låt rinna av på hushållspapper.
Smält smör i en gryta och fräs den hackade löken mjuk.
Låt skinkan fräsa med mot slutet.
Strö över cayennepeppar.
Slå på grädden och crème fraîche.
Smula i köttbuljongen och slå i chilisås.
Krydda med svartpeppar och pastakrydda.
Låt allt småputtra på låg värme i ca 10 minuter.

Servera med pasta. Lite parmesanost på är aldrig fel.


måndag 30 december 2013

Tips på Nyårsdessert

Mina egna favoriter bland dessertkategorin.

Cheesecake med choklad och hallon
Recept hittar du HÄR!
Perfekt att fixa dagen innan och frysa in.
Hallonpannacottapaj
Recept hittar du HÄR!
Min klara favorit!
Chokladmousse
Recept hittar du HÄR!
Man kan absolut blanda både mörk och ljus choklad om
man inte vill ha det för sött.

Vaniljpannacotta med hallon
Recept hittar du HÄR!
Det är även väldigt gott med passionsfrukt till.

Önskar er alla
GOTT NYTT ÅR!

söndag 29 december 2013

Tips på nyårsmat

Har ni bestämt ännu vad det blir för nyårsmat?
Om inte så tipsar jag om några av mina favoriter.

Fläskfilé med cantadou vitlök
--->  Recept












Baconlindad fläskfilé med grönpepparsås 
 --->  Recept















Smarrig fläskfilé
--->  Recept















Kycklinggratäng med ljuvlig smak
--->  Recept














Indonesisk kycklinggratäng
--->  Recept













Ha en skön och go söndag!

lördag 28 december 2013

Tilltugg till fördrinken med brieost

Detta är en stor favorit hos mig. Salt, krämigt och knaprigt.

Till 4-6 personer behöver du
500 g brieost
1/2 dl solrosfrön
1/2 dl pumpakärnor
1 msk sesamfrön
Flingsalt
Chiliflakes

Gör så här
Rosta alla frön och kärnor i en torr stekpanna tills de fått fin färg.
Smaka av med salt och chiliflakes.
Skär osten i ca 1 cm stora tärningar.
Panera varje ostbit med de rostade fröna.
Servera.


fredag 27 december 2013

Välkomstdrink

Hoppas ni haft bra juldagar. Nu är det en annan afton som är i antågande, Nyårsafton. Allt som man kan förbereda innan tycker jag är perfekt :-)
Denna goda drink blev jag bjuden på av en god vän, fastnade för den direkt. Det som är bra är att man kan förbereda den flera dagar innan.

Du behöver
2 dl svartvinbärste (2 st tepåsar)
2 dl koncentrerad apelsinjuice
2 dl citronsaft
5 dl vatten
1 dl socker
6 dl vodka

Vid servering
Päroncider

Gör så här
Koka upp vatten, blanda tillsammans med tepåsarna och socker, låt svalna.
Blanda samman med övriga ingredienser.
Slå allt i en bunke med lock.
Ställ i frysen minst ett dygn. Det kommer att bli som en sorbetliknande konsistens och räcker till många drinkar.
Vid servering, lägg i en-två glasskopor i varje glas, beroende på glasets storlek, och fyll upp med päroncider.



måndag 23 december 2013

Gratäng med fläskfilé

Gratäng tycker jag är perfekt om man ska bjuda och vill kunna förbereda innan.

Till 4 personer behöver du
7-8 hg fläskfilé
2 paket bacon
1 röd paprika
1 liten burk skivad ananas (4 ringar)
Salt
Vitpeppar
3 dl riven ost

Sås
4 dl matlagningsgrädde
1 dl creme fraiche
1 smulad grönsaksbuljongtärning
1 dl mango chutney
1/2-1 tsk sambal oelek
1 msk kalvfond
Salt
Peppar

Gör så här
Sätt ugnen på 225 grader.
Klipp ner bacon i mindre bitar och fräs upp.
Putsa filén och skär i lagom tjocka skivor.
Stek upp skivorna, krydda med salt och vitpeppar.
Hacka paprika och ananas .
Lägg den färdigstekta filén i botten på en ugnsfast form.
Lägg bacon, paprika och ananas över filén.
Strö över den rivna osten.

Blanda samman ingredienserna till såsen i en kastrull och låt det värmas upp.
Smaka av med salt och vitpeppar.
Om du vill ha tjockare sås så red den med maizena eller mjöl.
Slå över såsen och ställ i mitten av ugnen ca 15 minuter.














torsdag 19 december 2013

Krämig kycklinggryta

Hej Torsdag
Dagens middagstips blir en krämig kycklinggryta med smak av curry.

Ingredienser för 4 personer
700 g kyckling
2 paket bacon
1 äpple
5 dl matlagningsgrädde
2 dl creme fraiche
100 g philadelphiaost original
1/2 dl citronsaft
1-2 tsk curry
1 msk mangochutney
Salt
Vitpeppar

Gör så här
Klipp ner bacon i mindre bitar.
Fräs upp och låt rinna av på hushållspapper.
Strimla kycklingen.
Stek upp den och krydda med salt och vitpeppar.
När kycklingen är klar så lägg i den stekta baconen.
Lägg även i de övriga ingredienserna utom äpplet.
Låt det sjuda samman i ca 10 minuter.
Dela ner äpplet i mindre bitar och lägg ner det i grytan.
Låt allt småputtra ihop i ca 7-8 minuter.
Smaka av med salt och peppar och ev. mer curry för den som önskar.
















Önskar er en härlig torsdag. 

måndag 16 december 2013

Enkel, snabb, lättlagad pastasås med lax

Nu kryper julafton allt närmare. Har ni många "måsten" ni bara måste göra varje jul?
Jag får nog erkänna att jag också har det ;-)
Då kanske det passar bra att nu i dagarna fixa en lättlagad pastasås med lax när man tycker tiden är knapp.

Ingredienser för 4 personer
4 st frysta portionsbitar med lax
ca 10 cm purjolök
2,5 dl vatten + 2 st fiskbuljongtärning
4 dl matlagningsgrädde
200 g philadelphiaost original
4 msk citronsaft
ca 1 dl hackad dill
Salt
Peppar

Gör så här
Strimla purjolöken.
Koka upp vatten med buljongtärningarna.
Slå på grädde tillsammans med philadelphiaost, citronsaft och purjolök.
Låt det sjuda samman ca 5-7 minuter, ej för hög värme.
Dela ner laxen i lagom stora bitar.
Lägg ner i såsen tillsammans med dill.
Sjud ytterligare ca 5-7 minuter tills laxen känns klar.
Rör inte för mycket, då går gärna laxen sönder.
Smaka av med salt och peppar.













fredag 13 december 2013

Lakritsfudge

Här är ett supersmarrigt gott recept för alla lakritsälskare. Mums säger jag som gillar salt godis :-)

Du behöver
3 dl socker
3 msk kakao
2 dl grädde

Du behöver även
50 g smör
3/4 dl turkisk peppar
1 msk vanljsocker
50 g Marabou Bläck

Gör så här
Blanda samman socker, kakao och grädde i en kastrull.

Under tiden det kokar så hacka ner den turkiska pepparn.
Jag hackade den så gott det gick och körde det sista i matberadaren. Jag ville inte ha för stora bitar i min fudge. Hacka även ner chokladen i mindre bitar.

Låt koka ihop tills det är 120 grader eller gör kulprovet.
(Tag en tesked fudge ur kastrullen och droppa i ett glas eller en skål med kallt vatten. När fudgen stelnar så att den går att forma till en kula klarar fudgen kulprovet.)
Tag av från plattan. Nu får man vara snabb ;-)
Rör först ner smöret tillsammans med chokladen.
Tag sedan lakritspulvret tillsammans med vaniljpulver och rör ner.

Bred ut fudgen i en form som är ca 20x30 cm, beroende på hur tjock du vill ha fudgen.
Klä med bakplåtspapper eller smöra.
Låt stå kallt i ett par timmar och skär därefter upp den i lagom stora bitar.














söndag 8 december 2013

Marskrispies och surprise

Hej på Er
Hoppas ni inte stressar runt för mycket nu så här innan jul. Själv har jag inte varit så aktiv ännu på julklappsfronten... kanske dags att börja ta tag i det. Men det är två veckor kvar och allt finns på papper, det ska bara utföras också.

Tänkte tillfälligt öppna upp min blogg och göra några inlägg som jag hoppas ni kommer gilla :-)

Detta recept vet jag att många gör till jul, men det finns ännu många som inte provat. Då måste ni bara göra det, julens godaste godis, enligt mitt tycke alltså ;-)

Marskrispies
4 st Marsbars (50 g x 4 st)
90 g smör
4 dl rice krispies

Gör så här
Smält ihop smör och mars på svag värme till en jämn blank smet.


Ta av från plattan och rör ner rice krispies.


Fördela ca 30 st klickar på ett bakplåtspapper och låt dem stelna.


Lycka till och hoppas ni kommer gilla dom.
Related Posts with Thumbnails