Receptet kommer från min farmor. Ett härligt gott och mättande bröd.
För att baka så behöver du;
50 gr margarin
5 dl mjölk
1/4 pkt jäst
1/2 tsk salt
1/2 dl socker
2 msk sirap
1/2 tsk hjorthornsalt
1 dl grahamsmjöl
2 dl rågsikt
8-10 dl vetemjöl
Gör så här;
Smula jästen i en bunke. Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37°C. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt resten av degvätskan, socker, sirap, salt, grahamsmjölet blandat med hjorthornssaltet, rågsikten och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig för hand eller i maskin tills den släpper bunkens kanter. Låt jäsa övertäckt ca 30 min.
Ta upp och knåda degen smidig på mjölad arbetsbänk. Dela degen i 12 små bitar. Forma bitarna till släta bullar och kalva ut dem till tunna kakor. Det blir fint om man använder sig av en kruskavel, men min är tyvärr på vift.
Grädda kakorna, en och en, i en lagom het, torr stekpanna ca 2-3 min per sida.
Låt kakorna kallna inlindade i en handduk på galler.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
SER GOTT UT, SKA TESTA ATT GÖRA SÅDANA.fIN BLOGG DU HAR..
SvaraRaderaDet måste jag prova nåndag. tack för tipset! Jag lägger din blogg som en favorit :)
SvaraRadera