lördag 26 juni 2010

Rabarberkaka med marängtäcke

Rabarber är syrligt och gott att äta i kakor, paj, saft etc.
Denna kakan blev extra god med det frasiga marängtäcket över rabarberna.

Du behöver:
175 gr rumstempererat smör
1 3/4 dl socker
3 äggulor (spara vitorna)
4 1/2 dl vetemjöl special
2 1/2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 dl mjölk
400-500 gr rabarber

Till marängen:
3 äggvitor
2 dl socker
Riven choklad

Gör så här:
Vispa smöret och sockret pösigt. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Rör i äggulorna varvat med mjölblandningen. Rör ner mjölken.
Bred ut smeten i en långpanna som är 30 x 40 cm.

Skiva rabarberna i lagom storlek.

Fördela rabarberna över smeten.

Vispa äggvitorna tjocka och fasta i en ren torr bunke. Tillsätt sockret och vispa marängen blank. Blanda sist i den rivna chokladen.
Bred marängsmeten över rabarberna.

Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter på 175 grader.

Servera kakan som den är, eller med vaniljsås till.

4 kommentarer:

  1. Mmmmm. Har massor av rabarber hemma. Så denna kaka måste jag prova att göra i sommar!
    kram

    SvaraRadera
  2. Tack för receptet på rabarberkakan och kladdkaka. Dom var uppskattade, på mitt första barnbarns dopdag i helgen.Kladdkakan var ju dessutom så sabb att få färdig och otroligt tilltalande när den låg på tårtfatet.
    Iréne

    SvaraRadera
  3. Jag testade kakan till midsommaraftonen och det blev succé. Jag gör den gärna flera gånger kanske då med lite mera god maräng på. Tack för tipset.
    Lotta

    SvaraRadera
  4. går den att frysa utan att marängen smälter vid upptining

    SvaraRadera

Tack för ditt besök och din kommentar : )

Related Posts with Thumbnails