lördag 16 juli 2011

Småplock

Kvällen igår tillsammans med 11 glada goa tjejer var hur trevlig som helst. Vi hade en liten träff innan vi gick vidare till Räkfrossan. Anna-Lena hade gjort i ordning lite gott småplock som smakade utsökt, framförallt tortillasnittarna, de gick åt snabbt.


Här är de goda tortillasnittarna. Testa gärna, de var supergoda.

Gör så här
Klipp ner tortillabröd i mindre bitar.
Bred över pressad vitlök.
Smula över fetaost och rosmarin.
Strössla över lite pinjenötter.
Avsluta med att ringla över lite olivolja.
Ställ in i ugnen på ca 200 grader ca 7-10 minuter.


Chokladdoppade jordgubbar med kokos var en riktig hit.

Fortsatt trevlig helg!

fredag 15 juli 2011

Paj med sparris, bacon och parmesan

Sista dagen innan jag går på semester, tjoho! Det känns verkligen att man behöver vara ledig.
Nästa vecka blir det Göteborg och Gothia Cup då dotter ska deltaga med sitt lag Falköpings KIK. Ska bli jättekul att se deras matcher.
Men först ska jag fira in semestern tillsammans med ett gäng goa och glada tjejer, det blir Räkfrossa på Restaurang Bredablick ikväll.

En jättegod och smarrig paj som jag bjöd på när vi hade kalas förra fredagen. Den blev mycket omtyckt av gästerna.

Ingredienser
Pajdeg
150 gr smör
3 dl vetemjöl
4 msk vatten

Fyllning
1 paket bacon (140 gr)
150 gr grön sparris
70 gr färsk riven parmesanost
2 msk pinjenötter, torrostade

Äggstanning
3 st ägg
2,5 dl grädde (valfri sort)
1 krm salt
1 krm svartpeppar
1/2 tsk paprikapulver

Gör så här
Dela ner smöret i bitar.
Blanda samman med mjöl och vatten.
Enklast tycker jag är att köra i en matberedare.
Låt degen vila i kylen ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader.
Klipp ner bacon i små bitar och stek i smör.
Tillaga sparris genom att skära av ca 1-2 cm på stjälken.
Koka sedan i ca 2 minuter i lättsaltat vatten.
Skölj dom i kallt vatten och låt rinna av.
Tryck ut pajdegen i en form och förgrädda pajskalet i 10 minuter.
Rosta pinjenötterna i en torr het panna.



Fördela bacon i botten på pajen.
Dela ner sparrisen i mindre bitar och lägg ovanpå.



Strö över parmesanosten.



Strössla över pinjenötterna.
Blanda till sist samman äggstanningen och slå över.
Grädda pajen mitt i ugnen ca 30 minuter, täck ev. över så den inte bränns vid.




torsdag 14 juli 2011

Snygga servetter

Någon mer än jag som är tokförtjust i att handla servetter och har en himla massa hemma...???
Jag har väldigt svårt att låta bli när jag hittar ett par snygga. Häromdagen när jag var och handlade hittade jag dessa ljuvliga servetter, tyckte de var härligt somriga.


De är av märket Fixa och jag hittade mina på Willys.



Mys med vännerna på 15-årsdagen <3

Nu är det bara två dagar kvar att jobba innan det blir semester. Idag blir det "semesterlunch" med några arbetskollegor, då vet man, nu är det nära : )

onsdag 13 juli 2011

Snabblunch

Nu har jag nedräkning! Denna dagen ska arbetas klart, därefter har jag bara två dagar kvar, sedan SEMESTER i fyra härliga veckor!!!

Då tiden är knapp för lunch är pannkakor perfekt att tillaga.
Till mig blev det LCHF-pannkakor och resten av familjen föredrog "vanliga" pannkakor.
Recept på LCHF-pannkakor hittar ni här.


Här tillsammans med färska jordgubbar och favoriten vaniljkesella.
Dessa pannkakor är väldigt mättande.

tisdag 12 juli 2011

Lax med pesto och parmesan

Ibland när jag ska laga mat så tycker jag inte det finns något... trots massa böcker, tidningar och internet. Det handlar nog mer om att man inte vet vad man är sugen på och kanske inte har så stor lust att ens laga mat. Till slut hittade jag ett recept som jag räknade ut skulle gå fort att tillaga + att det skötte sig självt i ugnen. Blev jättegod smak på laxen.

Ingredienser för 4 personer

4 bitar portionsbitar lax
4 msk pesto, valfri
1 dl färskriven parmesanost
Salt
Svartpeppar
Sparris, valfri mängd
1/2 citron
2 msk hackad gräslök

Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader.
Lägg laxbitarna i en ugnsfast form.
Bred över pesto.
Fördela den rivna osten över laxen.
Krydda med lite salt och peppar.



Sätt in i ugnen ca 20-25 minuter.
Skär av ändarna på sparrisen.
Stek i smör eller koka i lättsaltat vatten.
Pressa citron över sparrisen.
Strö på salt och peppar.
Lägg till sist på lite riven parmesan.
Dekorera med gräslök över laxen och sparris.



måndag 11 juli 2011

Sommarpaj - godaste pajen EVER!

Vi hade kalas i fredags för son och dotter. Jag körde på "paj-tema", både som huvudrätt och till kaffet. Min svägerska konstaterade att hon hade smakat på sju stycken olika pajer under kvällen : )
Denna sommarpaj är den godaste jag någonsin gjort och ätit!!!

Ingredienser
125 gr smör
1 dl socker
3 dl vetemjöl
2 dl creme fraiche
1/2 dl socker
1 msk vaniljsocker
ca 225 gr jordgubbar

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda vetemjöl och en deciliter sockret i en bunke.
Dela smöret eller margarinet i tärningar och finfördela det med fingrarna så att det blir en grynig massa.
Jag använde mig av en form som är ca 25 cm.
Blanda cream fraiche, vaniljsocker och 1/2 dl socker, rör så det blandas.
Täck botten av formen med blandningen.
Dela jordgubbarna och fördela över blandningen.



Smula därefter mjölblandningen över jordgubbarna.
Grädda pajen mitt i ugnen ca 20 minuter eller tills den fått fin färg.



Jag hade små skyltar i alla pajer då vi har mycket allergier i min släkt. En av dom är min brorson som är 9 år.
Han brukar fråga mig; - Är det ägg i det här?
Jag gjorde lätt för honom där det står om det var äggfritt.



söndag 10 juli 2011

Lördagskväll

Gårdagskvällen bjöd verkligen på ett varmt och skönt väder.
Jag blev tipsad om ett gott mousserande jordgubbsvin. Vi testade det igår tillsammans med chokladdoppade jordgubbar. Mums!!!!



Jag har doppat våra jordgubbar i Marabous vanliga choklad då den är min stora passion. Jag har verkligen försökt att tycka om mörk choklad, men nä, inte min grej.

Nu ska jag förbereda lite fika då en god vän kommer på besök snart.
Trevlig söndag!

fredag 8 juli 2011

God gratäng med filé

Ikväll blir det kalas för barnen. Jag har gjort det lätt för mig och lagat i ordning ett par pajer i förväg eftersom jag jobbar hela dagen. Då vi har väldigt många allergier i släkten så funkar paj nästan till alla.
Här är ett recept som verkligen föll oss i smaken när vi åt det. Suveränt gott!

Ingredienser för 4 personer
ca 600 gr fläskytterfilé
1 paprika, valfri färg
1 purjolök
2 dl creme fraiche
3 dl grädde
1 tsk tomatpuré
1 tsk sambal oelek
1-2 tsk curry
1 tsk paprikapulver
1 grönsaksbuljong
3 dl riven ost
Salt
Peppar

Gör så här
Putsa filén och skär den sedna i lagom tjocka skivor.
Stek i smör och krydda med salt och peppar.
Lägg filén i botten på en ugnsfast form.
Hacka paprikan och skiva purjolöken.
Lägg detta ovanpå köttbitarna.


Strö över den rivna osten.


Blanda samman grädde och creme fraiche i en kastrull.
Smula ner grönsaksbuljongen.
Lägg i resterande ingredienser (kryddor).
Låt sjuda samman en liten stund tills buljongen löst sig.
Smaka av med ev. mer kryddor.
Slå såsen över.


Gratinera i ugnen ca 15 minuter på 225 grader.


Vi åt tillsammans med jasminris och sallad.

torsdag 7 juli 2011

*** 15 år ***

Här kommer födelsedagarna tätt.
Idag HURRAR vi för vår härliga dotter Felicia som fyller 15 år.



Kram och grattis <3

onsdag 6 juli 2011

*** Hurra Hurra Hurra ***

Idag vill jag hurra för vår son Andreas som har födelsedag.
Säger som de flesta brukar säga... vart tog tiden vägen???
HURRA och stort GRATTIS bästa Andreas på din 21-årsdag <3


tisdag 5 juli 2011

Ungsbakad smörlax med räktzatsiki

Smaken blev jättegod med massa smör och fiskkrydda på laxen. Svärmor som vi bjöd detta på tyckte det var alldeles utsökt : )

Ingredienser 4 personer
4 st portionsbitar lax
Grovsalt
Smör, smält, 3-4 msk
Fiskkrydda (Knorr)

Räktzatsiki
350 gr räkor med skal
2 dl turkisk yoghurt
1/2 gurka
1/2 tsk salt (knappt)
1 krm svartpeppar
1 vitlöksklyfta, pressad

Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader.
Lägg laxbitarna i en ugnsfast form på en bädd av lite grovsalt.


Smält smöret och häll det över laxbitarna.


Krydda på med fiskkrydda.


Sätt in i ugnen ca 20-25 minuter.

Gör under tiden räktzatsiki.
Skala räkorna och grovhacka dom.
Riv gurkan, tänk på att krama ur vattnet innan du lägger ner den i yoghurten.
Blanda samman allting och smaka av med salt.




Servera med kokt potatis och sallad.

Jag gjorde även en citronsås till detta. Jag använde mig av;
Grädde
Fiskbuljong
Pressad citron
Knorr Fiskkrydda

måndag 4 juli 2011

Jordgubbspaj

Mycket jordgubbar är det. Vi hade min mamma och pappa på fika häromdagen. Då bjöd vi denna goda jordgubbspaj.

Ingredienser
Pajdeg
150 gr smör
3 dl vetemjöl
1 dl socker
1 tsk bakpulver

Fyllning
ca 1 liter skivade jordgubbar
1/2 dl socker
2 dl creme fraiche
1 msk vaniljsocker
1 ägg

Gör så här
Dela smöret i bitar och kör alla ingredienser i en matberedare, alternativ arbeta samman degen för hand.
Tryck ut degen i en pajform, ca 25 cm i diameter.


Skiva jordgubbarna och lägg i pajskalet.


Vispa samman resten till fyllning och slå över jordgubbarna.


Grädda mitt i ugnen på 200 grader i 30 minuter, täck över med bakplåtspapper så den inte bränns vid.


Servera tillsammans med vaniljglass.

Ha en bra härlig måndag, själv har jag nedräkning nu, 2 veckor kvar till semester : )

lördag 2 juli 2011

Marabou Caribbean

Tips på lördagsgodis :-)



Detta har blivit dotterns nya favorit bland choklad.
Jag läste vad den innehöll och blev väldigt skeptisk. Kokos, absolut, det gillar jag, men banan, kunde det verkligen vara gott?
Jag provsmakade och ändrade uppfattning direkt, men jag var tvungen att ta fyra rutor innan jag kunde göra en riktigt rättvis bedömning...
Den var så god att jag kunde inte låta bli, fyra rutor åkte ner av bara farten : )

Så här står att läsa på Marabous hemsida:
"Vi har blandat vår mumsiga svenska mjölkchoklad med krispiga, söta bitar av kokosflagor och torkad banan".

Gillar du smak av kokos ska du definitivt testa.

Om en stund drar vi till A6 i Jönköping, ska inte ha något direkt... Däremot ser jag fram emot besöket på IKEA. Förhoppningsvis har vi ett nytt köksbord med hem.
Trevlig lördag till Er alla!

fredag 1 juli 2011

Kycklingpaj

Är ledig idag också, men idag kan man inte ligga på latsidan, helt enkelt en vanlig ledig fredag med allt som hör därtill...
Idag bjuder jag på en paj som verkligen föll mig i smaken. Ska ha kalas här nästa fredag och denna pajen får nog bli något vi bjuder på.

Ingredienser

Pajdeg
3 dl vetemjöl
150 gr smör
4 msk kallt vatten

Fyllning:
400 gr kycklingfilé
Salt
Vitpeppar
1 purjolök, ca 100 gr
1 röd paprika
2 dl crème fraiche paprika & chili
3 ägg
2,5 dl riven ost, t ex prästost

Gör så här
Hacka ihop mjöl och smör till en grynig massa.
Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg.
Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter.
Nagga pajskalet med en gaffel och låt vila i kyl ca 30 min.
Sätt ugnen på 200 grader.
Skär kycklingen i mindre bitar och stek i smör, krydda med salt och peppar.
Strimla purjolöken.
Kärna ur och tärna paprikan.
Vispa äggen och tillsätt creme fraiche och rör om.
Förgrädda pajskalet ca 10 min.
Fördela blandningen i pajskalet.

Strö över osten och slå därefter över äggblandningen.

Grädda i nedre delen av ugnen 35-40 min.


En ljuvligt god paj som serveras tillsammans med en sallad,

Källa: Arla

Related Posts with Thumbnails