måndag 15 augusti 2011

Chilikyckling

Måndagmorgon... och inte vilken som helst. Den "där" måndagen när man varit ledig i fyra veckor och ska åter till verkligheten. Men men, det brukar ta en till två timmar så är man inne i det hela.

Igår blev det en favorit som serverades, chilikyckling. Har skrivit om den förut men den är värd att visas igen.

Ingredienser för ca 5-6 personer
1 kg kycklingfilé
3 dl grädde
2 dl creme fraiche
2 dl creme fraiche paprika/chili
0,25 dl soya (jag använder kinesisk)
0,5 dl sweet chilisås
Salt
Peppar

Gör så här:
Dela filéerna i 2-3 bitar och lägg dom i en smörad större form.
Salta och peppra kycklingen. Var inte för generös med peppar, det blir bra smak ändå.
Rör övriga ingredienser i en gryta och låt det koka upp någon minuter.
Slå såsen över kycklingen och ställ den i mitten av ugnen på 175 grader i ca 1,5 timmar. Ja, du läste rätt : )


Idag åt vi tillsammans med klyftpotatis.

Gillar du choklad?
Kika då här!

söndag 14 augusti 2011

Lax med cantadou vitlök och örter

Hej
Missa inte chansen att få hem en chokladkaka till nästa helg :-)
Hur hittar du här.

Lax eller fisk överhuvudtaget är något jag gillar, men det blir gärna lax för det är smidigt att tillaga. "Hemma" har vi aldrig kunnat äta fisk pga allergi hos min pappa och sedermera min lillebror, bara doften av fisk utlöste allergi. Själv fick jag smaka på fisk första gången när jag var 10 år. Jag fick nöja mig med skolbespisningens fisk..., vill minnas att det var mest i form av fiskpinnar och fiskbullar som serverades ; )

Ingredienser för 2 person

2 portionsbitar lax
2 krm salt
2 krm citronpeppar
2 dl grädde
1/2 dl creme fraiche
1/2 ask cantadou vitlök och örter
1 tsk pressad citron
1 fiskbuljonggtärning
5 cm purjolök
2 msk pinjenötter, torrostade
Salt

Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader.
Lägg laxen i en ugnsfast form, smöra litegrann.
Krydda med salt och citronpeppar.
Häll grädden i en kastrull tillsammans med creme fraiche, osten, citronen och buljongtärning.
Låt osten smälta på låg värme i gräddblandningen.
Strimla purjon och lägg ner i såsen.
Låt såsen sjuda samman några minuter.
Rosta under tiden pinjenötterna i en torr het panna.
Smaka av såsen med salt.
Slå såsen runt laxen och ha i mitten av ugnen ca 20 minuter.
Strössla över nötterna innan servering.


Vi åt tillsammans med färsk pasta.

Nu ska jag njuta av min sista sommarsemesterdag i form av diverse ting : )

fredag 12 augusti 2011

Tävling

Alla har vi vårt favoritgodis, min favorit är bl a Marabou Mjölkchoklad. Jag har prövat mörk choklad många gånger, men nej, jag återgår alltid till Marabou Mjölkchoklad.
Därför tänkte jag lotta ut en 200 gr Marabou Mjölkchoklad och även en Marabou Caribbean, som också är jättegod.

Vad ska man då göra?
Det enda du behöver göra är att lämna en kommentar med ditt namn och gärna samtidigt skriva vad du vill se mer av här på bloggen.
Det går även bra att mejla mig på sue.sjostrom@gmail.com


Tävling pågår till onsdag den 17 augusti kl 20.00.





Fortsatt trevlig helg!

Toscakaka med kaneläpple

Igår åkte jag tillsammans med pappa till skogen för att leta efter Herr Kantarell. Jag har verkligen inte några "kantarellögon", det är som att den vet att jag är på väg och liksom kryper ner i marken. Pappa lyckades hitta ca 7 svampar, snäll som han är så fick jag dom : ) På lördag får det bli något med kantarellsås, men jag får lov att komplettera med några från affären.



En toscakaka kan man göra än godare genom att tillsätta äppelklyftor som blandas med kanel och marsanpulver. Jag gjorde vaniljsås till, några av gästerna åt utan och en del med, det var lika gott vilket som. Ett tips är att du bakar den dagen innan den ska serveras, då blir den ännu saftigare.

Ingredienser
100 gr smör
1,5 dl socker
2 st ägg
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1/2 dl grädde eller mjölk

Fyllning
2 st normalstora äpplen
1,5 tsk kanel
2 msk marsanpulver för kokning

Glasyr
100 gr smör
1 dl socker
2 msk vetemjöl
2 msk grädde eller mjölk
70 gr mandelspån eller 1,5 dl hackad sötmandel (skalad och skållad)

Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant (ca 24 cm) eller tryck fast ett bakplåtspapper i formen.
Smält smör och låt det svalna.
Skala under tiden äpplen.
Skiva ner i tunna klyftor.
Blanda äppelklyftorna med kanel och marsanpulver.
Vispa ägg och socker pösigt.
Tillsätt mjölet blandat med bakpulver, smöret och grädden.
Häll en liten del av smeten i formen, mindre än hälften.
Bred ut smeten på botten av formen.
Lägg därefter ut äpplen på smeten.



Häll därefter den resterande smeten på äpplena och bred försiktigt ut den.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 20-25 minuter.
Förbered under tiden glasyren.
Blanda samman alla ingredienser i en kastrull.
Värm försiktigt under omrörning tills allt blandat sig och tjocknat.
När kakan gräddat ca 20-25 minuter ta ut den och bred försiktigt över glasyren.



Grädda kakan ytterligare ca 15 minuter i mitten av ugnen eller tills glasyren fått fin färg.




Servera med vaniljsås eller njut av den som den är.

torsdag 11 augusti 2011

Räksallad

Det blev en räksallad jag gjorde igår och bjöd min kompis på. Räkor tycker jag är godast att äta som dom är, gärna med någon god dipp till och vitlöksbröd.
Idag är inget inplanerat, känns rätt skönt, bara ta dagen som den kommer. Får passa på att njuta av mina två sista semesterdagar : )



Ingredienser på räksalladen

Räkor
Sallad
Gurka
Tomat
Purjolök
Majs
Ägg
Avocado
Fetaost
Vattenmelon
Dill
Citron

Dressing
Som jag gjorde lite på måfå, jag använde mig av följande;
Turkisk yoghurt
Citronmajonnäs
Några droppar citron
Pressad vitlök
Italiensk salladskrydda
Salt
Pepparmix

Har ni något tips på annat gott man kan ha i salladen så skriv gärna det?

onsdag 10 augusti 2011

Sommarstaden Hjo

Jag och en kompis var och besökte Hjo igår, en mycket mysig och framförallt fin stad. Invånarantalet ligger runt 6000 men ökar betydligt under sommaren.

Vi njöt av en mycket god lunch på Bryggan.
Dagens lunch var fläskytterfilé med klyftpotatis och gräddsås.


Efter lunchen tog vi en promenad i den fina Stadsparken. Något du inte får missa om du besöker Hjo.



Hjo är en trästad, vilket innebär att den centrala bebyggelsen till betydande del består av trähus av äldre modell. Detta fina hus ligger i Stadsparken.


Mitt i Stadsparken kan du bo på vandrarhem.


Det finns några fina broar att passera över när man strosar i parken.


Delar av hamnen.


Frågan var inte om regnet skulle komma utan när. Men vi klarade oss rätt bra, värsta skurarna kom när vi lunchade.


Badhytterna som ligger i Guldkroksbadet är Hjos mest kända och karaktäristiska stadsbilder.


Genom centrum rinner Hjoån.

Det blev ett låååångt besökt i butiken Hem & Hobby, kom hem med lite nytt roligt. De har MÅNGA servetter att välja på till ett mycket bra pris. Eftersom jag "inte" har några servetter passade jag på att fylla på lagret lite.


Kollade vädret för en stund sedan, 13 grader och regn. Man kan undra om det är augusti eller november ute??? Men jag ska hålla mig inne idag så det känns ok, en kompis kommer hit på lunch bl a. Planen är att jag ska göra en räksallad och bjuda på.

Ha en bra dag!

tisdag 9 augusti 2011

Krämig kycklinggryta

Idag ska jag tillsammans med en god vän ta en tur till sommarstaden Hjo. Det behöver inte vara strålande sol, bara vi slipper regnet. Vi hade bl a tänkt att njuta av en god lunch, det kommer nog säkert bli en lååång sväng i affären Hem&Hobby.

Ett recept på en enkel, god och lättlagad kycklinggryta.

Ingredienser för 4 personer

500 gr kycklingfilé
Salt
Peppar
1 paket bacon
5-6 st färska champinjoner, skivade
1 röd paprika, hackad
1 hönsbuljontärning
2 dl grädde
2 dl creme fraiche
100 gr philadelfiaost
1 tsk pastakrydda
1 msk sweet chili sauce
Salt
Peppar





Gör så här
Strimla kycklingen och stek den i smör, krydda med salt och peppar.
Klipp ner bacon i mindre bitar och stek, låt rinna av på hushållspapper.
Fräs champinjonerna.
Lägg över kyckling, champinjoner och bacon i en gryta.
Slå på grädde och creme fraiche.
Klicka ner philadelfiaosten.
Lägg ner den hackade paprikan.
Smula buljongen, häll i pastakrydda och sweet chilisås.
Låt det stå och småputtra lite i ca 10 minuter.
Smaka av med salt och peppar.



Servera tillsammans med pasta och sallad.

måndag 8 augusti 2011

Grekisk delikatesspanna

Häromkvällen var vi bjudna till min mamma och pappa. Nu för tiden är det min pappa som är kocken i familjen.
Den rätten vi blev bjudna på har jag ätit några gånger förut, men det är bara SÅ gott! Den kalla såsen som serveras till får man inte missa att göra, den skålen brukar vara tom när vi ätit klart.

Ingredienser för ca 6-8 personer
1 kg fläskfilé eller motsvarande mängd kyckling
1,8 kg potatis i klyftor
1 röd paprika, strimlad
1 gul paprika, strimlad
1 gul lök, strimlad
3 tomater, skivade
1 burk fetaost i kuber

Marinad till fläskfilén
3-4 pressade vitlöksklyftor
1-1 1/2 dl olivolja
1-1 1/2 tsk sambal oelek
2 msk soja

Kall sås
4 dl turkisk yoghurt eller creme fraiche
4 msk majonnäs
2 pressade vitlöksklyftor
2 tsk italiensk salladskrydda
lite pressad lime

Gör så här
Strimla fläskfilén.
Blanda ihop marinaden och lägg ner köttet.
Ställ i kylskåp och låt marinera över natt.
Sätt ugnen på 225 grader.
Smörj en långpanna och lägg i potatisklyftorna (ska täcka botten).
Salta och ställ potatisen i ugnen, 225 grader i 10-15 minuter.
Ta sen ut pannan och strö över fläskfilén och marinaden, paprikorna och löken.
Överst läggs skivade tomater och fetaost.
Sätt in i ugnen igen ca 35-40 minuter.
Blanda ihop den kalla såsen och bjud tillsammans med sallad och delikatesspannan.
Kan även göras i en ugnsfast form, med mindre mängd potatis (ca 1,2 kg).


Himmelskt god!

söndag 7 augusti 2011

Grillat



Häromdagen var vi och hälsade på goda vänner i deras husvagn. På kvällen blev vi bjudna på grillat. Jätteskönt att få sitta och bara vänta på att få bli serverad, jag menar, man blir ju lätt bortskämd efter en vecka i Grekland dessutom.
Maten vi fick smakade alldeles utsökt.

Detta blev vi serverade från grillen:
- halva tomater som var lagda i folie tillsammans med skivat vitlökssmör
- portabello i folie med skivat vitlökssmör
- majskolv
- fläskfilé
- flankstek (bekskrivning här)

Till detta åt vi kokt potatis, bernaisesås och cafe de paris sås.
Flankstek hade jag inte ätit innan, det var riktigt gott, denna var förkryddad.



Det känns väldigt skönt att ha en vecka kvar av semestern. Jag har inte varit hemma många dagar på tre veckor, så nästa vecka blir det inga långa utflykter, bara vara hemma och njuta.

lördag 6 augusti 2011

Pasta Carbonara

När vi var i Grekland förra veckan så var det en av ungdomarna som var mycket förtjust i Pasta Carbonara. Så när vi kom hem var jag tvungen att testa själv.

Ingredienser för 4 personer
4 paket bacon
1 st rödlök
1,5 dl köttbuljong (1,5 dl vatten + 1 köttbuljong)
2 dl riven parmesanost
3 dl grädde
2 dl creme fraiche
1 msk hackad persilja
1 krm salt
3 krm grovmalen svartpeppar

Gör så här
Klipp ner baconet i små bitar.
Lägg buljongen i 1,5 dl vatten och låt koka upp tills buljongen löst sig.
Stek bitarna i omgångar i smör och låt rinna av på hushållspapper.
Fräs därefter rödlöken en liten stund.
Lägg rödlöken i en gryta eller använd dig av stekpannan.
Häll i köttbuljongen, grädden och creme fraichen.
Smaka av med svartpeppar och salt. (Tips! Salta inte för mycket då det blir salt av buljongen.)
Rör ner parmesanosten.
Låt allt stå och småputtra tillsammans i ca 7-8 minuter.
Lägg därefter i den färska hackade persiljan och rör om.





Servera tillsammans med pasta.
Lycka till!

fredag 5 augusti 2011

Äpplepaj med knäcksmak

Idag ska vi åka med sonen och flyttlass till hans nya hemstad 18 mil bort. Det känns allt i mammahjärtat att sonen ska flytta hemifrån.
Nu börjar ett nytt spännande liv för honom och flickvännen i en ny stad, det kommer garanterat gå jättebra. Eftersom de båda ska studera kommer de att finna nya vänner genom skolan.

Som sagt, jag gillar paj. Denna pajen blir alltid lika uppskattad när man bjuder på den. Täcket har en god knäckig smak.

Ingredienser
3-4 st äpplen
1 tsk kanel

100 gr smör
2 dl havregryn
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
3 msk grädde
1/2 dl sirap
1/2 dl vetemjöl

Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader.
Skala äpplena och skär dom i lagom stora klyftor.
Lägg dom i en smörad pajform, ca 25 cm i diameter.
Strö kanel över.



Lägg ner alla ingredienser i en kastrull.
Sätt plattan på låg värme.
Rör om tills allt har smält samman till en smet.
Låt koka samman en liten stund.



Bred smeten ovanpå äpplena.



Grädda pajen mitt i ugnen ca 15-20 minuter.
Servera med vaniljsås eller vaniljglass.
Ät och njut av en ljuvligt god paj.

onsdag 3 augusti 2011

Grekland - Skiathos

Årets resa gick till Skiathos i Grekland, alltid spännande att upptäcka nya öar. Denna ön var en bland de finaste vi besökt. Vi bodde i Skiathos stad, otroligt många restauranger, mysiga gränder och massvis med blå dörrar ; )
Det är lite dåligt med utbud på recept eftersom jag inte varit hemma. Istället får det bli några kort från resan. Tycker det är jättekul att fota och det blir lätt mååååånga foton.




Tjejerna åkte på plattor efter en båt, jättekul. Själv föredrog jag att endast åka med i båten som fotograf.




En av kvällarna tog jag med Felicia och Emma ner till stranden och fotade. Det var många som tittade lite nyfiket och undrade vad vi höll på med.


Många foton blev det...


Fantastiskt många restauranger fanns det att välja på. Längs gågatan fanns det även affärer ungefär var 5e meter, fast alla innehöll nästan samma varor.


Många mysiga gränder att vandra i.



Strax sticker vi iväg till ett par kompisar för en övernattning i deras husvagn. Underbar konstrast till Greklandslivet.

På återseende och ha en härlig dag!
Related Posts with Thumbnails