måndag 8 augusti 2011

Grekisk delikatesspanna

Häromkvällen var vi bjudna till min mamma och pappa. Nu för tiden är det min pappa som är kocken i familjen.
Den rätten vi blev bjudna på har jag ätit några gånger förut, men det är bara SÅ gott! Den kalla såsen som serveras till får man inte missa att göra, den skålen brukar vara tom när vi ätit klart.

Ingredienser för ca 6-8 personer
1 kg fläskfilé eller motsvarande mängd kyckling
1,8 kg potatis i klyftor
1 röd paprika, strimlad
1 gul paprika, strimlad
1 gul lök, strimlad
3 tomater, skivade
1 burk fetaost i kuber

Marinad till fläskfilén
3-4 pressade vitlöksklyftor
1-1 1/2 dl olivolja
1-1 1/2 tsk sambal oelek
2 msk soja

Kall sås
4 dl turkisk yoghurt eller creme fraiche
4 msk majonnäs
2 pressade vitlöksklyftor
2 tsk italiensk salladskrydda
lite pressad lime

Gör så här
Strimla fläskfilén.
Blanda ihop marinaden och lägg ner köttet.
Ställ i kylskåp och låt marinera över natt.
Sätt ugnen på 225 grader.
Smörj en långpanna och lägg i potatisklyftorna (ska täcka botten).
Salta och ställ potatisen i ugnen, 225 grader i 10-15 minuter.
Ta sen ut pannan och strö över fläskfilén och marinaden, paprikorna och löken.
Överst läggs skivade tomater och fetaost.
Sätt in i ugnen igen ca 35-40 minuter.
Blanda ihop den kalla såsen och bjud tillsammans med sallad och delikatesspannan.
Kan även göras i en ugnsfast form, med mindre mängd potatis (ca 1,2 kg).


Himmelskt god!

1 kommentar:

  1. Hej susanne!

    Det här såg verkligen himmelskt gott ut :-) Sedan är det alltid godast att äta när man är bortbjuden :-)

    Kram Jenny

    SvaraRadera

Tack för ditt besök och din kommentar : )

Related Posts with Thumbnails