fredag 12 augusti 2011

Toscakaka med kaneläpple

Igår åkte jag tillsammans med pappa till skogen för att leta efter Herr Kantarell. Jag har verkligen inte några "kantarellögon", det är som att den vet att jag är på väg och liksom kryper ner i marken. Pappa lyckades hitta ca 7 svampar, snäll som han är så fick jag dom : ) På lördag får det bli något med kantarellsås, men jag får lov att komplettera med några från affären.



En toscakaka kan man göra än godare genom att tillsätta äppelklyftor som blandas med kanel och marsanpulver. Jag gjorde vaniljsås till, några av gästerna åt utan och en del med, det var lika gott vilket som. Ett tips är att du bakar den dagen innan den ska serveras, då blir den ännu saftigare.

Ingredienser
100 gr smör
1,5 dl socker
2 st ägg
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1/2 dl grädde eller mjölk

Fyllning
2 st normalstora äpplen
1,5 tsk kanel
2 msk marsanpulver för kokning

Glasyr
100 gr smör
1 dl socker
2 msk vetemjöl
2 msk grädde eller mjölk
70 gr mandelspån eller 1,5 dl hackad sötmandel (skalad och skållad)

Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant (ca 24 cm) eller tryck fast ett bakplåtspapper i formen.
Smält smör och låt det svalna.
Skala under tiden äpplen.
Skiva ner i tunna klyftor.
Blanda äppelklyftorna med kanel och marsanpulver.
Vispa ägg och socker pösigt.
Tillsätt mjölet blandat med bakpulver, smöret och grädden.
Häll en liten del av smeten i formen, mindre än hälften.
Bred ut smeten på botten av formen.
Lägg därefter ut äpplen på smeten.



Häll därefter den resterande smeten på äpplena och bred försiktigt ut den.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 20-25 minuter.
Förbered under tiden glasyren.
Blanda samman alla ingredienser i en kastrull.
Värm försiktigt under omrörning tills allt blandat sig och tjocknat.
När kakan gräddat ca 20-25 minuter ta ut den och bred försiktigt över glasyren.



Grädda kakan ytterligare ca 15 minuter i mitten av ugnen eller tills glasyren fått fin färg.




Servera med vaniljsås eller njut av den som den är.

2 kommentarer:

  1. Denna kakan kan jag bara säga var FANTASTISKT GOD. Älskar äpple i mjuka kakor och i kombo med det knäckiga höljet blir denna en vinnare hos mig!!

    SvaraRadera
  2. Oj vilket recept! Den har maste testas!

    SvaraRadera

Tack för ditt besök och din kommentar : )

Related Posts with Thumbnails