onsdag 15 december 2010

Skurna pepparkakor

Förra året hittade jag ett perfekt recept för att baka pepparkakor, dessutom smakar de förträffligt gott. Snabbt och smidigt, man gör degen ena dagen, låter den stå i kylen över natten. Tar fram kniven och skär i skivor, sedan in i ugnen, racersnabbt med andra ord. Dessutom tycker jag nästan att dessa är godare än vanliga pepparkakor, blir som en knäckig smak.

Så här gör jag mina pepparkakor:
2 dl sötmandel
200 gr smör
2 dl socker
1 dl ljus sirap
2 tsk ingefära
2 tsk kanel
2 tsk nejlikor
1 tsk bikabonat
ca 6 dl vetemjöl
(De blir ca 75-90 st till antalet)

Baka pepparkakorna på följande sätt:
Hacka mandeln grovt (denna ingrediens har jag uteslutit på mina barns begäran).
Rör matfett och blanda i socker, sirap, kryddor, bikarbonat, mandel och mjöl.
Arbeta ihop alltsammans.
Ta upp degen på bakbordet och arbeta tills den är smidig.
Dela den i 2 delar och forma den till två tjocka rullar.
Ev. kan de plattas till så att de få en rektangulär form.

Linda in dem var för sig i plastfolie.
Lägg rullarna kallt till dagen efter eller några timmar.
Skär med vass kniv degrullarna i tunna skivor.

Lägg dem på plåt med bakplåtspapper eller smorda plåtar.

Grädda mitt i ugnen 8-12 minuter i 175 grader.
Lycka till!


1 kommentar:

Tack för ditt besök och din kommentar : )

Related Posts with Thumbnails