Förra året hittade jag ett perfekt recept för att baka pepparkakor, dessutom smakar de förträffligt gott. Snabbt och smidigt, man gör degen ena dagen, låter den stå i kylen över natten. Tar fram kniven och skär i skivor, sedan in i ugnen, racersnabbt med andra ord. Dessutom tycker jag nästan att dessa är godare än vanliga pepparkakor, blir som en knäckig smak.
Så här gör jag mina pepparkakor:
2 dl sötmandel
200 gr smör
2 dl socker
1 dl ljus sirap
2 tsk ingefära
2 tsk kanel
2 tsk nejlikor
1 tsk bikabonat
ca 6 dl vetemjöl
(De blir ca 75-90 st till antalet)
Baka pepparkakorna på följande sätt:
Hacka mandeln grovt (denna ingrediens har jag uteslutit på mina barns begäran).
Rör matfett och blanda i socker, sirap, kryddor, bikarbonat, mandel och mjöl.
Arbeta ihop alltsammans.
Ta upp degen på bakbordet och arbeta tills den är smidig.
Dela den i 2 delar och forma den till två tjocka rullar.
Ev. kan de plattas till så att de få en rektangulär form.
Linda in dem var för sig i plastfolie.
Lägg rullarna kallt till dagen efter eller några timmar.
Skär med vass kniv degrullarna i tunna skivor.
Lägg dem på plåt med bakplåtspapper eller smorda plåtar.
Grädda mitt i ugnen 8-12 minuter i 175 grader.
Lycka till!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
mmmm tack för dett susanne! Det ska provas!
SvaraRaderaKram Lillemor