För att baka ca 30-40 st lussebullar behövs:
50 gr jäst
150 gr smör
5 dl mjölk
250 gr kesella 1%
1/2 tsk salt
2 dl socker
1 gr saffran
16-17 dl vetemjöl special
1 ägg att pensla med
Russin
Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke.
Smält matfettet, häll på mjölken och ljumma degspadet till fingervärme, 37 grader.
Rör ut jästen i lite av degspadet.
Tillsätt resten av spadet, kesellan, saltet, sockret och saffranet.
Rör tills det har löst upp sig.
Arbeta i så mycket av mjölet att degen blir smidig och släpper degbunkens kanter.
Strö lite mjöl över degen.
Låt den jäsa under bakduk till dubbel storlek, 45-60 minuter.
Arbeta degen några minuter i degbunken.
Ta sedan upp den på lätt mjölat bakbord.
Knåda i resten av mjölet.
Baka ut den till saffransbullar.
Lägg bullarna på plåtar medbakplåtspapper.
Låt dem jäsa under bakduk till knappt dubbel storlek, 30-45 minuter.

Pensla med ägg och tryck ner två russin i varje bulle.
Grädda lussebullarna mitt i ugnen i 250 grader, ca 8-10 minuter.

Mums!

Så gott! Känner doften av att titta på dina lussekatter =)
SvaraRadera