lördag 22 januari 2011

Frallor med sesamfrö

Nybakat bröd är bara så gott. Här kom min vän Bosch till användning igen. Den gör sitt jobb bra = )
I detta recept stod att degen kan vara lite kladdig, ja, det kan man säga att den var.
Det jag undrar är varför det ska vara 7 dl vätska. Någon som har ett bra svar till mig?
Jag kommer absolut att baka dom fler gånger för de var verkligen jättegoda, men då minskar jag nog på vätskan lite.

Ingredienser
1 pkt jäst
7 dl fingervarmt vatten
1 msk socker
2 msk rapsolja (eller olivolja)
3 dl vetemjöl special fullkorn
12-13 dl vetemjöl
1 ½ tsk salt

ägg till pensling
sesamfrön

Baka så här
Smula ner jästen i en stor degbunke och rör ut den med lite av det fingervarma vattnet.

Tillsätt resten av vattnet, honungen, olivoljan, saltet och nästan allt mjölet.
Arbeta kraftigt i maskin, för hand eller med elvispens degkrokar tills degen är smidig, men ändå lite klibbig.

Låt jäsa i 30 min.

Ta upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i 20-24 lika stora bitar.
Forma till runda bullar och fördela dem på två smorda plåtar.

Låt jäsa i 30 min.

Sätt ugnen på 225 grader.

Pensla med uppvispat ägg och strö på sesamfrön.

Grädda mitt i ugnen i 10-12 minuter.



fredag 21 januari 2011

Biff Teriyaki

Denna gryta går snabbt att tillaga och jag serverar den oftast med jasminris.
Jag har valt att inte lägga broccolin i grytan utan servera den bredvid. Vad gör man inte för att "förskona" sina familjemedlemmar från en sådan god och nyttig grönsak ; )

Ingredienser för 4 personer
400 gr strimlat fläsk- eller nötkött
1 st gul lök
2 st morötter
250 gr färsk broccoli
1 msk smör
Salt
0,75 dl teriyakisås
1 tsk soya
1 tsk sambal oelek
1/2-1 st grönsaksbuljong
4 dl mellangrädde

Gör så här
Skala och hacka eller skiva löken.
Skiva morötterna.
Dela broccolin och strimla de späda stjälkarna.
Bryn köttet lite i taget i smör, salta.
Ta upp köttet lägg det i en gryta och fräs grönsakerna.
Lägg över grönsakerna i grytan när de är klara.
Slå på teriyakisås, soja, sambal oelek, smulad buljongtärning och grädde.
Låt puttra på mycket svag värme i ca 15 minuter.
Servera med jasminris och sallad.



Smaklig måltid!

torsdag 20 januari 2011

Kotletter i ljuvlig sås

Till detta recept har jag hämtat inspiration hos jätteduktiga Linda.
Jag har utgått från Lindas recept men ändrat det lite grann.

För att tillaga receptet för 4 personer behöver du ha
6-8 hg benfri kotlett
Salt
Peppar
Grillkrydda

Sås
1/2 purjolök
1 liten gul lök
2 vitlöksklyftor
1/2 röd paprika
1 msk maizenamjöl
1 msk chilisås
1 msk sweet chilisås
200 gr philadfelfiaost
2,5 dl matlagningsgrädde
1/2 dl mjölk
Köttbuljong
Salt
Peppar

Gör så här
Bryn kotletterna så de i stort sett är klara, krydda med salt, vitpeppar och grillkrydda.
Lägg dom i en smörad ugnsfast form.
Häll grädde, philadelfiaost, chilisås, sweet chilisås och köttbuljong i en kastrull och sätt på lagom värme så att osten smälter.
Hacka purjolök, löken och paprikan. Finhacka vitlöken.
Häll allt en bunke och pudra över maizena, rör om så att det blandar sig.
När osten smält så rör ner grönsakerna i såsen.
Salta och peppra.
Rör om och slå därefter såsen över kotletterna.
Sätt ugnen på 200 grader och låt gratängen stå inne i 15-20 minuter.
Jag serverade med pressad potatis och sallad.
Jättegott!!!



onsdag 19 januari 2011

Pastasås med kantareller

Har hittat lite nya recept att laga till min matlåda. Även denna gång är det lättviktarmat. Denna pastan smakade krämigt, gott och starkt. Dock så har jag inga kantareller i min frys, de liksom kryper ner i jorden när jag kommer ut i skogen. Men här gick det lika bra med kantareller på burk och fylla ut med färska champinjoner.

För att laga 2 portioner behövs
120-140 gr fullkornspasta eller vanlig pasta
2,5 dl kantareller
(jag använde mig av ICA burkkantareller och fyllde ut med färska champinjoner)
0,25 st chili
1 liten gul lök
0,5 msk margarin
salt och peppar
50 gr philadelfiaost original
1,5 dl mellanmjölk
1 dl vatten
1/2 grönsaksbuljong
40 gr färsk spenat
Maizena

Gör så här
Koka pastan.
Hacka chili och lök i mindre bitar.
Dela ner champinjonerna i mindre bitar (om du inte bara har kantareller) och fräs dom tillsammans med chili och lök.
Salta och peppra.
Blanda och koka mjölk, vatten, philadelfiaost och grönsaksbuljong i en kastrull.
Rör ner svampblandningen tillsammans med spenat.
Smaka av med salt och peppar och red med maizena till önskad konsistens.
Servera såsen med pasta.


tisdag 18 januari 2011

Dundergoda fluffiga tekakor

Dessa tekakor blev verkligen fluffiga. Sedan kan man inte påstå att de kanske är nyttiga precis, 200 gr smör... Men hjälp så goda, klart bland de godaste tekakor jag bakat = )
Nu har jag provat min nya kompis och det var skillnad än att stå och dra runt med trägaffel, degen blir lite smidigare. Det kommer bli mycket bröd framöver som ska prövas på.

För att baka 20 st fluffiga tekakor behöver du
50 gr jäst
5 dl fingervarm mjölk (37 grader)
3 msk sirap
1 äggula
13-14 dl vetemjöl special
200 gr rumsvarmt smör
1 tsk salt

Gör så här
Lös upp jästen i den fingervarma mjölken.
Tillsätt sirap, salt, äggula, 13 dl av mjölet och klicka i smöret.
Arbeta kraftigt i 5 minuter.
Låt jäsa i 45 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den.
Dela degen i 20 lika stora delar och forma dessa till bullar.

Låt jäsa i 5 minuter.

Kavla ut till runda kakor och nagga med en gaffel.

Placera tekakorna på en plåt med bakplåtspapper.

Låt jäsa i 30-40 minuter.

Sätt ugnen på 250 grader.

Grädda mitt i ugnen i 6-8 minuter.



måndag 17 januari 2011

En ny vän = )

Jag har länge suttit och tittat och funderat på vilken "vän" till köket jag ska införskaffa.
Valet föll till slut på denna:


Den har en degskål som är på 6,2 liter. Jag är helt säker på att vi kommer att vara riktiga goa kompisar. Det kanske slutar med att mina familjemedlemmar ber om att få köpt bröd ; )

Bullar

Hembakta bullar är smarrigt. Jag brukar inte spara på fyllningen när jag bakar bullar. Bullar är inget man lever på precis så då kan man lika gärna ta rejält med fyllning ; )
Någon mer än jag som gillar bulldeg när man lagt på fyllning och rullat ihop degen?
För min del blir det ändar som man självklart inte kan lägga i en bullform...

Så här gör jag mina bullar
150 gr smör
5 dl mjölk
50 gr jäst
2 dl socker
1 ägg
0,5 tsk salt
ca 1,4 l vetemjöl special

Fyllning
ca 150 gr smör
1/2-1 dl socker
vaniljsocker, marsanpulver (för kokning) eller kanel

Till pensling
1 ägg
pärlsocker

Baka på följande sätt
Smält smör i en kastrull.
Tillsätt och värm den till 37 grader (fingervarmt).
Smula ner jästen i en degskål.
Häll över lite av vätskan rör om tills jästen löser sig.
Slå på resten av vätskan.
Mät upp mjölet. Tänk på att inte skaka måttet, det för att bibehålla luftigheten i mjölet.
Tillsätt socker och salt och mjölet, men spara lite av mjölet till utbakning.
Arbeta degen kraftigt, ca 5 minuter med maskin och ca 10 minuter för hand tills den blir smidig.
Låt degen jäsa övertäckt med bakduk ca 30 minuter.
Knåda degen smidig på mjölat bakbord.
Dela degen i 4 delar. Kavla ut varje del till en avlång kaka.
Bred på fyllningen, smör blandat med socker.
Strö därefter över vaniljsocker, marsanpulver (för kokning) eller kanel. Var inte snål med vad du än väljer. Själv brukar jag göra hälften vaniljbullar och andra hälften kanel.
Rulla ihop kakan till en rulle och skär i ca 2 cm tjocka skivor.
Lägg i stora bullformar.
Låt bullarna jäsa i ca 40 minuter.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
Grädda mitt i ugnen i ca 5-8 minuter på 250 grader.
Låt bullarna kallna under bakduk.


söndag 16 januari 2011

Spaghettilåda med kalkon

Snabbt som sjutton gör man i ordning denna rätt. Receptet är lättviktarmat. Gott var det också, blir som en paj fast utan pajdeg.

Till 2 portioner behövs
2,25 dl fullkornspasta
1 gul lök
1/2 röd paprika
100 gr rökt kalkon
2 ägg
2 dl lättmjölk
1/2 dl riven 17% ost
1 krm chilipeppar
2 krm paprikapulver
salt
svartpeppar

Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader.
Smörj en ugnssäker form.
Fördela den kokta pastan pastan i botten av formen.
Hacka löken och paprikan i lagom bitar.
Fräs i en panna och lägg på pastan.
Strimla den rökta kalkonen och fördela över pastan.
Vispa ihop ägg och mjölk.
Tillsätt salt, svartpeppar, chili och paprikapulver.
Strö över den rivna osten och häll över äggblandningen.
Grädda i 30 minuter.
Klart = )



fredag 14 januari 2011

Ostfylld baconlindad fläskfilé med grönpepparsås

Om ni inte vet vad ni ska äta till helgen så kan jag rekommendera denna smarriga rätt som jag hittade på nätet för länge sedan. Det tar inte lång tid att laga och smaken är riktigt god. Såsen till är bara ett måste.

Ingredienser för 6-8 personer
ca 1,3 kg fläskfilé eller fläskytterfilé
2 paket bacon
Vitlöksost (eller om du önskar annan dessertost)

Till såsen behövs
2 msk smör
1 1/2 msk smulad grönpeppar
1 grönsaksbuljongtärning
2,5 dl grädde
2 dl mjölk
2 dl creme fraiche
2 tsk soya (jag använde kinesisk med mushrooms)
Salt
Peppar
Maizena

Gör så här
Putsa filéerna och skär en skåra i filén, skär inte ända ut för då rinner osten ut.
Fyll dem med vitlöksost eller annan dessertost.
Salta & peppra och rulla sedan bacon tajt runt hela filéerna.
Bryn filéerna runt om.
Lägg dem därefter på en bakpappersklädd plåt.
Ställ dem i ugnen på 225 grader i ca 30-45 minuter, beroende på hur tjock filén är.

Gör under tiden såsen
Smält smöret och smula ner grönpeppar.
Låt det fräsa en liten stund.
Blanda i övriga ingredienser utom maizena och låt det puttra på spisen en stund.
Red till önskad konsistens och tillsätt salt och peppar.

Skär filéerna i skivor.

Jag serverade med klyftpotatis...

... en go sallad.

Och inte att glömma, den gudagoda såsen : )

Mums Mums Mums!!!

Våra matgäster var mycket nöjda med maten.
Inte blev de ledsna heller att de fick hallonpannacottpaj som dessert.

Lycka till!

torsdag 13 januari 2011

Snygga skärbrädor

Att köpa nya köksgrejer är alltid kul. Dessa tre snygga skärbrädor hittade jag på nätet. Det skapade ett "litet" vill-ha-begär.






Bilderna är lånade från Cosas nätbutik.

Min favorit är den översta = )
De är 17x40 cm i storlek. Design är skapat av Mingla Design.
Jag hittade dom i den ljuvliga nätbutiken Cosas och de kostar 195 kr/styck.

onsdag 12 januari 2011

Jättegoda frallor

Jag gillar verkligen att baka. Häromdagen gjorde jag både frallor och mina favorittekakor. Doften av nybakat i huset är ljuvligt. Den dagen man bakar bröd är man helt klart populärast i familjen ; )
Receptet har jag hittat på en sajt på nätet.

Ingredienser
5 dl 37º vatten
50 gr jäst
2 msk rapsolja
2 tsk salt
2 msk sirap
2 dl vetemjöl special fullkorn
8-9 dl vetemjöl special
2 dl havregryn
2 tsk bakpulver

Gör så här
Rör ut jästen i vattnet.
Blanda bakpulvret med lite mjöl.
Tillsätt övriga ingredienser.
Arbeta degen ca 7 minuter i maskin, längre för hand.
Täck över med bakduk och jäs 30 minuter.
Dela degen i två delar, knåda och rulla ut till längder som skäres i ca 15-18 bitar.
Var sparsam med mjölet, degen ska inte kladda men inte mer.
Trilla runda, släta frallor och lägg dem på bakpappersklädd ugnsplåt.
Låt jäsa i 30-40 minuter.



Spraya dem med kallt vatten och grädda i mitten av ugnen, 225º, i ca 10 minuter.
De ska endast ha svag ljusbrun färg.

Täck inte över frallorna med bakduk efter gräddningen så behåller de skorpan bättre.



måndag 10 januari 2011

Hallonpannacottapaj

Detta är så fantastiskt drömgott, ni måste bara testa. Det smälter i munnen och smakar gudomligt gott.

Du behöver ha
12 st digestivekex
75 gr smör

3 st gelatinblad
3 dl vispgrädde
1 dl socker
250 gr hallon (går bra med både frysta eller färska)
200 gr philadelfiaost

Gör på följande sätt
Kör kex och smör i matberedare.
Tryck ut blandningen i botten på en pajform eller en bakform med löstagbar botten.

Låt stå i kylen medan fyllningen görs.
Häll grädde och socker i en tjockbottnad kastrull och sjud på svag värme tills sockret har löst sig.
Tag av kastrullen från värmen.
Sätt på ett lock och låt stå under lock i ca 5-8 minuter.
Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten i fem minuter.
Ta upp gelatinbladen ur vattnet och rör ner dem i grädden.
Mixa hallonen med mixer-stav eller i matberedare till en puré.

Rör ner philadelfiaosten och purén i grädden.
Vispa för hand till en slät kräm och häll den i pajformen.
Låt pajen stå i kylskåpet i minst 3 timmar eller tills den har stelnat.
Servera med färska bär.




Lycka till!

lördag 8 januari 2011

Chili Con Carne

Denna rätt är en av min mans favoriter. Tyvärr så tycker jag inte om det själv... jag gillar helt enkelt inte böner.

Så här gör jag min chili
1 kg blandfärs
1 gul lök
1 burk krossade tomater
1 burk vita bönor i tomatsås
1/2 dl grädde
1 st smulad köttbuljong
1 1/2 tsk paprikapulver
1 tsk curry
3 krm chilipeppar
2 krm mexikansk krydda
1 1/2 krm cayennepeppar
1 tsk salt

Hacka lök, bryn den.
Tag undan den när den är klar och bryn därefter färsen.
Tillsätt de övriga ingredienserna tillsammans med kryddorna.
Låt det koka samman i ca 30 minuter.


torsdag 6 januari 2011

Jordgubbscheesecake med geisha

Till desserten på nyår gjorde jag även en jordgubbscheesecake med geisha, tänkte att det skulle bryta av lite med smaken till chokladfontänen som jag var rädd skulle bli för sött, vilket det inte blev : )
Jag tog ett grundrecept som jag fick för måååånga år sedan och satte till jordgubbar och geisha. Det blev sååååå gott, jag kan rekommendera den varmt.
Jag fick göra min två gånger! Inte på grund av något missat, det är i ett sådant ögonblick man ska ha en videokamera på... Fast det var inte kul i just det ögonblicket.
Allt var klart och den skulle in i frysen för att stelna, när jag öppnar luckan inne i frysen för att ställa in den så släpper botten på formen, INTE KUL : (
Som ni förstår blev det mycket att torka, jag bara konstaterade att jag fick köpa ny grädde och göra en ny helt enkelt.

Ingredienser
4 st digestivekex
3 dl grädde
100 gr philadelfiaost
1 1/2 dl socker
3 st ägg
2 tsk vaniljsocker
15 st hackade geishakolor
2 dl mosade jordgubbar
2 dl grovhackade jordgubbar

Gör så här
Smula 4 st kex och lägg det i botten på en form med löstagbar kant
Vispa därefter i tre olika bunkar.
Grädde + vaniljsocker.
Äggulor + socker + ost.
Äggvitor till hårt skum.
Blanda därefter samman allt med jordgubbarna och den hackade geishan.
Häll i formen och ställ i frysen i minst 4-5 timmar.
Garnera med jordgubbar och hackad geisha.
Servera.




tisdag 4 januari 2011

Skink- och baconpaj

Ett enkelt och smidigt recept på en paj som blev jättegod. Jag ska göra ytterligare en paj på lördag som jag ska ta med till tjejfest, ska utveckla denna lite mer då.

Denna gång använde jag mig av följande:

Pajdeg:
150 gr smör eller margarin
3 dl vetemjöl special fullkorn (går utmärkt med vanligt mjöl också)
4 msk vatten

Blanda samman degen och låt den stå kallt en stund innan du trycker ut den i formen.
Förgrädda pajskalet i 225 grader i 10 minuter.

Fyllning:
2 hg skinka
1 pkt bacon
3 dl ost
2 dl mjölk
2 st ägg
2 tsk paprikapulver
1 krm salt
Svartpeppar

Klipp bacon i mindre bitar, stek dom och låt dom rinna av på hushållspapper.
Strimla skinkan.
Fördela skinka och bacon i pajskalet.
Strö över osten.
Vispa samman ägg och mjölk tillsammans med paprikapulver och salt.
Slå äggblandningen över och häll lite svartpeppar över.

Grädda i 200 grader i ca 20 minuter.
Täck gärna över pajen med ett bakplåtspapper efter ca 12-15 minuter så den inte blir bränd.
Servera med en god sallad.



lördag 1 januari 2011

Nyår och succé med chokladfontän

Nytt år med nya möjligheter : )
Hoppas ni haft en härlig nyårsafton med god mat och trevligt sällskap.
Hemma hos oss hade vi det förträffligt trevligt med god mat och goda vänner.


Dekoration
Att dekorera är alltid kul. Jag hittade en bukett på ICA-butiken som gick i rosa och silver. Fram med små krukor, oasis och sax, sedan var det bara att göra om buketten till små dekorationer. Blev riktigt nöjd med resultatet.






Välkomstdrink

Wildberrycider med fryst jordgubb, mmmmm, gott.





För att få det att se ut som is på kanten så har jag doppat fingret i lite vatten och dragit det längs kanten på glaset och därefter tryckt ner försiktigt i socker.


Förrätt

Vi stod för förrätten. Jag körde på en gammal klassiker, toast med skagenröra.



Ett formbröd som jag tryckt ut med en stjärnform, brynt det lite lätt i stekpannan med smör.

Till min skagenröra för 6 personer använde jag
2 dl creme fraiche
1/2 dl citronmajonnäs
600 gr räkor
1,5 krm salt
1,5 krm svartpeppar
2 krm fiskkrydda (Knorr)
3 msk hackad dill

Skala räkorna och hacka dom grovt.
Lägg i en bunke och blanda med creme fraiche, majonäsen och dill.
Smaksätt med salt svartpeppar och fiskkrydda.
Servera på smörstekta toastskivor.
Garnera med en dillkvist och räkor.




Dessert

Att jag även skulle stå för dessert var en självklarhet. På julafton överraskade min son mig och gav mig en chokladfontän. Några dagar före jul så fick jag strikta order om att INTE titta i brevlådan när posten kommit. Jag blev så glad när jag fick den att det kom tårar. Han hade letat reda på nätet vart det fanns och skickat efter.
Att den gjorde succé på nyårsafton kan ni tro : )
Jag serverade med frukt och marshmallows.









Vi konstaterade allihop att just marshmallows blev lite för mycket, t o m jag som älskar marsmallows, frukten var oslagbart god till detta.

Om du är intresserad av en chokladfontän så finns den på CoolStuff. Jag har den lilla varianten, den räckte gott och väl. För att fylla denna gick det åt 500 gr choklad, jag använde mig av Marabous mjölkchoklad. Jag läste på en blogg där hon tipsade om att slå lite lite rapsolja i chokladen, det blev bättre för det blev inte så tjockt då, det tog ingen som helst smak.

Ha det bra : )
Related Posts with Thumbnails