tisdag 18 januari 2011

Dundergoda fluffiga tekakor

Dessa tekakor blev verkligen fluffiga. Sedan kan man inte påstå att de kanske är nyttiga precis, 200 gr smör... Men hjälp så goda, klart bland de godaste tekakor jag bakat = )
Nu har jag provat min nya kompis och det var skillnad än att stå och dra runt med trägaffel, degen blir lite smidigare. Det kommer bli mycket bröd framöver som ska prövas på.

För att baka 20 st fluffiga tekakor behöver du
50 gr jäst
5 dl fingervarm mjölk (37 grader)
3 msk sirap
1 äggula
13-14 dl vetemjöl special
200 gr rumsvarmt smör
1 tsk salt

Gör så här
Lös upp jästen i den fingervarma mjölken.
Tillsätt sirap, salt, äggula, 13 dl av mjölet och klicka i smöret.
Arbeta kraftigt i 5 minuter.
Låt jäsa i 45 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den.
Dela degen i 20 lika stora delar och forma dessa till bullar.

Låt jäsa i 5 minuter.

Kavla ut till runda kakor och nagga med en gaffel.

Placera tekakorna på en plåt med bakplåtspapper.

Låt jäsa i 30-40 minuter.

Sätt ugnen på 250 grader.

Grädda mitt i ugnen i 6-8 minuter.



10 kommentarer:

  1. Vad snygga dina tekakor blev! Får man bara hjälp av en assistent som knådar så blir resultatet fluffigt bröd som jäser bra! :-)

    SvaraRadera
  2. Det låter himla gott. Och så mycket smör.... Får nog vänta med att göra dem ett tag, har några julkilon att bli av med först:).
    Kram

    SvaraRadera
  3. Himmel vad goda dessa tekakor är!

    SvaraRadera
  4. Hej Susanne!
    I går blev jag så baksugen och fick för mig att jag skulle baka tekakor. Jag sökte på nätet efter recept och fastnade för ditt recept. Jag satte igång och gjorde dubbel sats. Så med 44 st tekakor på jäsning över hela köket blev det lite trångt men med varmluftsugn gick det fort att grädda dom. OH HJÄLP VA GODA DOM BLEV. Så luftiga och lättutbakade. Degen blev jättesmidig att jobba med. Jag kommer absolut att baka dom igen, kanske kommer jag att smaksätta dom med lite kardemumma.
    Tack för detta recept. Hälsningar från Rita Svahn.

    SvaraRadera
  5. De ser verkligen fluffiga och läckra ut! Så mycket gott du har på din fina blogg =)

    SvaraRadera
  6. Otroligt goda!! Men fy va mycket fett!! Fast man blev ju mätt på en!! Stod i natt å bakade och alla ungar åt!! Snor detta recept av dej och kommer baka det då å då hoppas det är ok:-D

    SvaraRadera
  7. Glömde smöret. Men som tur va hade jag ca en halv liter filmjölk i. Å dom blev jätte bra!!

    SvaraRadera
  8. Tack för tipsettan dom på jäsning🫶😀

    SvaraRadera
  9. Jättefina! Verkligen fluffiga!

    SvaraRadera
  10. Så goda och lättbakade.👍

    SvaraRadera

Tack för ditt besök och din kommentar : )

Related Posts with Thumbnails