lördag 29 januari 2011

Frallor med manitoba cream



Jag fick nys om ett mjöl som gör brödet saftigare, högre och har en unik jäskraft. Dessutom som används av proffsbagarna. Det måste jag bara testa tänkte jag. Högre, oh ja, det kan man säga! Nästa gång gör jag nog fler frallor så de inte blir så stora.
Satte mig och letade på nätet efter recept och hittade ett jättegott frallrecept hos Linda och satte igång mitt bakande.
Ni kan läsa mer om mjölet här.

Ingredienser för 20 st frallor
50 gram jäst
6 dl mjölk
125 gram rumsvarmt smör
16-17 dl manitoba cream
2 msk socker
1½ tsk salt
1 tsk bakpulver

Gör på följande sätt
Smula ner jästen i en degbunke, använd med fördel en köksmaskin som kan knåda degen länge för det behövs med detta mjöl.
Värm mjölken till 37 grader, fingervarmt.
Rör ner mjölken och lös jästen.
Tillsätt det rumsvarma smöret och lite av mjölet.
Tillsätt även salt, socker och bakpulver.
Arbeta degen i maskin eller för hand minst 10-15 minuter.
Häll på mer mjöl efterhand men bara så mycket att degen släpper lite från kanterna.
Täck bunken med bakduk och låt jäsa i 30-40 minuter.
Ta upp på mjölat bakbord, arbeta in mer mjöl så du får en smidigt men ändå inte för hård deg, utan den ska vara ganska lös.
Dela degen i två bitar å fortsätt tills du har 20 små.
Forma till frallor.
Låt frallorna jäsa på plåt täckt med bakplåtspapper ca 30 min.
Pensla med uppvispat ägg och strö över sesamfrön precis före gräddning.
Grädda i 200 grader ca 12-15 min, tills frallorna fått fin färg.
Låt svalna utan bakduk för en lite knaprigare yta.




Riktigt smaskiga frallor som jag tycker ni ska testa = )

4 kommentarer:

  1. De ser ju så proffsiga ut. Blir nyfiken, köper man detta mjöl i spec.affärer eller i de stora kedjorna? Kram Gertrud

    SvaraRadera
  2. Har hittat hit tack vare Gertrud och det är jag glad för!
    Massor av tips och läckra bilder som jag känner att jag inte kan vara utan så jag lägger mig som följare, ok hoppas jag!

    Ha en bra lördagskväll!
    Kram Lena

    SvaraRadera
  3. Använd inte manitoba cream till mjuka brödsorter. Manitoba lämpar sig enbart till franskbröd, baguetter och som vetemjölsersättning i grova bröd.

    SvaraRadera
  4. Hej. Kom in på din blogg när jag googlade recept på bröd och vad glad jag blev. Här finns ju massor av inspiration. Nu som bäst gräddar jag mina frallor bakade med Manitoba Cream. :)

    SvaraRadera

Tack för ditt besök och din kommentar : )

Related Posts with Thumbnails