lördag 11 juni 2011

Laxburgare med citronsås

Man undrar hur mycket det kan regna... Igår var det ihållande regn hela dagen lång. Men studenterna var lyckliga och glada ändå : )

Jag använder den frysta portionslaxen väldigt ofta. Detta recept är ett toppengott alternativ. Smidigt, mättande, nyttigt och gott.

Ingredienser för 2 personer
2 st frysta laxbitar
1/2 gul lök
1/2 tsk Knorr Fiskkrydda
1/2 tsk citronpeppar
2 tsk citronsaft
1 ägg

Citronsås
1 1/2-2 dl grädde
1 dl creme fraiche
1/2-1 st fiskbuljong
1 tsk Knorr Fiskkrydda
1/2 citron, både saft och skal
1 msk hackad gräslök
Maizena

Gör så här
Skär laxen i mindre bitar och mixa den sedan med en matberedare.
Skala och finhacka löken.
Blanda laxfärsen med de övriga ingredienserna.
Forma till två stycken biffar.
Stek på medelvärme i smör, ca 4-5 minuter på varje sida.
Gör under tiden såsen.
Tvätta skalet på citronen.
Riv skalet fint och pressa ur saften.
Smula ner buljongtärningen i grädden och creme fraichen.
Tillsätt krydda, citron och gräslök.
Låt småputtra en stund.
Red med maizena till önskad konsistens.


Vi åt tillsammans med kokt färsk potatis.


fredag 10 juni 2011

Studentdag

"Sjung om studentens lyckliga dag,
låtom oss fröjdas i ungdomens vår!"

Idag har vi Student i vår stad. Klockan 13 startar kortegen, själv tycker jag att det är så härligt att se och höra alla dessa glada studenter.

Har hjälpt några vänner att skapa studentskyltar till deras nybakade studenter.



Jag tittade på vädret precis... det var ingen rolig väderkarta precis, regn hela dagen lång.
Men det kommer inte att ta förta glädjen för det lyckliga studenterna : )

torsdag 9 juni 2011

Hallonmuffns med dumlesnacks

Muffins muffins muffins... : )
Testade att baka tillsammans med hallon och dumlesnacks, inget som helst fel på den smaken.



Ingredienser

125 gr smör, rumsvarmt
2 dl socker
2 ägg
1 msk vaniljsocker
4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl hallonkesella
1 dl grädde eller mjölk
100 gr dumlesnacks (påsen är på 175 gr, man måste ju ha några att äta också...)
Hallon (jag använde 2 st till varje muffins)

Aluminiumformar, ca 20-23 stycken

Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader.
Vispa det rumsvarma smöret med socker pösigt.
Tillsätt äggen ett i taget.
Blanda vanlijsocker, bakpulver och mjöl.
Rör ner det i äggsmeten omväxlande med kesellan, grädden och dumlesnacksen.
Lägg lite smet i formarna.
Lägg på två hallon och fyll på med ytterligare lite smet.



Grädda dom i ca 15-17 minuter i mitten av ugnen.


Ät och njut!

onsdag 8 juni 2011

Kycklingrulle à la LCHF

Åter igen har Anna Halléns bok kommit till användning. Detta är en lättlagad wrap som man kan fylla med precis vad man vill, jag gjorde en kycklingröra till min. Den är otroligt mättande...
Läste på hennes blogg att det kommer en ny bok i augusti, den kommer absolut att finnas i min samling.

Ingredienser 1 wrap
2 ägg
3 msk vispgrädde
1 msk husk
2 krm grillkrydda, cayenne eller paprikapulver
1 msk smör

Fyllning (har inga måttangivelser utan tog så mycket som kändes lagom)
Kyckling
Bacon
Röd paprika
Creme Bonjour Vitlöksost

Gör så här
Vispa ägg, grädde, husk och kryddor med en gaffel.
Stek i smör på medelvärme tills smeten stelnar.
Vänd och stek på andra sidan.
Lägg på en tallrik och låt svalna.
Rör samman fyllningen.

Lägg ett salladsblad på wrapen.


Bred därefter på fyllningen.


Rulla ihop till en rulle och ät tillsammans med sallad.

tisdag 7 juni 2011

Supergoda vaniljbullar

Man blir ju lätt populärast i familjen när det serveras nybakade bullar ; )
Dessa bullar blev riktigt drömgoda.

Ingredienser;
75 gr jäst
3 dl mjölk
6 dl mjöl + ca 10-12 dl
300 gr rumsvarmt smör
1 1/2 dl socker
3 st ägg

Så här gör du;
Smula ner jästen i en bunke.
Värm mjölken till 37 grader.
Slå den över jästen och rör tills den löser sig.
Arbeta in 6 dl mjöl.
Låt degen jäsa i 30 minuter.

Rör samman ingredienserna till fyllningen;
150 gr smör
1-1 1/2 dl socker
Rör samman smör och socker

3 dl marsankräm (3 dl mjölk + pulver till en tjock smet)
Vaniljsocker att strö på (spara inte på det...)

När degen jäst i 30 minuter så arbeta därefter in det rumsvarma smöret och sockret.
Tillsätt äggen ett i taget under omrörning.
Arbeta degen kraftigt och tillsätt så mycket mjöl som behövs i omgångar tills degen är smidig.
Tag upp degen på bakbordet och dela den i 4 delar.
Kavla ut varje del till en avlång kaka.
Bred på fyllningen med smör/socker.
Bred därefter på marsankrämen, tag inte för tjockt lager.
Strö därefter över vaniljsocker, snåla INTE med vaniljsockret.
Rulla ihop kakan till en rulle och skär i ca 2 cm tjocka skivor.
Jag fick ut ca 60 st bullar.
Lägg i stora bullformar.
Låt bullarna jäsa i 40 minuter under handduk.


Pensla bullarna med ägg och strö över pärlsocker.

Personligen tycker jag inte man ska spara på fyllningen när man gör bullar. Man lever inte på bullar precis, en bulle ska man njuta av när man äter den. Mycket god fyllning gör bullen saftigare och godare enligt mitt tycke = )

Grädda bullarna mitt i ugnen i ca 5-8 minuter på 250 graders värme.
Låt dem kallna under handduk.


söndag 5 juni 2011

Grillning

Det känns verkligen helt okej att det varit så fint väder när man haft en lite längre ledighet. Kollade vädret nu och det ser ut som att det inte ska hålla i sig. Men då får man passa på att njuta medans det är varmt och skönt.
Igår hade vi svärmor och svåger här på grillning. Det var verkligen bland det godaste jag ätit på länge.


Gjorde en sallad med gurka, små plommontomater, kruksallad, rödlök, fetaost, ananas och valnötter.


Jag köpte färsk sparris på torget.
Förkokade den väldigt kort stund, ca 2-3 minuter i saltat vatten.
Lindade därefter bacon runt och stekte i smör.



Ungstekt potatis.
Skiva potatisen i ca 1 cm tjocka skivor.
Koka den i 5 minuter.
Lägg smör i en långpanna och låt det smälta.
Häll på potatisen och krydda med grillkrydda.
Sätt ugnen på 225-250 grader.
Ha potatisen inne i ugnen tills du tycker färgen känns ok.


Tzatziki, Det är en riktigt stor favorit.
Jag gör min på följande sätt.
Turkisk yoghurt
Grovt riven gurka. Tänk på att krama ur den ordentligt innan du lägger ner den i yoghurten.
Pressad vitlök
Salt
Svartpeppar


Ett gott vin till denna tallrik är ju inte så dumt.
Just nu är denna favoriten.


Fortsatt trevlig helg!

lördag 4 juni 2011

Namngivning

Jag fick en förfrågan om jag ville göra ett kort till Majas namngivning. Självklart, det tycker jag är jättekul.
Jag har de senaste sex åren pysslat med kortmakeri (scrapbooking), men det är numer lagt på hyllan. Däremot skapar jag gärna digitalt.
Mina "gamla" scrapbloggar hittar du här och här.


Bak- och framsida


Insidorna

Ha en trevlig lördag och NJUT av den underbara härliga värmen.

fredag 3 juni 2011

Ost- och baconfyllda köttfärsbiffar

Visst är det härligt att vakna upp till en solig och varm dag, allt går så mycket lättare.

Ett recept på jättegoda biffar, dessutom givetvis smidiga att tillaga. Kan förslagsvis ätas tillsammans med klyftpotatis och denna goda kalla sås.

Ingredienser för 4 personer

600 gr nötfärs eller blandfärs
1 ägg
1/2 dl grädde
1 gul lök
Salt (beräkna ca 1 tsk salt/500 gr färs)
Peppar
1 vitlöksklyfta
1 paket bacon (i receptet står egentligen 1/2 paket, jag tyckte det var för lite)
Ädelost eller annan god ost du gillar, ca 1 tsk till varje biff

Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader.
Riv löken.
Blanda samman färs, ägg, grädde, lök, salt och peppar.
Forma till 16 st biffar.
Platta ut dom ordentligt.
Hacka vitlöken och klipp ner bacon i mindre bitar.
Stek bacon och lägg mot slutet ner den hackade vitlöken,
Lägg i bacon, vitlök, ost, "vik ihop" biffen och platta till den igen.
Bryn hastigt så biffarna får färg.
Ställ dem därefter i ugnen ca 20 minuter.



torsdag 2 juni 2011

Snabba heta kycklingwoken med limesås

Hej
Det känns väldigt skönt att veta att man ska vara ledig i hela 5 dagar.
Tyvärr blev det ingen vinst för dottern i DM-matchen. Med ca 7 sekunder kvar i förlängningen så satte det andra laget ett mål och fastställde slutresultatet till 3-4. Så är det i sportens värld, någon vinner och någon förlorar. Det får bli nya tag på söndag med seriematch : )

Idag bjuder jag på en snabblagad kycklingwok med mycket het smak. Till detta åt vi en limesås. Receptet är GI.

Ingredienser för 4 personer
4 st kycklingfiléer
Salt
Peppar
1 purjolök
8 st champinjoner
2 msk rapsolja
1 påse, 450 gr djupfrysta wokgrönsaker
Chilipulver
Cayennepeppar
Salt

Limesås
2 dl turkisk yoghurt
ca 1 msk ingefära
1/2 tsk salt
1 lime, saft och skal
vitlöksklyfta, pressade

Gör så här
Skär kycklingen i små fyrkanter.
Skölj och strimla purjolöken.
Skiva champinjonerna.
Hetta upp oljan i en wokpanna eller stekpanna.
Lägg ned kycklingen och krydda med salt och peppar.
När kycklingen nästan är färdig lägg ner grönsakerna och låt allt bli riktigt varmt.
Smaka av med chilipulver, cayennepeppar och salt.
Pressa över lite limesaft och rivet limeskal.


Servera tillsammans med den goda såsen.

onsdag 1 juni 2011

Renskavsgryta

Godmorgon,
snart väntar 5 dagars ledighet. Enligt väderprognosen ska det bli riktigt fint väder : )
Men först ska denna dagen "avverkas". Lunch tillsammans med en mycket god vän, därefter blir det jobb i 9,5 timmar. Lite synd att jag missar dotterns DM-match i fotboll, men det får lov att bli rapporter på telefon.

Än har jag inte hunnit prova alla recept som Anna Hallén har i sin bok "LCHF - Husmanskost". Här en renskavsgryta, något jag inte tillagat förut men däremot ätit. Det ska egentligen vara syltlök i, men min blev kvar i affären så det fick bli gul lök istället. Jag är övertygad om att syltlök gör sig mycket bättre.

Ingredienser för 4 personer
2 paket fryst renskav
2 msk smör
1 purjolök
1 burk syltlök
200 gr svamp, gärna kantareller
5 dl vispgädde
1 msk hackad färsk timjan
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 1/2 dl creme fraiche med chilismak (jag tog den med paprika/chili-smak)

Gör på följande sätt
Ta ut renskaven ur frysen precis innan tillagning.
Stek den otinade strimlade renskaven på medelhög värme i smör tills alla bitar tinat och fått fn färg.
Skala och finhacka purjolöken.
Hacka syltlöken.
Skär svampen i mindre bitar.
Tillsätt lök och svamp till skaven och stek ytterligare några minuter.
Tillsätt därefter grädde, creme fraiche, timjan, salt och peppar.
Låt småputtra ca 15-20 minuter.
Grytan blir godare ju längre den får stå och puttra.


Servera grytan med blomkålsmos, eller helt enkelt med ris om du inte tänker LCHF.

Recept på blomkålsmos
Har själv aldrig provat det, tycker man om blomkål ska man absolut testa.

Ingredienser:

Blomkål
Smör
Grädde
Salt
Peppar

Ev annan smaksättning, tex:
vitlök
oliver
paprika
chili
sambal oelek

Gör så här
Koka blomkålen tills bitarna är mjuka.
Häll av vattnet.
Lägg i en rejäl klick smör och mixa med stavmixer.
Krydda efter smak och blanda i grädde till önskad konsistens.


tisdag 31 maj 2011

Vanlig enkel köttfärssås på mitt vis

Testade en ny variant istället för spaghetti som jag hittade hos Åse, att använda vitkål istället. Dock inget som föll de andra familjemedlemmarna i smaken, de ville minsann ha vanlig spaghetti. Själv tyckte jag att det smakade gott.

Ingredienser
700 gr blandfärs
1 gul lök, hackad
250 gr krossade tomater
1 köttbuljong
1/2 + 1/2 dl grädde
1/2 dl creme fraiche paprika/chili
1/2 dl chilisås
2 tsk pastakrydda/spaghettikrydda
1 tsk mexikansk kryddblandning
1 tsk paprikapulver
1 krm chilipeppar
1/2-1 tsk salt
Svartpeppar eller pepparmix

Gör så här
Lägg de krossade tomaterna i en gryta tillsammans med köttbuljongen.
Hacka löken och bryn den, lägg över i grytan.
Bryn färsen och lägg även över denna i grytan.
Häll ner alla kryddorna i blandningen.
Slå på chilisåsen, creme fraichen och 1/2 dl grädde.
Rör runt och låt det stå och småputtra minst 20 minuter.
Mot slutet, slå på resten av grädden och smaka av med ev. mer kryddor.


måndag 30 maj 2011

Flygande Jakob

Godmorgon
En gammal klassiker som vi åt i helgen. Jag plussade på med två nya ingredienser från mitt grundrecept, det gjorde smaken än godare.

Ingredienser för 4 personer
4-5 st kycklingfiléer
Grillkrydda
2 bananer
3 dl grädde
1 dl chilisås
2 msk sweet chilisås
1 tsk curry
1 paket bacon
1 dl jordnötter

Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader.
Dela filén i mindre fyrkanter.
Stek och krydda med grillkrydda, eller om du hellre vill ha salt och peppar.
Lägg dom färdigstekta kycklingbitarna i botten på en ugnsfast form.
Skiva bananerna och lägg ovanpå.
Vispa grädden relativt hårt.
Blanda ner chilisås, sweetchilisås och curry.
Bred gräddblandningen över kycklingen och bananerna.
Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter, ha koll så det inte blir bränt.
Under tiden så stek bacon och låt rinna av på hushållspapper.
När det är någon minut kvar av gräddningen så lägg på bacon och jordnötter.
Servera förslagsvis med ris och sallad.



lördag 28 maj 2011

Tips på fynd!!!

Om du bor i Falköping med omnejd så har du chans att göra några fynd vad gäller kläder och skor. Det är affären Kinnarps Presentshop som har ett förmånligt erbjudande. Köp tre och betala för två vad gäller kläder och skor.
Jag var där i fredags och handlade lite, bla en klänning och ett linne.


Någon mer än jag som gillar vita kläder... ; )

-> Här <- är en länk till deras hemsida så du kan se vad de har för märken om du är intresserad. Erbjudandet gäller tills imorgon söndag och affären har öppet mellan 13-17.

Imorgon är det Mors Dag. Denna söndag tänkte vi ta med våra föräldrar ut på fika till Basta Kvarncafé i Blidsberg. Det är synd bara att vi inte kan sitta ute och fika. Men det sägs att det fina vädret ska komma nästa vecka...

Ha en trevlig söndag!

Tekakor med havregryn

Det blev en go seger för dotterns fotbollslag igår, hela 7-0. Vi fick både sol, regn och åska på oss, men den segern värmde rätt bra.

Jag har tipsat om detta recept förut, men det är värt att göra det igen. Dessa tekakor är så drömgoda. Använder du dig samtidigt av mjölet Manitoba Cream så får du riktigt härliga och fluffiga tekakor.

Ingredienser till ca 20 st tekakor:
5 dl vatten
2 1/2 dl havregryn
50 gr margarin
50 gr jäst
2 msk socker
1 tsk salt
ca 8-10 dl manitoba cream

Gör så här:
Koka upp vattnet.
Lägg havregrynen i degbunken och slå på det kokande vattnet.
Klicka i margarinet och rör om.
Låt det svalna till 37 grader.
Smula jästen i havregrynsblandningen.
Tillsätt socker och salt.
Blanda väl och tillsätt mjölet i omgångar.
Kör med maskin i minst 10 minuter om du använder mjölet manitoba cream.
Täck degen och låt den jäsa övertäckt ca 30 minuter eller baka ut den direkt.
Knåda degen smidig på mjölat bakbord.
Dela degen i två bitar.
Skär i bitar och rulla till släta bullar, kavla ut till ca 10 cm i diameter.
Nagga dom och låt dem jäsa 30 minuter, eller 1 timma om du bakade ut direkt.
Grädda i mitten av ugnen i 225 grader i ca 6 minuter.



Lite information om mjölet Manitoba Cream:
Det är ett mjöl som har en hög andel av vårvete och som dessutom är mycket proteinberikat. Det ger ett fantastiskt marbröd med rejält bett, fin blåsbildning och hög volym.
När man bakar med manitoba cream måste degen knådas rejält för att man ska kunna dra nytta av mjölets egenskaper. Använd gärna köksmaskin.
Källa: Jan Hedh, bagare och konditor


Lycka till och trevlig lördag.

fredag 27 maj 2011

Ungsbakad lax med vitlöksost

Härliga lediga fredag, den är verkligen guld värd.
Under dagen blir det bl a lunch tillsammans med god vän. Ikväll åker vi på fotboll med dottern som har bortamatch, en seger vore självklart jättekul : )

Här ett tips på laxrecept, otroligt mättande.

Ingredienser för 4 portioner
4 fina laxfiléer, ca 600 gr (jag använde vanligt fryst portionslax)
Salt
Svartpeppar
150 gr krämig vitlöksost med örter
1/2 purjolök
1 msk smör
1 msk fiskfond eller ostronsås
3 dl grädde
2 knippar färsk sparris
1 citron

Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader.
Lägg laxfiléerna på en ugnsplåt.
Strö på salt och peppar.
Smula över osten.

Ställ in i ugnen ca 15-20 minuter.
Strimla purjolöken och stek i smör någon minut.
Tillsätt fond eller ostronsås och grädde.
Låt koka i ca 10 minuter.
Smaka av med salt, peppar och citronsaft.
Koka sparrisen i lättsaltat vatten ca 5 minuter.
Servera laxen med purjolökssås och nykokt sparris.
Jag tog även lite parmesan och rev över.



torsdag 26 maj 2011

Rabarbermuffins

Rabarberpaj är bland det godaste jag vet bland pajer, gillar den syrliga smak som blir av rabarber. Muffins med rabarber i var också mycket gott.
Betyget från de som smakat var MVG : )

Ingredienser
3 ägg
2 dl socker
100 gr smör, smält
2 1/2 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
3/4 dl marsanpulver för kokning
1 dl rabarberkesella

3-4 dl rabarber
2 msk socker

Gör så här
Hacka rabarberna i mindre bitar och blanda med 2 msk socker.
Smält smöret och låt det svalna något.
Vispa ägg och socker poröst.
Blanda samman de torra ingredienserna.
Blanda ned smöret, kesellan, de torra ingredienserna och rabarberna.
Rör samman försiktigt till en jämn smet.
Låt smeten vila i kylskåp minst 1 timma.
Sätt på ugnen på 200 grader.
Fördela smeten i formarna.
Jag fick ut 23 st muffins i formar som var 6 cm i diameter och 3 cm höga. Jag fyllde dom till lite mer än hälften.
OBS! Dessa muffins kan flyta ut lite så om du använder dig av pappersformar så tänk på att ställa dom i en muffinsform så behåller de formen. Om du inte har en sådan så går det utmärkt att baka i aluminiumformar.
Grädda ca 15 minuter.


Dessa tre muffins gick jag in med till grannen, det var där jag "tog" rabarberna : )

Jag hittade en lapp jag skrivit ner för ett tag sedan hur man lyckas bäst med muffins.
- använd rumsvarma ingredienser
- äggen inte ska vara kylskåpskalla då det inte ger lika bra volym
- låta det smälta smöret/margarinet svalna av något
- när man blandar i bakpulvret tillsammans med vätskan ska det bara röras ihop
- låta smeten vila i kylskåp över natten, då får man extra toppiga och fina muffins (vem orkar vänta så länge på muffins...)

onsdag 25 maj 2011

Strimlad biff med bamuskott och lök

Godmorgon,
jag vill tacka för responsen jag fick igår via mejl och på annat sätt : )

Det finns fantastiskt många bloggar med diverse olika recept.
Hos Victoria hittade jag detta, kände direkt att jag måste prova. Jag har gjort om receptet litegrann, det blev himmelskt gott. Lite sting i smaken av sambal oelek och cayennepeppar.

Ingredienser för 4 personer
500-600 gr lövbiff, strimlad
Smör
1 gul lök, strimlad
1 burk bambuskott
2 -3 tsk soja
2 vitlöksklyftor, pressade
1 tsk sambal oelek
1/2 krm cayennepeppar
1 msk ostronsås
1 hönsbuljongtärning
4 dl grädde
2 dl vatten
Maizena
Salt
Peppar

Gör så här
Strimla lövbiffen och stek den i smör.
Krydda med salt och svartpeppar.
Lägg biffstrimlorna i en gryta.
Strimla mer bambuskotten och löken.
Bryn dom tillsammans och lägg över dom i grytan.
Tillsätt övriga ingredienser förutom maizena, salt och svartpeppar.
Låt sjuda samman i ca 10-15 minuter.
Jag kryddade inte med salt och svartpeppar, tyckte att smaken blev mycket smakrik ändå.
Smaka av innan ifall du vill ha mer kryddor.
Red med maizena till önskad konsistens.


Servera med jasminris och en grönsallad.

tisdag 24 maj 2011

Söderhavsgryta

Fredrik Paulùns bok "Blodsockerblues i köket - 80 recept med lågt glykemiskt index" tycker jag själv är toppen att hitta många goda recept i. Den är indelad i fem kategorier, fågel, kött, fisk & skaldjur, vegetariskt och tillbehör. Lätthittat med andra ord.

Ingredienser för 4 person
400 gr grytbitar av fläsk
1 1/2 msk rapsolja
salt
1 gul lök, finhackad
1 röd paprika, grovhackad
Maizena
1 tsk curry
2 dl vatten
1 1/2 dl ananasspad
1 vitlöksklyfta, pressad
1 köttbuljongtärning
1 tsk kinsesisk soja
1/2 tsk paprikapulver
svartpeppar, grovmald
1 burk ananasringar, (ca 4-5 st)

Gör så här
Stek köttet i omgångar i oljan.
Salta köttbitarna och bryn därefter med lök och paprika.
Strö över curry och späd sedan med vatten och ananasspad.
Blanda i vitlök, soja och köttbuljongtärning, smaka av med kryddorna.
Låt koka under lock ca 10 minuter till köttet är mört.
Skär ananasskivorna i bitar och lägg dem i grytan.


Servera förslagsvis med ris och sallad.

Related Posts with Thumbnails