söndag 24 oktober 2010

Kantarell- och baconpasta

Jag prenumererar på tidningen Må Bra. När tidningen dimper ner i lådan får man ett häfte med en komplett 7-dagarsmeny med läcker och nyttig mat med få kalorier. I min lunchåda imorgon blir det kantarell- och baconpasta. Rätten gick snabbt att tillaga vilket passar mig perfekt när det är mat till lunchlådan.

För 2 personer behöver du:
150 gr okokt pasta (personligen tyckte jag att det var lite väl mycket pasta, men det är en smaksak)
125 gr kantareller
4 skivor bacon
1 äpple
1 dl matlagningsyoghurt
1 dl riven ost
Salt och svartpeppar

Gör så här:
Koka pastan enligt förpackning.
Rensa svampen, strimla löken och tärna äpplet.
Stek lök och svamp, låt äpplet steka med någon minut.
Klipp bacon i små bitar och stek, låt rinna av på hushållspapper.
Blanda samman matlagningsyoghurt, ost, salt och svartpeppar.
Lägg pastan på tallrik toppa med svampröran och bacon.
Servera med yoghurtblandningen och sallad.


Lycka till!

tisdag 19 oktober 2010

Kycklinggratäng med smak av curry och chili

Jag kan lova att den här gratängen är sjukt god. Det bästa är att det går snabbt och smidigt att tillaga den.
Receptet räcker till 4 personer.

Ingredienser:
800 gr färdiglagad köpt potatisgratäng
1 grillad kyckling
3 dl grädde
2 dl creme fraiche paprika/chili
2-3 tsk curry
1 smulad köttbuljong
1 msk mango chutney
2-3 dl riven ost

Gör så här:
Förgrädda potatisgratängen i ca 15 minuter.
Dela kycklingen i små bitar.
Blanda samman i en kastrull de övriga ingredienserna utom osten.
Koka upp på svag värme tills allt blandat sig.
Vill du ha en tjockare sås så red den lite.
Lägg kycklingbitarna över den halvfärdiga gratängen.
Strö över riven ost.
Slå över såsen.


Gratinera i 15 minuter på 225 grader.

Jag kan verkligen lova att du inte blir besviken : )
Lycka till!

fredag 15 oktober 2010

Spetskaka

Man skulle kunna säga att detta är en pimpad sockerkaka. Mina arbetskamrater som smakade på den sa; "Mmmm, vad var det för gott du hade ovanpå"?

Ingredienser:
75 gr smör
2 ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 msk vaniljsocker
1 dl mjölk, grädde eller vatten

Glasyr:
2 msk smör
1 dl socker
2 msk grädde

Gör så här:
Smöra en form med avtagbar kant.
Smält matfett och låt det svalna.
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker.
Rör ner blandningen i äggsmeten.
Tillsätt smöret och vätskan.
Rör om försiktigt till en jämn smet.
Häll smeten i formen.
Grädda sockerkakan i nedre delen av ugnen på 175 grader i ca 30-35 minuter.
Blanda samman ingredienserna till glasyren och koka samman.
Bred glasyren över kakan.
Sätt in den på nytt tills glasyren bildat ett spetsmönster och fått färg.



onsdag 13 oktober 2010

Knäckig äpplepaj

Att paj tillhör mina favoriter är väl snart inte att ta miste på. Här är en variant på en äpplepaj som är riktigt knäckig och god.

Du behöver:
4 äpplen
1-2 tsk kanel

Koka samman följande:
100 gr smör
1 dl havregryn
1 dl socker
2 msk grädde
1/2 dl vetemjöl
Låt detta koka samman under omrörning.

Klyfta äpplen och lägg dem i en smörad form, ca 25 cm, strö över kanelen.
Bred den kokta smeten över.
Grädda i 225 grader i ca 15-20 minuter.
Servera med vaniljsås eller vaniljglass.

Lycka till!

fredag 8 oktober 2010

Filé med kantareller

Förra helgen blandade jag samman filé med bacon, kantareller och lök, det blev så drömgott.

För 5-6 personer behöver du ha:
ca 8 hg fläskytterfilé
2 hg kantareller
1 liten gul lök
1 pkt bacon
1 dl vatten
2 st köttbuljongtärningar
1-2 dl creme fraiche
3 dl grädde
50 gr philadelfiaost
Salt
Peppar

Gör så här:
Putsa filén, skiva därefter filén i centimetertjocka skivor. Stek filén och krydda med salt och peppar. Lägg den färdigstekta filén i botten på en smord form.
Klipp ner bacon i små bitar och stek även dom. Låt dom rinna av på ett hushållspapper.
Strö över bacon över filén.

Rensa kantarellerna, hacka löken smått. Bryn dessa tillsammans på svag värme tills vätskan kokat in.
Gör under tiden såsen. Smula ner köttbuljong i vattnet, tillsätt övriga ingredienser. Koka på svag värme. Tillsätt svamp- och lökblandningen. Koka samman och smaka av såsen med salt och peppar. Om man gillar lite tjockare sås kan man reda den till önskad konsistens.
Slå såsen över filé och bacon.

Sätt ugnen på 200 grader och låt det stå inne ugnen i ca 20 minuter.

Jag serverade rätten tillsammans med hasselbackspotatis.

Recept på hasselbackspotatis kommer vid ett senare tilfälle.

tisdag 5 oktober 2010

Bondkakor

Första gången jag bakar dessa kakor. Degen är inte alls lika god som till kolakakor ; ) Men kakorna var mycket omtyckta av familjen.

Du behöver:
200 gr smör
5 1/2 dl vetemjöl
2 dl socker
1 msk ljus sirap
1 tsk bikarbonat
1 msk vatten
3/4 dl hackad sötmandel (50 gr)

Gör så här:
Låt smöret bli rumsvarmt.
Rör ut bikarbonaten i vattnet.
Lägg alla ingredienser i en bunke och kör tills det blir en smidig deg.
Ta upp på bakbord och forma till 2 st rullar, 4-5 cm i diameter.
Lägg dom i plasfolie och lägg in i frysen ca 15-20 minuter.
Skär dem i 1/2 cm tjocka skivor. Du får ut ca 70 st på en sats.


Lägg på plåt täckt med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen på 200 grader i 6-7 minuter.

Lycka till!

lördag 2 oktober 2010

Tortillarullar med kyckling

Snabbt och smidigt svänger du ihop dessa goda tortillarullar som bl a är fyllda med kyckling.

Till 4 personer behöver:
1 grillad kyckling
1 paket bacon
1 bruk creme fraiche (2 dl)
200 gram philadelfiaost
1 liten burk tacosås
1 paprika valfri färg
1 dl majs
Riven ost
8 st tortillabröd Medum Size

Gör så här:
Dela bacon mindre bitar och stek. Låt dom rinna av på ett hushållspapper.
Skär kycklingen i små bitar.
Hacka paprikan i lagom stora bitar.
Blanda samman creme fraiche, philadelfiaost och tacosås i en kastrull. Lägg ner bacon, kyckling, paprika och majs, låt det puttra samman på spisen en liten stund.
Fördela fyllningen på de 8 bröden och rulla till en rulle och lägg i en form.
Strö över riven ost.

Sätt in rullarna i nedre delen av ugnen på 200 grader i ca 15 minuter. Ha koll på bröden så de inte bränns.

Servera tillsammans med en go sallad och gräddfil till om så önskas.

onsdag 29 september 2010

Äpplemuffins med kanel

Äpple tillsammans med kanel smakar så himla gott.

Till mina äpplemuffins behöver du ha:
125 gr smör
2 dl socker
2 ägg
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
4 1/2 dl vetemjöl
2 dl mjölk eller grädde

Några äpplebitar
1 tsk strösocker
2 tsk kanel
2 tsk pulver av kokmarsan

Vispa samman smör och socker. Tillsätt äggen ett i taget.
Blanda samman de torra ingredienserna.
Rör ner mjölblandningen varvat med mjölk (grädde) och blanda samman försiktigt till en smet.

Klicka upp smeten i 20 st formar. Skär ner äpple i små klyftbitar och tryck ner i smeten. Slå över kanelblandningen.
Grädda i 200 grader i 15-20 minuter.

lördag 25 september 2010

Kladdkaka med marshmallows

En härligt kletig smakupplevelse.

Du behöver:
2 st ägg
2 dl socker
150 gr smör
5 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
1 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl minimarshmallows



Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader. Smöra en form som är ca 25 cm i diameter eller klä formen med bakplåtspapper.
Smält smöret.
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda samman de torra ingrediernserna, dock inte marshmallows.
Rör försiktigt ner smör och de torra ingredienserna i äggsmeten.
Slå smeten i formen och grädda på andra falsen nedifrån i 20 minuter.
Ta ut kakan och tryck försiktigt ner marshmallows i kakan, de smälter och blir kletiga snabbt.
In i ugnen igen i ca 5-8 minuter, kakan ska vara kladdig.



Jag serverade kakan tillsammans med vaniljglass och hallon. Mums!



Lycka till!

lördag 18 september 2010

Blåbärspaj

En härligt seg blåbärspaj som jag bakat några gånger. Jag har dock aldrig testat något annat än blåbär, får jag nog prova nästa gång.

Du behöver:
120 g smör
1 ägg
2 1/4 dl socker
2 1/4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
200 g blåbär

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt det svalna av lite. Vispa samman ägg och socker. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner det i äggsmeten tillsammans med det smälta smöret. Smör en form och lägg ner smeten i botten på formen. Strö över blåbär.



Grädda på nedersta falsen i en timma, du kan behöva täcka över pajen mot slutet så du inte bränner den.
Servera med vaniljglass eller vaniljsås.
Jag gjorde en upptäckt dagen efter då jag hade värmt den i mikron, då blev den ännu segare och godare.

fredag 10 september 2010

Kyckling Bombay

En alltid lika uppskattad rätt att bjuda på.

För 4-6 personer behöver du:
ca 500-600 gram kyckling (jag använder mig av filé)
1 purjolök
1 liten röd och grön paprika
200 gr färska champinjoner

Sås:
3 dl grädde
1 msk curry
2-3 msk chilisås
1 1/2 dl ost

Tillbehör:
Jasminris
Cashewnötter
Ananas
Mandarin

Gör så här:
Använd färdiggrillad kyckling och dela i bitar eller tillaga filén och dela den i mindre bitar.
Hacka purjo, paprika och champinjoner.
Fräs champinjonerna på lagom värme tills vätskan kokat in.
Lägg kyckling i botten, strö över purjo, paprika och champinjonerna.
Blanda samman grädde, curry och chilisås. Häll över bladningen och strö sist över osten.
Gratinera till fin färg i 225 grader i ca 20-25 minuter.

Koka ris (jasminris funkar bäst). Smörj en sockerkaksform rejält med olja, packa riset i formen. Vänd upp på ett fat och lägg cashewnötter i hålet som bildas. Garnera runt om med ananas och mandariner (vilka var slut i affären så därför syns inga på bilden).
Servera. Jag lovar, ni lär inte bli besvikna om ni provar denna rätt.
Lycka till!



tisdag 10 augusti 2010

Pollymuffins



MUMS! Det kan man verkligen säga om pollymuffins.

Du behöver:
2 ägg
2 dl socker
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
3 msk kakao
75 gr smör
1 dl mjölk
Polly
15 st normalstora muffinsformar

Gör så här:
Vispa samman ägg och socker så det blir poröst.
Smält smöret.
Blanda samman mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao.
Rör i de torra ingredienserna tillsammans med mjölken och smöret.
Klicka i hälften av smeten i formarna. Tryck ner 3-4 st pollys i varje form.
När jag bakade mina så tryckte jag inte ner dom tillräckligt vilket gjorde att de pluppade upp ur muffinsen. Fyll därefter på med resten av smeten.
Grädda i mitten av ugnen på 200 grader i 12 minuter.
Pudra över lite florsocker när du serverar

lördag 7 augusti 2010

Enkla laxen i folie med kall sås

Denna laxen tillagar jag ofta, det är smidigt och väldigt gott.


Du behöver:
1 bit lax (jag brukar för det mesta använda fryst)
Citron
Dill
Purjolök
Knorrs Fiskkrydda
Smör

Lägg laxen i folien och pressa över en halv citron. Krydda med fiskkrydda. Hacka ner dill och purjolök och lägg över. Avsluta med några klickar smör ovanpå och nyp ihop folien.
Låt laxen vara inne i 200 graders värme i 30 minuter.



Kall sås
Creme fraiche
Fiskkrydda
Dill
Några droppar citron

söndag 25 juli 2010

Lättbakade baguetter

Testade för ett tag sedan att baka baguetter. Oerhört lätt och framförallt mycket goda.

Du behöver:
25 gr jäst
5 dl vatten
2 msk olivolja
1 msk salt
13 dl vetemjöl special
(brödet blir luftigare om man använder sig av detta mjölet)

Gör så här:
Smula jästen i en bunke.
Värm vattnet till 37 grader.
Rör ut jästen i vattnet.
Tillsätt olivolja, salt och mjöl, spara lite till utbakning.
Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig.
Jäs i 1 timma under handduk.
När degen jäst klart så ta upp den på mjölat bakbord, knåda den inte.
Dela degen i fyra bitar och forma till baguetter.
Lägg på plåt med bakplåtspapper.
Låt dem jäsa ytterligare 30 minuter under handduk.
Sätt ugnen på 250-275 grader.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 12-15 minuter.
Låt brödet svalna på galler utan handduk.

Jag är väldigt förtjust i räkor och gärna en god ost därtill. Detta brödet var gott att lägga ett lager med vitlöksost på och räkor, mums : )

måndag 19 juli 2010

Skinkpaj

Paj är något jag aldrig tröttnar på, alltid lika gott.
Här är ett recept på en mycket enkel skinkpaj men oj så god den är.

Till pajdegen behöver du:
150 gr smör eller margarin
3 dl vetemjöl
4 msk vatten

Blanda samman degen i en matberedare eller för hand. Låt stå i kylen i ca 30 minuter. Tryck därefter ut degen i en pajform, tryck till ordentligt mot kanterna eller använd dig av folie för att kanterna inte ska kana ner. Grädda i 10 minuter i 225 grader.

Fyllningen:
200 gr rökt skinka
3 dl ost
2 st ägg
2 dl mjölk
1 tsk paprikapulver
1/2 tsk salt
svartpeppar

Strimla skinka och lägg i botten på formen. Strö över rivna osten. Vispa samman ägg och mjölk, blanda ner paprikapulver och salt. Slå det över skinka och ost. Ta lite svartpeppar och strö över.

Grädda pajen i 200 grader i ca 20 minuter, täck ev. över med ett bakplåtspapper för att inte bränna pajen.

Lycka till!

lördag 26 juni 2010

Rabarberkaka med marängtäcke

Rabarber är syrligt och gott att äta i kakor, paj, saft etc.
Denna kakan blev extra god med det frasiga marängtäcket över rabarberna.

Du behöver:
175 gr rumstempererat smör
1 3/4 dl socker
3 äggulor (spara vitorna)
4 1/2 dl vetemjöl special
2 1/2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 dl mjölk
400-500 gr rabarber

Till marängen:
3 äggvitor
2 dl socker
Riven choklad

Gör så här:
Vispa smöret och sockret pösigt. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Rör i äggulorna varvat med mjölblandningen. Rör ner mjölken.
Bred ut smeten i en långpanna som är 30 x 40 cm.

Skiva rabarberna i lagom storlek.

Fördela rabarberna över smeten.

Vispa äggvitorna tjocka och fasta i en ren torr bunke. Tillsätt sockret och vispa marängen blank. Blanda sist i den rivna chokladen.
Bred marängsmeten över rabarberna.

Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter på 175 grader.

Servera kakan som den är, eller med vaniljsås till.

fredag 18 juni 2010

Dekorerad kladdkaka


När dottern hade mentorsdag så erbjöd jag mig att baka. Tyckte det skulle vara kul att bjuda på en dekorerad kladdkaka istället för med grädde eller glass till.

Här är mitt recept på kladdkaka:
2 ägg
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 krm bakpulver
1 krm salt
4 msk kakao
1 1/2 dl vetemjöl
100 gr smält smör

Vispa ägg och socker pösigt.
Smält smöret och blanda de torra ingredienserna och rör försiktigt ner dom i äggsmeten. Tillsätt det smälta smöret.
Baka i en rund form som är ca 25 cm i diameter och med löstagbar botten..
Grädda kakan i nedre delen av ugnen, 160 grader i ca 35 minuter.


Som dekoration till kladdkakan använde jag mig av Frestas Jordgubbsmousse med yoghurt. Den spritsade jag ut på den svalnade kakan och dekorerade tillsammans med jordgubbar.
Till sist tog jag Marabou mjölkchoklad, rev den och strödde ut över kakan.

söndag 13 juni 2010

Knäckig rabarberpaj

En härligt knäckig rabarerpaj som smakar alldeles förträffligt gott.

Hacka ner ca 400 gr rabarber och lägg i en form. Strö några teskedar socker över rabarberna.

Smält 150 gr margarin. När smöret smält så rör ner 1/2 dl sirap och 1 dl grädde. Tag kastrullen från plattan.

Blanda i en bunke:
2 dl mjöl
2 1/2 dl havregryn
1 tsk bakpulver
2 dl socker

Rör ner de torra ingredienserna i smörblandningen, det ska inte värmas upp. Blanda samman väl och bred fyllningen över rabarberna.

Grädda pajen i 175 grader, 25-30 minuter.

Låt pajen stå en liten stund innan du serverar. Servera med vaniljglass eller vaniljsås.

torsdag 10 juni 2010

Chilikyckling

Om du vill bjuda på något alldeles fantastiskt gott men inte har tid att stå i köket och fixa. Då är detta det alldeles perfekta receptet.

Receptet är beräknat på 5-6 portioner.

Ingredienser:
1 kg kycklingfilé
3 dl grädde
1 burk creme fraiche
1 burk creme fraiche paprika/chili
0,5 dl soya (jag använder kinesisk)
0,5 dl sweet chilisås
Salt
Peppar

Gör så här:
Skär ner kycklingen i lagom stora bitar och lägg dom i en smörad större form. Salta och peppra kycklingen. Var inte för generös med peppar, det blir bra smak ändå.
Rör övriga ingredienser i en gryta och låt det koka upp i några minuter.
Slå såsen över kycklingen och ställ den i mitten av ugnen på 175 grader i ca 1,5 timmar. Ja, du läste rätt : )

Servera med pasta och en god sallad till.

tisdag 1 juni 2010

Tekakor med havregryn

Tekakor som blir luftiga och smakar alldeles förträffligt.

Ingredienser till ca 20 st tekakor:
5 dl vatten
2 1/2 dl havregryn
50 gr margarin
50 gr jäst
2 msk socker
1 tsk salt
ca 8-10 dl vetemjöl special

Gör så här:
Koka upp vattnet. Lägg havregrynen och slå på det kokande vattnet. Klicka i margarinet. Rör om och låt det svalna till 37 grader.
Smula jästen i havregrynsblandningen, tillsätt socker och salt. Blanda väl och tillsätt mjölet i omgångar tills degen känns smidig. Täck degen och låt den jäsa övertäckt ca 30 minuter eller baka ut den direkt. Knåda degen smidig på mjölat bakbord. Dela degen i två bitar. Skär i bitar och rulla till släta bullar, kavla ut till ca 10 cm i diameter. Nagga dom och låt dem jäsa 30 minuter, eller 1 timma om du bakade ut direkt.
Grädda i mitten av ugnen i 225 grader i ca 6 minuter.


Denna "brödpickare" är jag så glad och stolt över. Min 14-åriga dotter har gjort den till mig i tekniken. Jag blev verkligen jätteglad när hon kom hem och gav mig den.
Related Posts with Thumbnails