måndag 3 oktober 2011

Pastagratäng med fläskfilé och kantareller

Godmorgon måndag och alla läsare
Hoppas ni alla haft en bra helg, vädret har verkligen varit fantastiskt.
Vi befann oss i Örebro i helgen och besökte bl a Restaurang Hellas som serverade grekisk mat. Det stod i menyn att man fick vänta lite längre på maten för den lagades med omsorg, vi höll alla med, den var väl värd att vänta på. Själv valde jag Marinerad kycklingfilé på spett med fyra olika såser. Restaurangen kommer helt klart att få besök av oss fler gånger.




Nedan ett recept som jag blev bjuden på av Mia. Handla gärna hem detta till kommande helg för det var verkligen jättegott.

Ingredienser för 4 person

4 portioner pasta, ex skruvar, snäckor, penne
Smör till formen
1-2 tsk olivolja
Peppar

Fyllning
1 stor gul lök
400 g fläskfilé eller kycklingfilé
1 liter kantareller
1 liten zuccini
1 pkt bacon
1 dl marinerade soltorkade tomater
3-4 msk smör

Äggstanning
1 burk ricotta, 250 gr
2 dl riven gratängost
2 dl creme fraiche
2 ägg
3 msk rostade pinjenötter
Salt
Peppar

Till garnering
3-4 msk flagad parmesan
3 msk hackad persilja

Gör så här
Koka pastan och låt den rinna av.
Skala och hacka löken till fyllningen.
Skär fläskfilén i tunna skivor eller strimlor.
Skiva stora svampar.
Ansa, dela och skiva zuccinin.
Skär baconet i strimlor.
Dela tomaterna.
Hetta upp hälften av smöret i en stekpanna.
Fräs löken ca 3 minuter.
Tillsätt filén och låt den fräsa med i ca 5-7 minuter.
Tagupp filén och löken.
Fräs svampen i resten av smöret tills vätskan kokan in.
Tag upp och spara ca 1 dl av svampen till garneringen.
Fräs zuccinin tillsammans med bacon.
Tillsätt svampen och blanda i tomaterna.
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda ricotta, gratängost, creme fraiche, ägg och pinjenötter i en bunke.
Smaka av med salt och peppar.
Vänd ner pastan i den frästa löken och köttet, svampen med zuccinin, bacon och tomaterna.
Blanda väl.
Lägg alltsammans i en smord ungssäker form.
Sätt formen mitt i ugnen och grädda ca 40 minuter.
Strö över den sparade svampen, ringla över oljan och grädda ytterligare 5 minuter.
Garnera med parmesan och persilja.




Till detta åt vi en sallad och givetvis ett gott glas vin, min personliga favorit, Sankt Anna.

Strax ska jag åka iväg och skaffa mig energi för dagen, ett träningspass som innehåller både styrka och kondition, enligt mig, en perfekt start på dagen.

Carpe Diem!

3 kommentarer:

  1. Hej Susanne.

    Ser jättegott ut! :-) Precis som vanligt.

    Hoppas du fått en fin start på veckan :-)

    Kram Jenny

    SvaraRadera
  2. Ja, det ser mycket gott ut! Ha det bra!

    SvaraRadera
  3. Den restaurangen brukar jag besöka några gånger om året.
    Ha det bra

    SvaraRadera

Tack för ditt besök och din kommentar : )

Related Posts with Thumbnails