lördag 28 maj 2011

Tekakor med havregryn

Det blev en go seger för dotterns fotbollslag igår, hela 7-0. Vi fick både sol, regn och åska på oss, men den segern värmde rätt bra.

Jag har tipsat om detta recept förut, men det är värt att göra det igen. Dessa tekakor är så drömgoda. Använder du dig samtidigt av mjölet Manitoba Cream så får du riktigt härliga och fluffiga tekakor.

Ingredienser till ca 20 st tekakor:
5 dl vatten
2 1/2 dl havregryn
50 gr margarin
50 gr jäst
2 msk socker
1 tsk salt
ca 8-10 dl manitoba cream

Gör så här:
Koka upp vattnet.
Lägg havregrynen i degbunken och slå på det kokande vattnet.
Klicka i margarinet och rör om.
Låt det svalna till 37 grader.
Smula jästen i havregrynsblandningen.
Tillsätt socker och salt.
Blanda väl och tillsätt mjölet i omgångar.
Kör med maskin i minst 10 minuter om du använder mjölet manitoba cream.
Täck degen och låt den jäsa övertäckt ca 30 minuter eller baka ut den direkt.
Knåda degen smidig på mjölat bakbord.
Dela degen i två bitar.
Skär i bitar och rulla till släta bullar, kavla ut till ca 10 cm i diameter.
Nagga dom och låt dem jäsa 30 minuter, eller 1 timma om du bakade ut direkt.
Grädda i mitten av ugnen i 225 grader i ca 6 minuter.



Lite information om mjölet Manitoba Cream:
Det är ett mjöl som har en hög andel av vårvete och som dessutom är mycket proteinberikat. Det ger ett fantastiskt marbröd med rejält bett, fin blåsbildning och hög volym.
När man bakar med manitoba cream måste degen knådas rejält för att man ska kunna dra nytta av mjölets egenskaper. Använd gärna köksmaskin.
Källa: Jan Hedh, bagare och konditor


Lycka till och trevlig lördag.

1 kommentar:

  1. Har också provat mjölet några gånger och det blir verkligen bra! Får kanske ta och baka lite snart gen, alldeles för länge sedan nu.
    Ingen dålig seger inte!

    SvaraRadera

Tack för ditt besök och din kommentar : )

Related Posts with Thumbnails