Efter färskpotatisen och sillen åt vi jordgubbar med vaniljglass, enligt min mening, riktigt MUMS!
Till andra efterrätten efter grillningen hade jag gjort en jordgubbglasstårta. Många jordgubbar blir det nu, men det är fantastiskt gott.
Ingredienser för 10-12 personer
Botten
100 gr valnötter
100 gr mörk choklad
3 st äggvitor
1 dl socker
Glass
200 gr frysta jordgubbar (tinade)
3 st äggulor
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
2 dl vispgrädde
1 dl kesella
ca 0,75 liter färska jordgubbar till garnering
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader.
Kläm fast bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant, ca 25 cm i diameter.
Grovhacka valnötter och choklad.
Vispa äggvitorna till hårt skum.
Rör försiktigt ner socker, vaniljsocker, nötter och choklad.
Häll blandningen i formen och grädda i nedre delen av ugnen 35 minuter.
Låt svalna.
Vispa äggulor och socker fluffigt.
Vispa grädden.
Kör jordgubbarna i en matberedare eller med mixer.
Blanda jordgubbar, äggsmet och kesella, rör försiktigt i grädden.
Häll glassen över den bakade valnötsbotten.
Frys i minst 4 timmar.
Tag fram tårtan ca 30 minuter innan servering.
Garnera med jordgubbar.
Källa: ”Njuta” (ICA Bokförlag) av Håkan Lönnberg.
Inte illa minsann med två efterrätter! Tårtan låter väldigt god...
SvaraRadera