söndag 18 september 2011

Lyckad kväll!

Hej på Er
Kvällen i fredags var verkligen toppenlyckad. En sak är säker, magmusklerna får sig en ordentlig träning efter alla skratt.
Bjuder på en liten bildkavalkad från kvällen. Att ta "bästa" korten är inte direkt vad som är det primära en sådan här kväll ; )


Seglet är smidigt att vika och snyggt att ställa på tallriken.


Jag brukar köpa buketter på ICA och därefter plocka isär dom och göra små buketter av.



























Ni kommer att få recept på en del av godsakerna vi åt.
Får önska er en trevlig härlig söndag!

fredag 16 september 2011

Kyckling med kantareller

Hejsan!
Om några timmar kommer åtta stycken tjejer hit. Vi ska njuta av bl a tapas, gott vin och självklart ostbågar. Smarrig cheesecake finnes också .-)

Ett kycklingrecept som inte alls blev som jag tänkt, kan bero på att jag inte läste receptet ordentligt... Men det spelar ingen roll för detta blev smarrigt gott.

Ingredienser för 2 personer
2 st kycklingfiléer
Salt
Peppar
2 dl grädde
1 dl vatten
1 grönsaksbuljong
300 gr kantareller
1 liten röd lök
20-30 gr färsk spenat
1 dl riven parmesan
Maizena

Gör så här
Strimla kyckligen.
Stek upp dom så de får en stekyta, krydda med salt och peppar.
Häll i grädde och vatten.
Smula ner grönsaksbuljongen.
Låt det puttra ca 10 minuter.
Smaka av med kryddor och red såsen till den är så tunn/tjock som du önskar.
Rensa svampen och dela i mindre bitar.
Hacka löken fint.
Stek svampen i smör till de fått fin färg och låt löken steka med mot slutet.
Lägg i svamp och lökblandingen tillsammans med kycklingen.
Riv ner 1 dl riven parmesan och rör om tills den smälter.
Dra det från plattan och blanda ner spenaten, smaka av med salt och peppar.
Strö över lite parmesan innan servering.


Inspiration har jag hämtat hos Mårtenssons.

Ni får alla ha en skön och go fredag, det är jag säker på att jag kommer att få.

torsdag 15 september 2011

Twixkakor

Hejsan alla läsare
Att äta sött någon gång emellanåt det tror jag allt att man behöver ;-)
Återigen har Jenny fått stå för inspirationen till dessa tviwkakor.

För att baka dessa smarriga söta saker behöver du
Botten:
4 dl vetemjöl
1/2 dl strösocker
125 gram rumsvarmt smör

Kola:
175 gram smör
2 dl socker
3 dl grädde
1/2 dl ljus sirap


Garnering:
200 gram mjölkchoklad


Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda ihop samtliga ingredienser till botten.
Smöret ska
inte smältas.
Lägg ett bakplåtspapper i botten och tryck sedan ut degen i en ugnsform på ca 20x30 cm.

Grädda ca 15-20 minuter.

Rör ner alla ingredienser till kolan i en stor kastrull.
Låt koka i ca 40-45 minuter på låg värme.

(gör kultestet för att se när kolan är färdig, den ska bli lagom seg )
Bred sedan ut kolan över kakbotten.
Däreftersmälter man mjölkchokladen över ett vattenbad och breder ut detta över kolan.
Låt stå i kylen, tills kakan svalnat.
Serveras kall.

Tips!
När det gått ca 30 minuter kan du ta ut kakan och göra lite fina mönster i chokladen med en gaffel.Kakan ska sedan förvaras i kylen, och ta fram ca 20 minuter innan den serveras.



Ät och njut!

onsdag 14 september 2011

Kycklingpaj med mango chutney

Hej på Er,
har varit och fått mig en energikick som räcker långt idag, ett tidigt spinningpass, då vaknar man till ordentligt : )

Testat en ny kycklingpaj, fyllig och god. Dock var vi inte förtjusta i pajskalet, det blir väldigt tjockt. Tycker man om det ska man absolut göra efter recept, framförallt var detta en mättsam paj.

Ingredienser
Pajdeg:
50 g smör, rumstempererat
4 dl vetemjöl
½ tsk salt
2 tsk bakpulver
1½ dl mjölk

Fyllning:
2 st kycklingfiléer
2 paket bacon
1 paprika, valfri färg
2 st ananasskivor
3 dl riven ost
Salt
Peppar

Kräm
1 dl creme fraiche
3 msk mango chutney
1 tsk curry

Äggstanning
2 st ägg
2 dl mjölk
Salt
Svartpeppar

Gör så här
Nyp ihop smör, mjöl och bakpulver till en grynig massa.
Tillsätt mjölken och knåda ihop till en smidig deg.
Kavla ut degen till samma storlek som din bakform, lägg i den i formen och tryck upp egna kanter.
Degen håller sig när den gräddas, så man kan göra höga kanter om man vill.
OBS! Degen behöver inte förgräddas!
Sätt ugnen på 200°.
Stek upp kycklingen och krydda med salt och peppar.
Knaperstek bacon och dela i mindre bitar.
Hacka löken i mindre bitar och stek den lite lätt.
Dela paprikan och ananasen i valfri storlek.
Blanda ihop allt i en större skål, tillsätt creme fraiche, mango chutney, 1 tsk curry.
Lägg ner blandningen i pajskalet.
Lägg på den rivna osten.
Vispa ihop äggen med mjölken och smaksätt med salt och peppar, häll över ost- och kycklingblandningen.
Grädda i ca 35 minuter, och till pajen har fått en fin gyllenbrun färg.



Nu står brödbakning på schemat bl a för mig.

Ha en bra dag!

tisdag 13 september 2011

Laxgryta

Hejsan!
Idag får man hålla sig i när man går ut, blåser rätt bra här hos oss.

Receptet här nedan är ingen kyckling utan lax som är en av favoriterna. Har hittat detta goda hos fina Jenny.

Ingredienser för 2 personer
2 portionsbitar bitar lax
1½ dl vatten
1 röd lök
1 skvätt hummerfond
150 gram philadelphiaost, eller annan färskost
1½ dl grädde
1 dl creme fraiche
1 fiskbuljongtärning
Saften från en lime
2 tsk dijonsenap
Salt
Vitpeppar
ev. några skalade räkor
ev gräslök

Gör så här
Värm upp en kastrull tillsammans med smör.
Fräs den hackade rödlöken mjuk.
Häll på med vatten och fond, låt sjuda upp.

Rör ner philadelphiaost, creme fraiche, grädde, senap, saften av limen och salt och peppar.
Låt sjuda upp.
Dela laxen i centimertjocka kuber, blanda ner i såsen och låt sjuda ca 8-10 minuter.
Red ev. såsen till önskad tjocklek och smaka av med salt och vitpeppar.
Toppa ev. med räkor och gräslök.


Servera med pasta eller potatis.

Jomenvisst var det så, ingen vanlig dag innebar att det var min födelsedag igår. En bra dag som innebar att jag åt gott mest hela dagen tyckte jag. Avslutade kvällen med lite vin, räkor och god ost.

Ha en fin dag allesamman och tack för ditt besök!

måndag 12 september 2011

Ingen vanlig dag...

Hej på Er,
då var man där igen, måndagmorgon, ny vecka nya möjligheter.
Igår bakade jag en halloncheesecake för att bjuda på. Man bakar denna kakan i omgångar, när jag skulle ta ut den då klockan ringde tittar jag till på ugnen. Då har jag (kan det verkligen varit jag...) stängt av ugnen!!! Kände mig helsnopen i kvadrat när jag såg det. Men jag lyckades i alla fall få till en kaka och god blev den också.

Ingredienser
Botten

250 gr Digestivekex
100 gr Smör

Fyllning 1
450 gr Philadelphia ost
200 gr hallon
3 ägg
1 1/4 dl Strösocker

Fyllning 2
3 dl creme fraiche
3 msk strösocker
1 msk vaniljsocker

Gör så här
Sätt ugnen på 180 C.
Smula kexen, eller kör i en matberedare, blanda med smält smör.
Tryck ut smuldegen i formen.
Grädda ca 7 minuter.
Gör ingredienserna till fyllning 1 i en matberedare till jämn smet.
Häll i formen över kexblandningen.
Grädda i nedersta delen av ugnen ca 25-30 minuter.
Blanda ihop fyllning 2 och bred på kakan.
Grädda ytterligare 5 minuter.
Ställ kallt i ett par timmar och servera kylskåpskall.
Strö över hallon och pudra över lite florsocker strax innan servering.
Servera med en klick vispad grädde till.




Eftersom det inte är någon vanlig dag idag har jag med dessa tre äpplepajer till jobbet tillsammans med vaniljsås.
Recept hittar ni HÄR.



Ha en lysande härlig måndag!

söndag 11 september 2011

Söndag och kalas

Hej på Er,
sitter och tittar på nyheterna där det visas om och om igen det ofattbara som hände för 10 år sedan i USA. Jag tror att många vet precis vad de gjorde just då när man hörde att två flygplan kört in i World Trade Center. Man kan se de bilderna hur många som helst utan att förstå att det är två stora flygplan som flyger rätt in i tornen.

Idag blir det lite kalas här. Kör på en "latmansvariant", har varit och beställt smörgåstårta. Det är ju bara SÅ gott. Det blir två olika, en med skaldjur och en utan, vore ju tråkigt om lillebror skulle få vara utan.





Igår däremot blev jag bjuden på mat, en helt ny rätt som verkligen föll mig i smaken. Jag har receptet och tänker göra detta väldigt snart. Det innehöll bl a kyckling ;-)
Fick även smaka på två goda drinkar som jag gärna dricker igen.

Näpps, nu är det dags att ta sig ur soffan och in i köket för att baka en smarrig cheesecake till kaffet i eftermiddag.

Njut av en härlig söndag!

lördag 10 september 2011

God drink

Hej på Er,
Idag har jag mycket jag vill göra men vet inte hur jag ska hinna med allt riktigt... Hade bl a tänkt att baka lite till morgondagen, två recept jag inte gjort förut. Det ena receptet känns som att man får sätta hänglås på burken ; )

Gillar du drinkar? Spana in denna drink.


Du blandar drinken så här
2 cl bacardi razz
4 cl bacardi melon
2 cl citronsaft
4 dl tranbärsdryck
Sprite
Limeskiva
Is
Svalkande och god. Tipset har jag fått från Mårtenssons.

Igår testade vi färdig pizzadeg, det var smidigt.



Det borde stått att det blir ett högt ljud när man öppnar upp pizzadegen, var inte riktigt beredd på det ljudet : )


Mycket ost ska det vara.


Gott gott! Fyllningen bestod av skinka, paprika, lök, champinjoner och tomat.

Ska jag hinna allt är det bäst att sätta fart. Kvällen kommer att avrundas tillsammans med två trevliga tjejer och några glas vin, självklart ostbågar också.

Ha en härlig lördag!

fredag 9 september 2011

Supersmarrig äpplekaka

Blev så sugen på äpplekaka i långpanna igår kväll. Hade lite svårt att sluta "provsmaka" ;-)

Ingredienser
4 st ägg
4 dl socker
5,5 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
2 msk vaniljsocker
100 gr smält smör
2 dl mjöl

4 tsk kanel
4 msk socker
6-7 st äpplen

Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda socker och kanel i en påse.
Skala och kärna ur ca 7 äpplen och skär i klyftor.
Lägg äpplena i påsen och blanda om.
Vispa ägg och socker poröst.
Blanda bakpulver och vaniljsocker med mjölet i en annan skål.
Smält smöret.
Rör i smälta smöret,mjölken och sikta ner mjölet i ägg och sockerblandningen.
Använd en långpanna, tag bakplåtspapper eller smöra formen.
Stick ner äppleklyftorna.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 20-25 minuter.




Så himla god :-)

Ikväll blir det hemmagjord pizza här, inga "utsvävningar" med fyllning, det brukar bli skinka, lök, paprika och champinjoner.

Hoppas ni får en go och härlig fredag!

torsdag 8 september 2011

Snabba kycklinggrytan

Hejsan
Har snöat in totalt på kyckling denna veckan, men det är väldigt gott.

Igår kväll gjorde jag ett nytt recept, det blev kyckling, igen...
Vad gäller detta recept så tänkte mig inte för utan hällde i hela 2 dl av creme fraichen paprika/chili, det blev lite väl starkt för min smak. Så tipset är att smaka dig fram : )

Ingredienser för 2 personer

2 st kycklingfiléer à 125-150 gr
Salt
Vitpeppar
1 röd paprika
1 gul lök
1-2 dl creme fraiche paprika/chili
1-2 dl creme fraiche
1 tsk tomatpuré
1 tsk citronsaft

Gör så här
Strimla kycklingen.
Stek och krydda med salt och vitpeppar.
Hacka löken och paprikan.
Fräs den lite lätt.
Blanda ner creme fraichen. OBS! Om du inte vill ha stark gryta så ta endast 1 dl av paprika/chili fraichen och 2 dl av den vanliga.
Blanda ner tomatpuré och citronsaft.
Låt sjuda i några minuter.


Servera med pasta och grönsaker.

onsdag 7 september 2011

Kolabakelse

När vi var på kalas hos bror med familj hade min svägerska gjort en kolabakelse.
Detta recept har serverats i Halv 8 hos mig. Jag har kopat av receptet direkt från recept.nu

Ingredienser
1 burk kondenserad mjölk
13 st digestivekex
125 g äkta smör, smält
2.5 dl vispgrädde
2 st bananer
1 st daim att riva på toppen

Gör så här
Mjölken ska stå i burken (utan att man öppnat den) i precis nästan kokande vatten i 3 timmar och 15 minuter. OBS! Se till att den täcks av vatten hela tiden.
Låt burken sedan kallna och låt den stå i kylen tills dagen efter.
Smula sönder kexen och tillsätt sedan smöret.
Denna smet hälls sedan av i en passande form.
Går också bra med småformar om man tycker att det är ”festligare”.

Fördela sedan den kondenserade mjölken över botten.
Var försiktig! Botten är väldigt spröd och går lätt sönder.
Hit kan du förbereda!
Ställ formen i kylen så länge.

Vid servering
Skär upp bananerna i smala skivor och lägg dessa över hela tårtan.

Vispa grädden och häll över den.
Alternativ som Liselotte gjorde, grädde först och bananer som dekoration.
Riv ev. sedan lite daim som dekoration.

Ha en bra dag och tack så jättemycket för era kommentarer : )

tisdag 6 september 2011

Vandring i svampskogen

I söndags var det vandring i svampskogen. Jag brukar inte ha någon större lycka, men denna gång hade jag med en kompis som kan svamp och vart man kan hitta den. Vi hade verkligen tur med vädret, själv är jag också nöjd med min skörd. Hittade både kantareller och trattkantareller.
Även om man inte hade hittat svamp är det ändå ljuvligt att gå i skogen, titta och lyssna, MEN dessa förbaskade älgflugor. De är bara så vidriga, jag vet inte hur många vi plockade bort ur min hårbotten, de sitter bara så stenhårt fast.





Nu pågår letande efter gott recept med kantareller. Ett har jag hittat hos Mårtenssons som jag ska göra.

Ligger ni och ruvar på något gott recept med kantareller så tar jag gärna emot det, mejla eller kommentera.

Detta recept blir mitt tips idag, jättegott : )


Ha en go tisdag!

måndag 5 september 2011

Thaigryta

Denna rätten kommer jag att laga många gånger. Smakade nästan precis som på restaurang. Behöver jag säga att det gick snabbt och smidigt att laga ; )

Ingredienser för 2 personer
300 gr kycklingfilé
1 liten burk kokosmjölk
1½ dl creme fraiche
½ msk röd currypasta
2 vitlöksklyftor
1 st lime
½ msk ingefära
1 grön eller röd paprika
½ purjolök
½ chili
1 hönsbuljongtärning
Cashewnötter

Gör så här
Strimla kycklingen.
Hacka vitlöken.
Bryn kycklingen i olja.
Tillsätt vitlöken och currypastan.
Häll därefter i kokosmjölken, creme fraiche och buljongtärning.
Tillsätt därefter saften från limen.
Låt koka under lock i 10 minuter.
Strimla chili, paprika och purjo.
Låt dessa koka med i några minuter.
Strö över nötter innan servering.



Ha en fin dag!

söndag 4 september 2011

Anna Halléns nya bok

Hej på Er
Om en stund blir jag hämtad, då ska jag ge mig ut i skogen med en kollega som kan det där med svamp. Mamma och pappa var på samma ställe igår och hade plockat stora fina kantareller. Jag hoppas på samma tur, det vore gott att ha lite grann i frysen.

Tänkte tipsa om en bok, nämligen Anna Halléns senaste bok, "LCHF för kvinnor". Jag känner mig helt klart nöjd med mitt köp, det kommer att bli en hel del lagat ur den.
Jag följer inte på något vis LCHF, men det finns många bra recept som passar mig.





Ha en skön och härlig söndag!

lördag 3 september 2011

Muffins med hallon och lemon curd

Hej,
nu har jag bakat dom igen... muffins. Här blev det en blandning med lemon curd och hallon.
"Försökspanelen" tyckte dom var goda, fast dom kanske inte vågar säga något annat ; ) Jag tyckte i alla fall att de var saftiga och goda.


Ingredienser för ca 15 st

100 g smält smör eller margarin
2 ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
3 tsk vaniljsocker
½ dl grädde
½ dl grekisk yoghurt
Rivet skal av en citron
Saft från en ½ citron
Lemoncurd
ca 3-4 st hallon/form

Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader.
Smält smöret.
Vispa ägg och socker pösigt.
Rör ner citronskal och citronsaft.
Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker.
Rör ner mjölblandningen blandat med vätskan.
Fyll i lite smet i formarna.



Lägg på en rågad tesked med lemoncurd och lägg därefter på hallon.
Slå över resterande smet.
Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter.



Kunde inte låta bli att fascineras av denna himmel som uppenbarade sig i torsdagskväll. Strax därefter blev det några åsksmällar.



Ha en bra dag!

fredag 2 september 2011

Fläskfilé med pesto och parmesan

Fredag tycker jag nog är bästa dagen på hela veckan. I alla fall fredagkvällen när man äntligen sätter sig ner, äter god mat, dricker ett gott glas vin och bara njuter av att få vara, härligt.
Ikväll ska vi äta fläskfilé med potatisgratäng, det är en av mina favoriter. Ibland är det gott att äta något annat än bara köttet, ha något på det.
Här ett litet tips på vad ni kan lägga på köttet innan servering.

Ingredienser
Fläskfilé
Salt
Vitpeppar
Pesto
Parmesanost
Pinjenötter

Gör så här
Salta och peppra filén.
Stek den klar, gärna i smör.
Lägg köttbitarna i en ugnsfast form.
Bred på lite pesto.
Riv lite parmesanost och lägg över.
Ställ in i ugnen på 225 grader tills osten fått lagom färg, ett par minuter räcker.
Under tiden så torrosta pinjenötter.
Lägg upp köttet och strössla över pinjenötter.


Klart för att njutas av : )

Tips!
Om man äter klyftpotatis till är denna kalla sås gott att ha till;

Sås
Creme fraiche
Sweet chilisås
Salt
Peppar

Ha en skön och härlig fredag!

torsdag 1 september 2011

Mycket god baconpasta

Hejsan,
bacon ger god smak åt maträtter, något salt behövs knappt när man har i bacon. Min bror brukar göra en sås på bacon, kantareller och philadelfiaost. Tänkte att den kan man utveckla. Resultatet blev en jättegod pastasås, mättsam framförallt. Jag använde både fet grädde och creme fraiche.

Ingredienser för 4-5 personer
3 paket bacon
Liten burk kantareller (300 gr)
ca 100 gr färska champinjoner
1 liten röd paprika
150 gr philadelfiaost (naturell)
2 dl creme fraiche
3 dl grädde
1 grönsaksbuljong
1 krm chilipeppar
1 krm svartpeppar
1 msk mango chutney

Gör så här
Fräs bacon i smör.
Dela champinjonerna i mindre bitar och fräs.
Hacka paprikan och lägg ner den tillsammans med champinjonerna en liten stund.
Lägg i de stekta baconbitarna tillsammans med övriga ingredienser.
Låt osten smälta sakta på svag värme.
När osten smält så låt allt sjud samman i några minuter.
Smaka ev. av med mer kryddor och rör till önskad konsistens på såsen.


Related Posts with Thumbnails