lördag 5 mars 2011

Räkgratinerad torsk i citronsås

Maken är väldigt förtjust i torsk, själv föredrar jag lax om jag måste välja. Man måste tillgodose allas smaklökar : )
Här har jag använt mig av ett sk torskblock på 400 gr, jag brukar äta två bitar, resten äter maken upp. Så detta recept är väl kanske för 2-4 personer, beroende på vem som äter ; )

Ingredienser
400 gr torsk
1 purjolök
1 1/2 dl räkor
1 citron, rivet skal + saften
3-4 dl grädde
1 dl creme fraiche
2 msk hackad dill
1 dl riven lagrad ost
1 dl fiskbuljong (1 1/2 st fiskbuljong + 1 dl vatten)
2-3 tsk grovsalt
citronpeppar
maizena

Gör så här
Sätt ugnen på 225 grader.
Smöra en ugnsfast form.
Skär upp torskblocket i åtta delar.
Hacka purjolök.
Lägg purjolök, 1 msk dill och 1-2 tsk grovsalt i botten på formen.
Lägg på torskbitarna.



Krydda med grovsalt och citronpeppar.

Gör såsen så här
Skölj citronen och riv skalet av den.
Dela den på mitten och pressa ut saften.
Koka upp fiskbuljongtärningarna tillsammans med vattnet så den löser sig.
Blanda samman med grädde och creme fraiche.
Lägg i citronskalet och slå i saften.
Smaka av med salt och citronpeppar.
Red såsen med maizena till önskad konsistens.

Strö över dillen och räkorna över torsken och lägg på osten.
Slå i såsen.



Gratinera fisken mitt i ugnen ca 20-25 minuter.
Vi åt den tillsammans med kokt potatis och sallad.



3 kommentarer:

  1. Sv. Ja, den var verkligen bra! Trevligt att du har hittat nått intressant på rean med. =)
    Torsken ser jätte god ut, gratinera fisk är bland det godast.

    SvaraRadera
  2. Vad gott =)

    Jag har en tävling på min sida där du kan vinna ett snyggt förkläde =)
    Trevlig helg
    /Nellie

    SvaraRadera

Tack för ditt besök och din kommentar : )

Related Posts with Thumbnails