onsdag 1 juni 2011

Renskavsgryta

Godmorgon,
snart väntar 5 dagars ledighet. Enligt väderprognosen ska det bli riktigt fint väder : )
Men först ska denna dagen "avverkas". Lunch tillsammans med en mycket god vän, därefter blir det jobb i 9,5 timmar. Lite synd att jag missar dotterns DM-match i fotboll, men det får lov att bli rapporter på telefon.

Än har jag inte hunnit prova alla recept som Anna Hallén har i sin bok "LCHF - Husmanskost". Här en renskavsgryta, något jag inte tillagat förut men däremot ätit. Det ska egentligen vara syltlök i, men min blev kvar i affären så det fick bli gul lök istället. Jag är övertygad om att syltlök gör sig mycket bättre.

Ingredienser för 4 personer
2 paket fryst renskav
2 msk smör
1 purjolök
1 burk syltlök
200 gr svamp, gärna kantareller
5 dl vispgädde
1 msk hackad färsk timjan
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 1/2 dl creme fraiche med chilismak (jag tog den med paprika/chili-smak)

Gör på följande sätt
Ta ut renskaven ur frysen precis innan tillagning.
Stek den otinade strimlade renskaven på medelhög värme i smör tills alla bitar tinat och fått fn färg.
Skala och finhacka purjolöken.
Hacka syltlöken.
Skär svampen i mindre bitar.
Tillsätt lök och svamp till skaven och stek ytterligare några minuter.
Tillsätt därefter grädde, creme fraiche, timjan, salt och peppar.
Låt småputtra ca 15-20 minuter.
Grytan blir godare ju längre den får stå och puttra.


Servera grytan med blomkålsmos, eller helt enkelt med ris om du inte tänker LCHF.

Recept på blomkålsmos
Har själv aldrig provat det, tycker man om blomkål ska man absolut testa.

Ingredienser:

Blomkål
Smör
Grädde
Salt
Peppar

Ev annan smaksättning, tex:
vitlök
oliver
paprika
chili
sambal oelek

Gör så här
Koka blomkålen tills bitarna är mjuka.
Häll av vattnet.
Lägg i en rejäl klick smör och mixa med stavmixer.
Krydda efter smak och blanda i grädde till önskad konsistens.


1 kommentar:

Tack för ditt besök och din kommentar : )

Related Posts with Thumbnails