onsdag 16 februari 2011

Smarriga frallor

Min vän Bosch och jag bakar ganska ofta bröd. Jo... det har hänt!!! Sonen frågade häromveckan om vi inte kunde köpa runda vetekakor...
Själv äter jag inte bröd speciellt ofta, min frukost brukar vara yoghurt, flingor, frukt och ägg. Däremot tackar jag inte nej till nybakat med en god ost.

För att baka ihop ca 20 frallor behövs
50 gr jäst
5 dl mjölk
50 gr smör eller margarin
1 rågad tsk salt
3 tsk socker
2 dl havregryn
2 dl fullkornsmjöl special
9-10 dl manitoba cream eller annat vetemjöl
sesamfrö
ägg

Baka så här
Smula jästen i en stor bunke.
Smält smör i en kastrull och häll i mjölken.
Värm tills det är fingervarmt (37º).
Häll lite av mjölken över jästen och rör om så att jästen löser sig.
Blanda i resten av mjölken.
Rör ner salt, socker och havregryn.
Blanda i mjölet ca 1 dl i taget.
Kör med maskin i ca 10 minuter, för hand lite längre.
Degen skall fortfarande vara lite kladdig när den är färdig.
Täck över med en bakduk och låt degen jäsa 30 min.
Ta upp degen på en ren, mjölad bänk.
Dela den i 20 delar.
Rulla dem till bullar i händerna.
Ta lite mjöl i händerna om det skulle behövas.
Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper på.
Lägg bakduk över dem och låt jäsa 45 minuter.
När de jäst klart så vispa upp ett ägg tillsammans med en liten skvätt mjölk och pensla frallorna.
Strö över sesamfrö eller vad du önskar ha på.
Grädda i 225º i mitten av ugnen 10-12 minuter.
Låt svalna på ett galler under en bakduk.



3 kommentarer:

  1. Men jisses - så gott!
    Hembakat bröd är alltid godast :-)

    SvaraRadera
  2. Blev så sugen på att testa att baka chocolate cookies efter ditt recept, men......du skriver att man ska vispa ägg och farinsocker...hur mycket? Är förmodligen lite trög.....Hjälp!

    Kram Lena

    maila gärna...lena.maria52@gmail.com

    SvaraRadera
  3. gjorde detta hemma och maken blev galen :) han gillade dom så nu bakas de varje dag :)

    SvaraRadera

Tack för ditt besök och din kommentar : )

Related Posts with Thumbnails