tisdag 6 december 2011
Skurna pepparkakor
Brukar ni baka pepparkakor?
För tre år sedan hittade jag receptet som passade mig perfekt. Det enda som tar tid med dessa är tiden i kylskåpet. Behöver jag säga att de är riktigt drömgoda.
Ingredienser
2 dl sötmandel
200 gr smör
2 dl socker
1 dl ljus sirap
2 tsk ingefära
2 tsk kanel
2 tsk nejlikor
1 tsk bikabonat
ca 6 dl vetemjöl
(De blir ca 75-90 st till antalet)
Gör så här
Hacka mandeln grovt.
Rör matfett och blanda i socker, sirap, kryddor, bikarbonat, mandel och mjöl.
Arbeta ihop alltsammans.
Ta upp degen på bakbordet och arbeta tills den är smidig.
Dela den i 2 delar och forma den till två tjocka rullar.
Ev. kan de plattas till så att de få en rektangulär form.
Linda in dem var för sig i plastfolie.
Lägg rullarna kallt till dagen efter eller några timmar.
Skär med vass kniv degrullarna i tunna skivor.
Lägg dem på plåt med bakplåtspapper eller smorda plåtar.
Grädda mitt i ugnen 8-12 minuter i 175 grader.
Härnäst får det nog bli julgodis. Fudge är givet, sedan får vi se, har spanat på några nya här i cyberspace.
Vad brukar ni göra för något smarrigt?
Må gott!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Jag brukar inte baka pepparkakor, men dina ser väldigt lockande ut! Tack för tipset! Ha det bra!
SvaraRaderaHej! Dem ser jätte goda ute =)
SvaraRaderaKramkram
Peppisar är ju så gott... Smidigt att bara skära dem och inte trycka ut med mått.
SvaraRaderaJag har redan bakat pepparkakor men det tar ju sin lilla tid.
Ha det fint kram Victoria på www.victoriasprovkök.se
Finns det något godare än skurna pepparkakor i juletid? Nej, jag tror inte det. :-) Pepparkakor gjord på färdigköpt pepparkaksdeg från Ica kommer liksom inte ens in på samma lista.
SvaraRaderaTack för receptet, det ska jag testa!