torsdag 19 januari 2012

Choklad- och hallonpannacottapaj

Hej torsdag :-)
Den här veckan tycker jag har rasslat iväg väldigt fort. Torsdag idag innebär fredagsmys imorgon, härligt. Har kikat på lite recept vad vi ska äta, det blir kyckling i någon form, surprise ;-)

Jag har glömt, typ... att lägga ut desserten som jag testade som ett projekt till Nyårsafton. Det var verkligen supergott, men..., jag skulle tänkt på att pannacotta är glatt i ytan och det hade behövts ett lager med digestivekex mellan lagren. Men alltid lär man sig något när man experimenterar :-)
Vad som hände var när vi skulle skära kanade den övre delen.

Botten

12 st digestivekex
75 gr smör

Gör på följande sätt
Kör kex och smör i matberedare.
Tryck ut blandningen i botten på en pajform eller en bakform med löstagbar botten.

Låt stå i kylen medan fyllningen till chokladpannacottan görs.


Chokladpannacottan

Ingredienser
2 dl vispgrädde
2 msk socker
100 g valfri choklad (ta hälften mörk och hälften ljus, det blir väldigt sött annars)
1 gelatinblad

Gör så här
Hacka chokladen och lägg i en bunke.
Häll grädde och socker i en tjockbottnad kastrull och sjud på svag värme tills sockret har löst sig.
Tag kastrullen från värmen och låt stå under lock i 5 minuter.
Blötlägg gelatinbladet i en skål med kallt vatten i 5 minuter.
Ta upp gelatinbladet och lägg ner i den varma grädden, rör om så det smälter.
Häll den varma gräddblandningen över chokladen, rör om väl.
Häll upp fyllningen över formen med digestivekexen.
Låt stå i kylen i ca 6 timmar, den måste ha stelnat helt.

Tips! När chokladpannacottan stelnat helt och du ska tillaga hallonpannacottan. Krossa då först 6-8 digestivekex och strö över chokladpannacottan. Jag gjorde inte det och pannacottan kanade vid servering.

Hallonpannacottan
3 st gelatinblad
3 dl vispgrädde
1 dl socker
250 g hallon (går bra med både frysta eller färska)
200 g philadelphiaost

Gör så här
Häll grädde och socker i en tjockbottnad kastrull och sjud på svag värme tills sockret har löst sig.
Tag av kastrullen från värmen.
Sätt på ett lock och låt stå under lock i ca 5 minuter.
Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten i fem minuter.
Ta upp gelatinbladen ur vattnet och rör ner dem i grädden.
Mixa hallonen med mixer-stav eller i matberedare till en puré.

Rör ner philadelphiaosten och purén i grädden.
Vispa för hand till en slät kräm.
Häll nu hallonpannacottan över chokladpannacottan där du strött över hackade digestivekex.
Låt pajen stå i kylskåpet i minst 4-5 timmar eller tills den har stelnat.




Mums mums mums! Kommer att tillagas fler gånger.


Dessa chokladprickar som jag dekorerade med har jag köpt på Lagerhaus.

Hoppas ni får en bra torsdag!

4 kommentarer:

  1. Vilken ljuvlig paj! Bra tips att ha digestive mellan lagren. Ha en fin torsdag!

    SvaraRadera
  2. Vilken smarrig paj du bjuder på denna dag! Du är en inspirationkälla för mig bara så du vet det =)
    Kramkram

    SvaraRadera
  3. Oj så gott det där såg ut!! Hoppas dagen varit bra, kram från Victoria på www.victoriasprovkök.se

    SvaraRadera

Tack för ditt besök och din kommentar : )

Related Posts with Thumbnails