tisdag 15 november 2011

Bröd med morötter

Hejsan!
Tisdag bjuder verkligen på ett fantastiskt väder, det var inte alls svårt att snöra på sig skorna och ut på promenad med bra musik i öronen.

Tipsar er idag om ett gott bröd med morötter i. Nästa gång kommer jag prova att lägga i solrosfrön, det tror jag blir riktigt gott.

Ingredienser
50 g jäst
5 dl vatten, 37 grader
50 g smör, rumsvarmt
2 msk socker eller honung
2 tsk salt
3 dl morötter, fint rivna
13-15 dl vetemjöl, gärna Manitoba Cream
(det bildas mycket vätska av morötterna så därför går det åt lite mer mjöl)

Gör så här
Smula jästen i en bunke.
Lös jästen i det 37 gradiga vattnet.
Blanda ner socker och de rivna morötterna.
Portionera ner mjölet i omgångar och rör runt.
Tillsätt därefter saltet och smöret.
Kör ca 7-10 minuter i maskin eller 10 min för hand.
Låt degen jäsa i 30 minuter.
Täck gärna bunken med plastfolie.
Dela därefter degen i 4 delar.
Jag valde att göra 10 st tekakor och 10 st frallor.
När du bakat ut låt jäsa ytterligare 30 minuter.
Gör du frallor pensla med ägg, strö förslagsvis över solrosfrö, vallmofrö eller sesamfrö.
Baka mitt i ugnen på 225 grader i ca 10-12 minuter.
Om du gör tekakor ska de gräddas ca 6 minuter på 225 grader.


Njut tillsammans med en god ost och gärna lite paprika.

Nu ska jag åka och hämta svägerskan, vi ska njuta av en god buffélunch med thaimat.
Önskar er en härlig tisdag och tag gärna en promenad i det sköna vädret om ni har möjlighet.

3 kommentarer:

  1. Morot passar bra i bröd, det blir saftigt och så får man i sig lite grönt samtidigt! De ser fina ut!

    SvaraRadera
  2. Hehe, vad roligt. Sambon och jag konstaterade precis häromdagen att nästa gång vi bakar bröd så har vi i lite rivna morötter då vi inte testat det tidigare ;) Ser gott ut!

    SvaraRadera

Tack för ditt besök och din kommentar : )

Related Posts with Thumbnails